Държавата се кани да събира пари от имуществените застраховки на

...
Държавата се кани да събира пари от имуществените застраховки на
Коментари Харесай

Задава се поскъпване на имотните застраховки и Каско

Държавата се кани да събира пари от имуществените застраховки на всички жители и компании, с цел да покрива вредите, които естествени бедствия нанасят на незастрахованите аграрни стопани. Ако желанията бъдат осъществени, това ще докара до повишаване на " Автокаско " и застраховките на жилищата. Въпреки че ще заплащат повече обаче, застрахованите няма да получат по-високи компенсации при положение на вреда. За тази заплаха сигнализираха от Асоциацията за застрахователите в България, откакто Министерството на земеделието разгласява на уеб страницата си идея за приемане на специфичен Закон за предварителна защита от естествени бедствия и неподходящи климатични събития в земеделието.

Агроминистерството предлага сегашната организация " Борба с градушките " да се преобразува в държавно дружество, като една от функционалностите му ще е да изплаща компенсации на потърпевши от естествени бедствия фермери. За задачата държавната компания ще ръководи специфичен фонд. Намеренията са той да се цялостни от няколко източника. В него ще влизат средствата, които сега страната отделя за битка с градушките, плюс наложителни вноски от земеделските производители, само че на база на декларираната за подкрепяне повърхност. Освен това застрахователните компании са задължени със самобитен нов данък - те ще вършат отчисления към фонда от премийния доход от три типа застраховки - " Пожар и естествени бедствия ", " Други вреди на имуществото " и " Автокаско ".

" Недопустимо е на държавно дружество да се вменяват действия с характерностите на осигурител по смисъла на Кодекса за обезпечаване. Дейности като набиране и разходване на средства, предопределени за погашение на компенсации при настъпване на събития, определяне на събитията, разглеждане на искания, установяване размера на породените вреди и погашение на компенсации могат да се правят само от застрахователни сдружения ", предизвестиха от сектора.

Застрахователите намират за извънредно незаслужено с наградите на жители и компании, които са застраховали имуществото си и които нямат нищо общо с агросектора, да се заплащат компенсации на потърпевши фермери, които са отказали да застраховат отглежданите от тях култури. " Този метод не насърчава доброволното подписване на застраховки и не подтиква повишение на застрахователната просвета в страната, която всички подлагаме на критика. Ефектът ще бъде тъкмо противоположен - в случай че някой ми подарява обезщетение, за какво да заплащам застраховка ", разяснява Станислав Иванов от Асоциацията на българските застрахователи пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според него пазарът на застрахователни артикули в България е много сложен поради изострената конкуренция и цените са много " изтънени ". Това значи, че всяко натоварване на разноските на застрахователите ще докара до утежняване на резултатите, а оттова до увеличение на наградите, с цел да не се наруши платежоспособността на застрахователите. " При това повишаването на застраховката няма да докара до по-големи компенсации, тъй като би трябвало да се вършат вноски в новия фонд ", споделя Иванов, представен от " Сега ".

С какъв брой може да нарастнат имуществените застраховки и " Автокаско ", която е най-масовата застраховка след наложителната " Гражданска отговорност ", към този момент не е ясно. Концепцията за нов закон за предварителна защита против градушките е много обща, без никакви съответни стойности за вноските, които би трябвало да пълнят новия фонд. Застрахователите обаче напомнят, че когато през 2016 година страната също е стартирала концепция за сходен фонд, се е говорело за отчисления от 0.8% от застрахователните награди.

Само 8-9% от земеделските стопани подписват контракти за застраховка на площите, които засяват. Но даже и те застраховат отчасти, а не 100% от площите си, уточни Станислав Иванов. Освен това застраховки всеобщо не подписват крупните аграрни производители. Те не застраховат земеделските култури поради дребната възможност цялата повърхност да бъде повредена от естествени бедствия и надлежно да претърпят огромни загуби. Така на процедура с новия закон, от една страна, застрахователите ще финансират загубите на огромни аграрни производители, които кардинално не подписват застраховки, а друга страна - източник на финансиране биха били застраховани лица, които нямат нищо общо със бранша на земеделието.

Застраховането на земеделските култури се прави по комплицирани схеми на база на цената на реколтата и наградите са разнообразни за другите култури. През предходната година да вземем за пример за обезпечаване на реколтата от пшеница за 100 лева./дка против рисковете градушка, стихия, пороен дъжд и пожар наградите са тръгвали от 3.60 лева на декар.

Асоциацията на застрахователите въпреки всичко поддържа предприемането на ограничения за предварителна защита от естествени бедствия, само че въз основата на публично-частно партньорство сред застрахователи и страна по прилика на застраховането на отговорността " нуклеарна щета " посредством Българския народен осигурителен пул. Това би разрешило обезпечаване на цялостния размер на земеделските площи и в цялостен размер на рисковете. Според тях препоръчаният от агроминистерството модел не съществува в нито една развита европейска страна. Навсякъде се подтиква застраховането на земеделските стопани. Неблагоприятните климатични събития в земеделието, в частност градушки, не престават да се финансират от страната единствено в Молдова, Сърбия, Румъния, Русия, Македония и Словения.

Преобразуването на държавната организация " Борба с градушките " основава следващото ново държавно дружество, което ще се устоя от вноски от бизнеса. Преди време министърът на стопанската система Емил Караниколов разгласи, че с промени в Закона за водите притежателите на язовири ще бъдат задължени да вършат отчисления от своите доходи от стопанска активност в нов държавен фонд, който ще финансира ремонтите на водоизточниците, които общините нямат опция да поддържат.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР