Държавата залага 601 милиона лева за превенция и лечение на

...
Държавата залага 601 милиона лева за превенция и лечение на
Коментари Харесай

В България започва активна профилактика за пет вида рак

Държавата залага 601 милиона лв. за предварителна защита и лекуване на онкологичните болести

Петте най-често срещани онкологични болести при мъжете и дамите в България към този момент ще могат да бъдат профилактирани, диагностицирани и лекувани по европейски стандарти. Въвеждането на модерни скринингови стратегии за рака на маточната шийка, на гърдата, на простатата, на дебелото черво и на белия дроб е най-ключовата част от Националния проект за битка с рака, който държавното управление одобри преди дни. Той следва целите от европейския антираков проект, който през 2021 година утвърди 4 милиарда евро за избавяне на 30 млн. живота, написа вестник.

Националният антираков проект беше създаден от някогашния здравен министър проф. Асена Сербезова и показан през юли предходната година. Тогава не бяха написани съответни стратегии и ограничения, които да се остойностят, по тази причина не бе очакван и бюджет. Сега служебното държавно управление одобри проекта, в който обособените цели и ограничения са по-подробно написани и към този момент остойностени.

За профилактика, диагностика и лекуване на онкологичните болести страната планува 601 млн. лева Само за скринингови стратегии за 5-те типа рак и скрининг на туморни маркери са заложени общо 141 млн. лв., като средствата ще дойдат от европейско и национално съфинансиране. Според проекта 40% от онкологичните болести могат да бъдат предотвратени посредством дейна предварителна защита.

36 451 са новодиагностицираните случаи с онкологични болести за 2020 година у нас, а умрелите са 19 460.

Смъртността е близка до междинната за Европейския съюз - 258 са смъртните случаи на 100 хиляди души у нас, а в Европейски Съюз са 264 на 100 хиляди. Статистиката за 2021 година е сходна на тази от миналата година с общо 26 973 регистрирани новооткрити болести от злокачествени тумори. За съпоставяне през 2021 година броят умряли от новообразувания е 17 221. Както и през 2020 година, по този начин и предходната делът на мъжете е по-висок - близо 10 хиляди от смъртните случаи при тях.

Почти половината от умрелите са със злокачествени новообразувания на трахеята, бронхите и белия дроб. Следват ги тези на млечната жлеза, панкреаса, простатата и стомаха.

Ракът на белия дроб заема едно от водещите места по смъртност освен у нас, само че и по целия свят. Според антираковия проект 50 хиляди души би трябвало да бъдат обхванати от програмата за ранно разкриване до 2030 година, а за нея страната планува 7,5 млн. лв..

България се подрежда по средата както по заболяемост, по този начин и по смъртност от рак на дебелото черво сред останалите страни в света. Най-много заболели има в София, Търново и Габрово, а минимум - в Кърджали и Видин. Същевременно България, Гърция, Латвия и Румъния са единствените страни в Европейски Съюз, които не организират скринингови акции за рак на дебелото черво. Сега проектът планува 15 млн. лева за програмата за ранно разкриване на този тип рак.

30 млн. лева се плануват за ранното разкриване на рака на гърдата. Заболяването е най-често срещаното при дамите, а в международен мащаб визира една от осем. В Националния проект е планувано да се обзет 200 хиляди души у нас.

Скрининговата стратегия за рак на маточната шийка би трябвало да обхване 250 хиляди души и още веднъж половината случаи да бъдат откривани в ранните етапи. Също по този начин страната цели да имунизира 85% до 2027 година против HPV вирус, който предизвиква рак на маточната шийка.

Срещу едно от болесттите, засягащи най-вече мъже над 50 години - рака на простатата, страната планува 30 млн. лева У нас 6 от всеки 10 случая на този тип рак са диагностицирани при мъже над 65 години. По данни на Националния раков указател от 2017 година 5-годишната преживяемост при рак на простатата е 53,7%, което е с 30% по-малко от междинната за Европа. Затова задачата е тези стойности да бъдат обърнати и до 2030 година да се обзет 200 хиляди души.

В скрининговите стратегии ще бъдат включени и персоналните лекари. Те би трябвало да изясняват на пациентите си какъв е рискът от заболяване от рак, изгодата от осъществяване на скрининга и сигурността от направените проби. За тази цел се възнамерява да се закупи и нова инсталация за лечебните заведения. Ще се акцентира и върху образованието на експерти, а концепцията е пациентите от цялата страна да получат еднакъв достъп до диагностика и лекуване.

В проекта се планува и да се актуализира Националният раков указател, който сега е от 2017 година Той ще събира, съхранява, проучва данните за болните със злокачествени новообразувания. Основната задача на регистъра е да регистрира резултатите от противораковата стратегия и от скрининговите стратегии.

Друга значима част от проекта са осведомителните акции. Идеята на медиците е обществото да бъде по-добре осведомено с заболяванията, както и дейностите по предварителната защита им като понижаване на тютюнопушенето и използването на алкохол. Ще бъде промотиран здравословният метод на живот и ще се организират стратегии за имунизация.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР