Държавата трябва да обезщети собствениците на евтаназирани прасета от варненското

...
Държавата трябва да обезщети собствениците на евтаназирани прасета от варненското
Коментари Харесай

Мая Манолова във Варна: Държавата трябва да обезщети собствениците на евтаназирани прасета от Тутраканци

Държавата би трябвало да обезщети притежателите на евтаназирани свине от варненското село Тутраканци. Това съобщи омбудсманът Мая Манолова на среща с пострадалите в Областната администрация на морската столица, съобщи кореспондент на Moreto.net.

" Разговарях с министъра на земеделието и шефа на БАБХ по телефона, с цел да чуя какво е тяхното мнение по случая. Очаквано те цитираха закона за ветеринарномедицинската активност, по отношение на който не се изплащат компенсации в случаите, в които става дума за немаркирани животни. Все отново се разбрахме, че ще търсим някакви решения, а и става въпрос за 30 000 лева, които съгласно мен не са доста за земеделското министерство ", изясни Манолова.

Заради намерено огнище на Африканска чума по свинете, през август в селото бяха умъртвени 90 свине, а техните притежатели чакат към този момент 5 месеца компенсации.

" Никой не ни изясни и предизвести, цяла нощ селото беше блокирано с жандармерия. При мен пристигнаха представители на БАБХ рано сутринта и убиха 9 свине ", показа пострадалият Стефан Данаилов.

По думите на Любен Добрев, който също е от пострадалите, след направена проба на неговите свине е открито, че Африканска чума няма.

Стопаните упорстват да получат действителни компенсации за умъртвените им животни, в противоположен случай ще съдят БАБХ. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР