Държавата си върна обратно жп гарата в София срещу близо

...
Държавата си върна обратно жп гарата в София срещу близо
Коментари Харесай

Държавата си върна жп гарата в Пловдив срещу 11 млн. лв. за бизнесмена Столарски

Държавата си върна назад жп гарата в София против близо 11 млн. лева, които ще заплати на крупния транспортьор Миролюб Столарски за направените от него вложения през последните 7 години.

Прекратяването на концесията става по взаимно единодушие и е взето поради реализацията на огромен европейски план за близо 90 милиона лв.. Срещу компенсацията Столарски се задължава да приключи делата, които водеше против страната по отношение на реконструкцията на жп гарата и построяването на градска железница по европроекта.

Това решение одобри държавното управление на съвещанието си в сряда, заяви Министерството на превоза и известията.

Договорът за концесия на железопътна гара Пловдив с едноименното обединяване беше подписан през и влезе в действие през 2015 година по време на ръководството на ГЕРБ. Срокът на концесията беше 35 години.

За идното преустановяване на контракта първо оповестиха пловдивските медии преди няколко дни. Столарски настояваше за преустановяване на контракта поради пробива, който се прави под жп гарата през последните две години. Той настояваше да получи от страната направените от него вложения в реставрацията на историческата постройка на жп гарата, която е монумент на културата и тризвездния хотел под марката А&М – буквите на брачната половинка му Антоанета и неговото име Миролюб. Столарски претендираше за към 11 млн. лева вложения.

Точният размер на сумата, която ще получи е 10 731 140.90 лева , споделиха от Министерството на превоза в отговор на питане на Mediapool.

Срещу това той ще пракрати делата, които води против НКЖИ в съда по реконструкцията на жп гарата.

През 2021 година НКЖИ разпореди поръчката на ДЗЗД „ Проект Пловдив “, в което влизат, да построи пробива против близо 90 млн. лева Финансирането на обекта е обезпечено по механизма „ Свързана Европа “.

Проектът планува реконструкцията на самата жп гара, построяването на комуникационно-транспортен пробив под нея, който би трябвало да размени досегашната връзка сред двете елементи на града - бетонния мост, който е негабаритен и ще пречи на бързите влакове.

Заложено е строителството да стане на три стадия - северно от жп гарата, самата жп гара и южно от нея. По същинската част от втория стадий се работи от ноември 2021. Пробивът под гаровите коловози, който стартира от бул. " Васил Априлов " и би трябвало да излиза 850 метра по на юг - при улиците " Димитър Талев " и бул. " Македония " обаче бе блокиран от подадената тъжба от концесионерът " Железопътна гара Пловдив " в Административния съд в града. Жалбата е против издаденото позволение за градеж отвън сервитута на жп гаратаот основния архитектна Пловдив.

Така работата на строителя " Трейс груп холд " на процедура бе блокирана. В същото време той би трябвало да приключи обекта до края на 2023 година Единствената опция това да се случи беше прекратяването на концесията и изплащането на направените вложения през последните 7 години от Миролюб Столарски.

Концесията

Договорът с ДЗЗД " Железопътна гара Пловдив " за концесия за период от 35 години на културно-историческия монумент влезе в действие през март 2015 година Компанията беше единствен претендент, сходно на поредност такива състезания, проведени от ГЕРБ итогавашният транспортен министър Ивайло Московски. За ограничавания кръг от искащи евентуално са помогнали и високите условия към претендентите - оборот 90 млн. лева за три годинии активи от 30 млн. лева, както и3-годишен опит в транспорта на пасажери и строителна активност.

Основният участник обединяването „ Железопътна гара Пловдив “ с 95% е " Карат-С " на крупния транспортьор Миролюб Столарски. Останалите 5% са на компанията " Биад-С ", която по това време беше благосъстоятелност на почетния ръководител на строителната камара Светослав Глосов, преди да я трансферира на децата си, откакто бе за малко началник на пътната организация по времето на третия кабинет на ГЕРБ.

Концесионерът даде обещание да влага минимум 11.2 млн. лева, като от тях 9.8 млн. лева трябваше да бъдат вложени през първите 4 години.

Постъпленията от концесията за страната до преди една година бяха за близо 2 млн. лева

Част от концесията беше и построяването на хотел. Тризвездният хотел до гарата е построен на мястото на предходното колетно и митническо бюро. Той е със 111 стаи, като е под марката A&M и може да се откри в Booking.

Освен това Столарски искаше да построи и многофункционална постройка от лявата страна на гарата, където е някогашната транспортна болница - 5-6 етажа с офиси, комерсиална част и голяма зала за събития за 1000 души и паркинг, което обаче досега не бе осъществено по разнообразни аргументи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР