Държавата предприема мерки, за да се опита да овладее спекулата

...
Държавата предприема мерки, за да се опита да овладее спекулата
Коментари Харесай

Държавата ще предприеме мерки за намаляване на цените

Държавата подхваща ограничения, с цел да се опита да овладее спекулата с цените на питателните артикули. Ще бъде основана междуведомствена работна група, която да набележи съответни ограничения. Освен това стартират инспекции и за нелоялни търговски практики. Това съобщи министърът на стопанската система Никола Стоянов в изявление за Nova.

Темата с понижението на цените е била сложена още на първото съвещание на служебното държавно управление. Министерство на стопанската система е провело два пъти диалози с питателните вериги. По думите на отрасловия министър Никола Стоянов през декември е имало „ стопиране на цените “, а в този момент още веднъж са тръгнали леко нагоре. 

Със сигурност има далавера, даже това, че всеки се презастрахова - е някакъв тип далавера. Всеки по веригата си е поставил малко повече марж и това довежда най-после до съществено повишаване на цените “, съобщи Стоянов.

На въпрос дали има опция да се ограничи надценката, министърът отговори, че „ всичко е допустимо, само че не бих желал да се наемам с ограничения “. Стоянов добави, че е срещу административни бариери, а по-скоро в разговор би трябвало да се види какво може да се направи.

Важно е да се отчетат какви са проблемите на бизнеса, къде може да им се помогне, само че и да видят, че има сериозен надзор във връзка с нелоялните търговски практики. “

По думите му има благоприятни условия за понижение по цялата верига – от производител до краен продавач. Комисията за отбрана на потребителите ще стартира с инспекции за нелоялни търговски практики. Министърът съобщи, че упованията на хората към КЗП са по-високи, само че той няма да допусне административен произвол. Обсъжда се да се усилят пълномощията на КЗП, с цел да следи и за далавера по отношение на приемането на еврото.

Уверен съм, че на база на по-сериозни инспекции и диалози с пазарните играчи, както и с предвидомостта на цените на газа, електричеството и транспортните услуги, има много фактори, които би трябвало да допринесат цените да тръгнат надолу ”, изясни още министърът.

До две - три седмици всяко едно от ведомствата ще предприеме ограничения за понижаване на цените. „ Ще стартираме масирани инспекции и ще вземем ограничения, които да подкрепят бизнеса. Надявам се до месец да има резултат ”, добави той.

По отношение на създаването на нова мярка за горивата, Стоянов разяснява, че признатите промени от депутатите постановат изчакване на дерогация от Европейската комисия. Едва по-късно ще се направи разбор какъв брой средства може да бъдат отделени. Мярката ще се финансира от свръхпечалбите на „ Лукойл “, откакто бъдат приспаднати средствата за отплата на превоза.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинспекулативни цени Министерство на стопанската система Никола Стоянов нелоялни търговски практики понижение на цената високи цени ПоследниНай-четениБюджет и финанси 104 Държавата ще предприеме ограничения за понижаване на цените Наука 264 Мъск възнамерява изстрелването на Starship през март Бюджет и финанси 232 Новата минимална заплата – има ли потребност от по-добър механизъм? To:know 3524 Вечерни вести: Съединени американски щати с изключение за България; Moody’s предвижда отсрочване на еврото Компании 1072 Холдинг КЦМ 2000 е водач в кръговата стопанска система Компании 616 Шампиони в нововъведенията Политика 2813 Съединени американски щати освободиха от глобите вноса на съветски нефт от България Компании 2627 Lidl понижава продуктите от месо и стартира зеленчукова гражданска война Икономика 584 Икономиката през 2023: без криза, със спадаща инфлация, само че високи лихви Енергетика 320 Турция е съвсем подготвена със своя газов хъб Компании 10216 Собственикът на ДСК придобива още една банка в района Накратко 5408 Вечерни вести: Спирачка за жилищното строителство; Разруха след кабинета „ Петков “ To:know 3524 Вечерни вести: Съединени американски щати с изключение за България; Moody’s предвижда отсрочване на еврото Политика 3014 Разруха и свободно рухване – наследството на кабинета „ Петков “ Компании 2834 Дантеленият бизнес и Славина, която съживява пропуснат поминък Политика 2813 Съединени американски щати освободиха от глобите вноса на съветски нефт от България Компании 2627 Lidl понижава продуктите от месо и стартира зеленчукова гражданска война Пазар на труда 1780 Невиждана от 53 години безработица в Съединени американски щати вещае главоболия Европари 1652 Парите за слънчеви панели на покривите ще се забавят Компании 1604 eMAG уголемява бизнеса с нов логистичен хъб за 100 млн. евро Всички новиниОще от Бюджет и финансиВиж всички  Новата минимална заплата – има ли потребност от по-добър механизъм? Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР