Държавата ще трябва да направи всичко възможно да осигури финансиране

...
Държавата ще трябва да направи всичко възможно да осигури финансиране
Коментари Харесай

Държавата ще търси пари за индексация на ВиК проекти

Държавата ще би трябвало да направи всичко допустимо да обезпечи финансиране на индексацията. Всяка опция от бюджета, която ще имаме, вярвайте, че ще бъде дадена вярно. Това даде обещание районният министър Иван Шишков, представен от БНР.

Думите на министъра са във връзка сигнал от Камарата на строителите, че има съществени опасности за ВиК плановете и довършването им поради липсва на средства в размер на 450 млн. лева Според Камарата опцията за индексация единствено в размер на 15% е извънредно незадоволителна, а разликата до действителното повишаване би трябвало да бъде обезпечена от държавния бюджет.

Припомняме, че индексацията на огромни инфраструктурни обекти, в това число контракти за създаване или замяна на ВиК уреди, стана допустима след промени в Закона за публичните поръчки. Миналата година пък служебният кабинет утвърди и методика, която предвиждаше контрактите да нарастнат с 15% поради инфлацията.

До момента обаче не е ясно какви средства са нужни за нарастването на договорите в строителството. От оперативни стратегии може да бъде заделен запас в размер на 15% от цената на контрактите. В началото на годината строителите получиха 30 млн. лева за индексация, като със средствата трябваше да бъдат приключени планове по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014 – 2020 година

Веднъж оперативните стратегии, по които се употребяват парите, се обезпечи 15% индексация, а другата част индексацията, която касае ВиК сдруженията, те също ще бъдат обезпечени, за всяко ВиК сдружение по друг метод, тъй че не считам, че обсегът на парите, за които в действителност се нуждаят, е чак толкоз огромен, тъй като индексацията касае на процедура единствено интервал, в който строителство следва да бъде индексирано, т.е. 15% върху целия контракт не е по никакъв начин малко “, разяснява Шишков.

Той даде обещание, че държавното управление ще направи всичко допустимо да подкрепи завършването на всички инфраструктурни планове.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР