Държавата предлага телемедицина в пощенските клонове в малките населени места,

...
Държавата предлага телемедицина в пощенските клонове в малките населени места,
Коментари Харесай

Държавата предлага телемедицина в пощенските клонове в малките населени места

Държавата предлага телемедицина в пощенските клонове в дребните обитаеми места, където няма доктор и достъпът до джипи е мощно усложнен. Понастоящем медицинските прегледи посредством онлайн платформа или по телефона у нас са незаконни. Причината е, че няма гаранция дали се вършат от правоспособни лекари. Друг проблем е, че няма орган, който да управлява медицински данни да не бъдат предоставяни на трети лица.

Въпреки това телемедицината навлиза все по-силно в всекидневно ни. Нов план включва даже чиновниците на Български пощи.

Милка Петкова е на 74 години, живее в село Липен. Еoва на 20 км от Монтана в обитаемото място няма рейс, доктор, а куриер идва два пъти седмично.

„ По телефона се свързвам с персоналния доктор или е-поща за рецептите, само че за обзор не се стига до средата ”, сподели Милка Петрова.

Следи кръвното си сама, а понятието телемедицина й звучи екзотично, споделя Нова тв.

„ Не съм осведомена с такива неща, мъчно ми е да допускам, че може да стане и да е действително и да е същинско, би трябвало да е онлайн ”, сподели Милка Петрова.

В държавен план за онлайн прегледи е заложено пощенски чиновници да асистират на общопрактикуващия доктор в региона. Като за задачата ще бъдат употребявани пощенските клонове.

„ Тази конферентна връзка ще се реализира доста елементарно и по график. Общопрактикуващият доктор по график в региона ще преглежда тези хора ”, сподели доктор Христо Хинков, министър на опазването на здравето.

Ангажираните в процеса ще преминат образование, с цел да работят с телемедицинските уреди. А средствата за подсигурени по ПВУ.

„ Може да направи запис на сърдечна активност, може да направи фотография на гърлото или фотография на обрив ”, счита доктор Гергана Николова.

„ Има доста скъпи, доста комплицирани, има по-прости - въпрос на решение е кой ще бъде употребен за тази услуга ”, изясни доктор Христо Хинков.

Общопрактикуващите лекари одобряват концепцията, само че имат своите запаси.

„ За какви прегледи могат да бъдат реализирани, по какъв начин ще се реализират, ще се брои ли за обзор, важи ли застраховката ми за този тип консултация, пациентът ще подписва ли осведомено единодушие ”, разяснява доктор Николова.

Промените в закона за здравето регламентиращи контрола и финансирането на телемедицината у нас към този момент са разполагаем на депутатите в Народното събрание. Според поправките, с цел да извършват тази активност, медицинските лица би трябвало да се записват в изпълнителната организация по медицински контрол.

„ Трябва да бъдат подготвени по какъв начин да извършват тази активност, с цел да е безвредно. Платформите също би трябвало да бъдат регистрирани, с цел да няма теч на данни ”, съобщи Александър Симидчиев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР