Държавата с нови правила за здравословно хранене. Здравното министерство представи

...
Държавата с нови правила за здравословно хранене. Здравното министерство представи
Коментари Харесай

Нови в стандарти в храненето. Вижте и по колко литра вода трябва да пием на ден

Държавата с нови правила за здравословно хранене. Здравното министерство показа изследване, съгласно което българинът би трябвало да понижи порциите. Промени ще има и в менюто на най-малките деца.

Здравните специалисти са безапелационни - би трябвало да понижим количеството калории, които поемаме. При дамите те не би трябвало да надвишават 2090, а при мъжете - 2700.

Проучванията демонстрират още, че би трябвало да понижим доста приема на въглехидрати. Ако до момента рекомендациите са били те да бъдат до 70% от хранителния ни режим, то в този момент максимумът е с 10% по-малко. Новите изследвания ще доведат и до промени в наредбите за хранене при децата.

Оказва се, че от детската градина до класните стаи храните, които се оферират на децата, са надалеч от нормите за здравословно хранене. Проучване на Националния център по публично здраве и разбори е в синхрон с европейските условия. Данните демонстрират, че и при децата дневната доза сила, която си набираме от храната, би трябвало да бъде понижена.

До началото на 2018 година експертите по хранене ще изготвят нови правила за хранене на най-малките. Според новите изследвания и огромни, и дребни имат потребност от повече витамин D и C.

Учените развенчават и мита за количеството течности, което би трябвало да одобряваме. Досега за мъжете целесъобразната доза беше 3 литра и 700 мл, а за дамите - 2 литра и половина. Според новите стандарти би трябвало да одобряваме по литър по-малко.

„ Има една рекомендация – да дозираме водата. Около 30 мл на кг телесна маса (телесно тегло). Така, в случай че става въпрос за 60-килограмова дама, е добре тя да изпие към 1,8 литра вода. Но в случай че става въпрос за 100-килограмов мъж, тогава количеството погълната вода би трябвало да е 3 литра”, пресметна в утринния блок на Нова телевизия проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика.

Според нея, обаче, в случай че ограничим калорийния банкет с храната, мъчно бихме могли да вместим всички жизненоважни субстанции.

И успокои родителите: „ Децата ни в яслите и детските градини се хранят по рецептурници. Там се пресмятат калориите”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР