Броят на мигрантите от ЕС в Нидерландия се е удвоил

...
Броят на мигрантите от ЕС в Нидерландия се е удвоил
Коментари Харесай

Броят на мигрантите от ЕС в Нидерландия се е удвоил за последните 10 години

Броят на мигрантите от Европейски Съюз в Нидерландия се е удвоил за последните 10 години. По данни към 1 януари 2024 година живеещите на нидерландска територия хора от други държави-членки на Евросъюза са над 745 000, до момента в който при започване на 2014 година те са били към 360 000. Това заяви Националната статистическа работа на страната, представена от Националната осведомителна организация на Нидерландия (АНП).

Най-голямата група мигранти от страни в Европейски Съюз са поляците (26%), следвани от германците (11%), българите и италианците (по 8%). Според данните трудовата претовареност е главната причина за идването на хора от други държави-членки на Евросъюза в Нидерландия. Гражданите на Европейски Съюз могат да се движат свободно сред страните от Съюза и не се нуждаят от позволение за работа на нидерландска земя.

Статистическата работа показва, че множеството мигранти от други страни от Европейски Съюз остават в Нидерландия единствено краткотрайно. От тези, които са пристигнали да живеят в Нидерландия през 2011 година, повече от половината са напуснали страната след три години.

Люксембург е страната, в която максимален дял от жителите са от други държави-членки на Европейски Съюз. През 2023 година този дял е бил 37%. Следват Кипър и Австрия (и двете с по 10%) и Белгия (8%). Нидерландия е на девето място измежду всички страни в Европейски Съюз, като хората от други държави-членки на Европейски Съюз в страната са 4%.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР