Държавата трябва да обезвъзмездява собствениците на земите, обявени за дюни,

...
Държавата трябва да обезвъзмездява собствениците на земите, обявени за дюни,
Коментари Харесай

Собственици на дюни поискаха държавата да ги компенсира


Държавата би трябвало да обезвъзмездява притежателите на земите, оповестени за дюни, приканиха представителите на Национална асоциация "Българско Черноморие ".

Председателят на УС на асоциацията Димитър Канариев добави, че има възобновена частна благосъстоятелност на Черноморието, която е оповестена за дюни, само че притежателите действително не могат да я употребяват. В същото време те заплащат налог за собствеността си.

По думите му в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие нямало текст, който да планува отчуждаване на дюни. Той обърна внимание, че би трябвало да се прави разграничаване сред национализация и отчуждаване. "При национализацията страната краде от частния притежател ", съобщи Канариев, допълвайки, че при отчуждаването има опция притежателят да бъде обезвъзмезден.

Адвокат Добромир Михайлов посочи, че правото на благосъстоятелност е обезпечено в конституцията и по закон, само че това било единствено на хартия.

"Европейските практики е да се заплащат някакви наеми на тези притежатели. Той е на мнение, че би трябвало да се промени и процедурата по картирането на тези дюни, тъй като доста от тях не са били такива. По отношение на предпазените територии притежателят би трябвало да се обезвъзмезден, добави юрист Михайлов, цитира от Българска телеграфна агенция.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР