,,Държавата само имитира, че прави нещо. Трябва да се подпомогнат

...
,,Държавата само имитира, че прави нещо. Трябва да се подпомогнат
Коментари Харесай

Мика смълча България, каза грозната истина: Чакат ни тежки дни! Вече трябва да се помага и на младите

,,Държавата единствено имитира, че прави нещо. Трябва да се подкрепят и младежите, които взимат минимална заплата. Те не смогват, по тази причина и не раждат деца “, сподели икономистът и някогашен народен представител Мика Зайкова в свое изявление за СтандартНюз.
Ето и цялото изявление без редакторска интервенция:
– Г-жо Зайкова, следва приемането на бюджета за 2024 година Каква е прогнозата Ви?
– Първо би трябвало да забележим какво се случи с бюджета 2023г. Ситуацията е проблематична по няколко аргументи. В един бюджет не може да бъде просто доходи и разноски, елементарна счетоводна сметка.
Един бюджет би трябвало да има политики. Ако погледнете така наречен управническа стратегия там няма да видите никаква визия за развиване, никаква политика и тактика и то за съществени браншове. Не става въпрос единствено за енергетиката, където е пагубно ситуацията, а и за другите браншове. Имам възприятието, че държавното управление прави бюджетни еквилибристики. За да получат недостиг, по-нисък от 3%, задържат връщането на ДДС-то на компаниите. Само, че по закон те могат да го задържат до 3 месеца, по-късно би трябвало да го върнат. Накрая ще видите, че дупката в бюджета е много по- огромна, което е рисково.
Миналата седмица имаше среща на главите на държавните управления във връзка с бюджета на Европейския съюз. Тъй като обстановката се усложнява в Близкия изток и трябваше да се гласоподават спомагателни средства, с цел да помогнем на хората и в Газа, и в Израел. Много от държавни управления отхвърлят да дават пари, както за Украйна, по този начин и за Газа, което докара до интервенция. Ако не пожелаят да се включат в даването на помощ, това ще докара до намаляването на  всички европейски стратегии с 30%. Това значи, че няма да дойдат 400 млн. И защото нашата подготвеност По проекта за възобновяване и резистентност във връзка с плановете за дребни и междинни предприятия е доста ниска, има възможност траншът или да бъде понижен, или да не пристигна. Ако погледнем приходите от другия бранш на дарения ще забележим, че са планувани да дойдат 5,1 милиарда От тази сума към края на септември са пристигнали единствено 1,650 милиарда Което сочи, че програмата не е изпълнена на 85%.
Да не приказваме, че „ Лукойл “, че би трябвало да внесе в хазната над 1 милиарда лв..
Още през юни и аз, и мои сътрудници казахме, че бюджетът е доста оптимистичен. Те знаеха, че би трябвало да вземат заем и го предвидиха да бъде 7 милиарда и половина. Но за какво не го взеха през юни когато лихвите бяха ниски?
Ако има растеж на Брутният вътрешен продукт, в случай че тези пари се употребяват дейно, България би могла да бъде процъфтяваща страна, само че това не се случва.
– Заложено е нарастване на пенсиите с 10% от 1 юли следващата година. Достатъчно ли е?
– Първо не се знае дали ще бъде 10 %. Аз мисля, че ще е по-малко, само че даже и да са 10% – те няма да задоволят потребностите на възрастните хора. Средната пенсия сега е 788 лева, което е безусловно незадоволително. Пенсионерите първо си заплащат сметките, след това си купуват медикаментите и най-после си взимат кофичка с кисело мляко. Тези 10% няма да решат казуса на българския пенсионер. Искам да припомня на политиците, че би трябвало да основават условия на живот.
– Минималната работна заплата от 2024-та година ще е 933 лева, само че бизнесът е срещу повдигането й. Трябва ли тя да бъде нараснала?
– Разбира се. Защото в никакъв случай не би трябвало да се гледат левчетата, с които се подвига минималната заплата. Защото брутната заплата, която човек получава, не е 933 лева
От нея се смъква 10% налог и се отчисляват осигуровките. Остават към 700 лева чисти за приемане.
Така или другояче, минималната работна заплата би трябвало да се съпоставя с издръжката на живот, която е 1421 лева
Обикновено на минимална работна заплата  започват младежите. А те би трябвало да отглеждат деца. И, сметките не се получават.
– Смятате ли, че ще се понижи броят на работещите небогати у нас?
– Работещите небогати у в България са доста. И повода не е единствено в това, че бизнесът няма опция да заплаща повече. Съществува и лакомия.
Вярно е, че в този момент сме в рецесия освен ние, а съвсем целият свят. Връзките сред обособените компании са нарушени и става по-трудно и по-скъпо. Разделихме се отново на две елементи. БРИКС от едната страна и ние от другата страна. От тук пристигнаха и войните, които са пагубни за стопанската система. Но би трябвало да се търси баланс.
– Коя е повода в някои райони на страната междинната заплата да става все по-близка до минималната?
– Заплатите на един IT специалнист в България и на негов сътрудник от Западна Европа да вземем за пример, са много разнообразни. Този, който е в страната ни, естествено получава по-малко. А цените на главните артикули и услуги в България порастват всеки ден и са по-високи от европейските.
Защото ние не борим нито инфлацията, нито корупцията по подобаващия метод.
– Очаквате ли инфлацията да бъде овладяна в скоро време?
– За страдание, не. Защото светът се разбърка. За да се пребори инфлацията, би трябвало да се усили добивът на електоресурси, а сега става тъкмо противоположното. Саудитска Арабия понижи с 1000 барела дневно добива на петрол, а той към този момент е съществена суровина. По същния метод Съединени американски щати се пробваха да купят от Венецуела, само че тя не може да замести залежите на Саудитска Арабия. Ние нямаме лично произвеждане, нямаме и редки метали. Има разделяне на света и би трябвало да се гледа доста деликатно. Хубаво е да се борим за Украйна и обективни дела, само че не би трябвало да забравяме и нашия интерес.
– Линията на беднотия бе вдигната с 22 лева и стана 526 лева Колко хора оцеляват с тези пари и какво още би трябвало да направи страната за тях?
– Държавата единствено имитира, че прави нещо. Трябва да се подкрепят и младежите, които взимат минимална заплата. Те не смогват, по тази причина и не раждат деца. А желаеме да излезем от демографската рецесия.
През 2026-та година излизаме на свободния пазар на електричество, а тогава от помощи ще имат потребност доста повече хора. Да, ние определихме енергийната беднотия до някакъв таван, само че това е незадоволително. Аз си мисля, че 80% от пенсионерите няма да могат да си заплащат тока, както и хората, които взимат заплати до 1000-1200 лева Държавата би трябвало да контролира нещата по този начин, че народът самичък да работи и да си заплаща.
– Икономически анализатори предвиждат, че международната стопанска система ще влезе в криза следващата година. Какъв е Вашият разбор?
– Вече три от главните стопански системи  са в криза. Това са тези в Германия, Франция и Италия. В криза най-вероятно ще влезе и целия свят. Работата е там, че този път няма да има Китай и Русия, които да са в противоположен цикъл, с цел да може да ни изтеглят нагоре. Чакат ни тежки дни!
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР