Държавата се готви да отложи отново въвеждането на електронните документи

...
Държавата се готви да отложи отново въвеждането на електронните документи
Коментари Харесай

Готвят ново отлагане на електронните документи за самоличност

Държавата се готви да отсрочи още веднъж въвеждането на електронните документи за идентичност.Пред форума за електронното ръководство вицепремиерът Томислав Дончев сподели, че страната ще резервира съществуващите системи за електронна идентификация, съобщи БНР.

Въвеждането на електронните документи беше отсрочено за следващ път с промени в закона предходната година и в този момент срокът е 1 януари 2020 година

Вицепремиерът Томислав Дончев изрази убеденост, че Министерство на вътрешните работи ще се оправи с поставения по-дълъг период, само че направи ангажимента, че даже Министерство на вътрешните работи да успее, подмяната на документите няма да стане внезапно. Поради тази причина е нужно до въвеждането на новите електронни документи да бъдат "мобилизирани всички до момента съществуващи системи за електронна идентификация ".

Още предходната година Министерство на вътрешните работи дадоха обещание, че ще направи всичко допустимо, с цел да съблюдава дадената му спомагателна година период за новите документи.

Няма данни какво е направено до момента. Законодателните начинания за електронните услуги изпреварват доста софтуерната подготвеност на администрациите за използването им, регистрираха пък от Сдружението на общините.

Софтуерните лицензи и неналичието на предпочитание за електронизация остава проблем. От Агенцията за електронно ръководство пък считат, че тази година може да бъде построена облачната инфраструктура, върху която да бъдат ситуирани съществуващите сега и новите осведомителни системи на централните и общински администрации.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР