Държавата ще прави специален електронен регистър, в който ще се

...
Държавата ще прави специален електронен регистър, в който ще се
Коментари Харесай

Държавата прави черен списък на мениджърите на фалирали фирми

Държавата ще прави специфичен електронен указател, в който ще се вписват шефове, шефове, членове на бордове и на надзорни препоръки на банкрутирали компании, в случай че са краткотрайно лишени от мениджърски права. Идеята на " черния лист " е да събере на едно място данните, да улесни инспекциите и провалилите се ръководители да не бъдат поставяни отпред на други предприятия, с цел да не докарат до фалит и тях.

В регистъра няма да бъде поставян безусловно всеки началник на изпаднало в неплатежоспособност дружество, а единствено " тежките случаи " - да вземем за пример когато става сума за шеф, шеф или инспектор на сдружение, което е било прекъснато поради банкрут през последните две години и е оставило след себе си неуредени задължения.

В черния лист ще влизат и началници на компании, които са били лишени от мениджърски права, тъй като са били уличени, че не поддържат в складовете петролни запаси по силата на Закона за запасите от петрол и нефтопродукти,

Регистърът ще бъде построен и поддържан от Агенцията по вписванията, която е админ и на други значими бази данни - Търговския и Имотния указател, БУЛСТАТ, регистъра на " брачните контракти ".

Създаването му не е българско скимване, а е обвързване на всяка страна от Европейски Съюз. Има европейска инструкция, която изисква от членките на Евросъюза да си обменят в действително време информация за мениджъри, лишени от права, тъй че да вземем за пример в случай че някой шеф е унищожил компания в България, да не може да си откри работа в различен ръб или контролен съвет в Германия, Полша,  Гърция или другаде.

Достъп до регистъра обаче няма да е свободен, той ще е единствено за служебно прилагане. Агенцията по вписванията ще дава безвъзмезден достъп до данните на съдилищата, прокуратурата и на други органи, които ще бъдат избрани със закон.  Хората, заемали постове в управителен, управителни, контролни препоръки, и канещи се да седнат в шефско кресло, също ще могат да получат информация дали не попадат в регистъра, а също и по силата на какви какви документи са били вписани и за какъв период нямат право да заемат мениджърски позиции.  

Уредбата на бъдещия указател е в план за допълнение на Закона за Търговския указател. Проектът, квалифициран от Министерството на правораздаването, сега е на фаза " публично разискване ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР