Държавата вече ще поема кислородолечението в домашни условия. Промяната идва

...
Държавата вече ще поема кислородолечението в домашни условия. Промяната идва
Коментари Харесай

Страхотна новина за хората с белодробни проблеми

Държавата към този момент ще поема кислородолечението в домашни условия. Промяната идва след дълга борба на пациентски организации и се очкава да стане факт след 1 декември. Повече от 9 хиляди души се нуждаят от лечението, с цел да живеят. В момента те сами поемат разноските, а за доста от тях сумата е непостижима, оповестява Нова телевизия.

Цената на качествените кислородни концентратори стартира от 2000 лв., което принуждава болните да употребяват животоподдържащите апарати чартърен. Те обаче би трябвало да се заплащат всеки месец, а сумата може да доближи до 250 лв..

Вече 13 години Илияна Тонова живее с рядката диагноза саркоидоза. Болестта поразява разнообразни органи,сред които и белия дроб. Вследствие на болестта развива и белодробна хипертония,която изисква кислородолечение.

„ През нощта аз вдишвам с кислороден концентратор, с цел да мога да си набира нужния О2 и с цел да се усещам добре и да се усещам жизнеспособна. Трудоспособна надали, само че най-малко да пребивавам нормално”, споделя тя.

Д-р Николай Янев, д.м.: Нелекуваната ХОББ неизбежно води до дихателна непълнота

Пациентката се снабдява с кислородния концертратор по неприятен мотив. „ Един много безценен уред,който не всеки може да си купи изключително с една инвалидна пенсия. Моят да вземем за пример ми е подаяние от наш умрял приятел”, добавя Тонова.

А единственият вид за доста пациенти е да вземат животосподдържащия уред чартърен. „ Ти нямаш метод да не можеш да си платиш наема, все едно да не можеш да си платиш въздуха - тъкмо този наем постоянно си в положение да го платиш.

За сметка на всичко останало той се плаща”, споделя Стефан Тамбуев от Сдружението на пациентите с дихателна непълнота.

Това кара пациентските организации още веднъж да припомнят за казуса и да изискат касата да поеме разноските за кислородолечението. И съумяват - въпреки и след дългогодишна битка.

Досега България беше единствената страна в Европейския съюз, в която кислородолечението в домашни условия, се плащаше от болния. „ Въпрос на благоприятни условия беше дали един пациент ще може да си разреши животоспасяващо лекуване или не, а това е неприемливо в 21 век в една европейска страна. За нас беше едно неразбирателство за какво страната не обезпечава една извънредно значима терапия и се радваме, че това в този момент става”, разяснява пулмологът доктор Диана Лекова.

Илиана обаче има своите опасения. „ От една страна се радваш, че най-накрая ще го има и тези,които до момента не са го имали, въпреки това остава терзание дали и кой ще може да получи.

Изготвянето на критериите, по които пациентите ще получат кислородотерапия, финансирана от здравната каса, към този момент е в ход.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР