Държавата трябва да изпълни задълженията си към мюсюлманската общност в

...
Държавата трябва да изпълни задълженията си към мюсюлманската общност в
Коментари Харесай

Мюсюлмански духовници подкрепят идеята за стандарти при обучението на имами

„ Държавата би трябвало да извърши отговорностите си към мюсюлманската общественост в страната, с цел да се избегне напрежение измежду ислямските духовници у нас. Заради неналичието на финансиране имамите напущат страната и по този начин се основава опция за навлизане на проповядващи коренен ислям. “ - по този начин районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед разяснява готвените промени в законите за вероизповеданията и образованието. Военният министър Красимир Каракачанов съобщи преди дни, че те ще бъдат импортирани в Министерския съвет през идната седмица, тъй като има опасения от усилване на радикализацията на мюсюлманите в някои градове от страната и в Родопите.


Кърджали е регионът с максимален брой мюсюлмани у нас и с максимален брой мюсюлмански духовници. Районният мюфтия Бейхан Мехмед дава отговор за всичките над 240 джамии и за това какво се случва в тях. Според него в Родопите няма признаци за радикализация на мюсюлманската общественост.
Бейхан Мехмед, областен мюфтия на Кърджали: Крайни, радикални детайли в Родопите не се виждат. Друг е въпросът, че хората в Родопите се интересуват от вяра и това ни радва.
Мюсюлманските духовници поддържат концепцията образованието на имами по одобрени от Министерството на образованието стратегии. Според Бейхан Мехмед в този момент лицензирането на духовниците след изпит се прави от Главното мюфтийство.
Бейхан Мехмед, областен мюфтия на Кърджали: Във връзка със отговорностите и назначението на имамите Главно мюфтийство прави вероятното. И по отношение на тези проби за преданост по същия метод на годината един път или два пъти имамите вземат решение проби.
Финансирането от чужбина на мюсюлманското изповедание у нас към този момент е спряно, откакто служебният кабинет на Огнян Герджиков не възобнови протокола за съдействие сред българската Дирекция по вероизповеданията и турската „ Дианет вакфъ “. Така Главно мюфтийство беше лишено от близо 70 % от бюджета си.

Бейхан Мехмед, областен мюфтия на Кърджали: От една страна се стопира финансирането от непознати страни, а въпреки това страната, при изискване, че дава обещание финансиране - досега към момента няма такова финансиране.
Българска национална телевизия: От какъв брой месеца имамите в кърджалийско не са получавали заплати?
Бейхан Мехмед, областен мюфтия на Кърджали: От няколко месеца насам, или това са три месеца.
Бейхан Мехмед припомня, че страната би трябвало да извърши отговорностите си за финансиране на вероизповеданието, тъй като младите имами към този момент напущат страната и по този начин се основава опция на тяхно място да се появят изповядващи коренен ислям духовници.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР