Държавата плаща големи суми на частна лаборатория за ДНК анализи,

...
Държавата плаща големи суми на частна лаборатория за ДНК анализи,
Коментари Харесай

Държавата плаща прескъпо на частна лаборатория за ДНК-анализи

Държавата заплаща огромни суми на частна лаборатория за ДНК разбори, защото Институтът по криминалистика и криминология към Министерство на вътрешните работи не се оправя с експертизите в точния момент. Това стана ясно от думите на основния прокурор Сотир Цацаров на днешното изключително съвещание на Комисията по вътрешна сигурност. Цацаров съобщи, че ДНК анализът по случая в Нови Искър е станал подготвен единствено за 24 часа, тъй като е предоставен на частна лаборатория против „ солидно възнаграждение ”. По думите му това се прави при всички по-тежки закононарушения, защото НИКК среща компликации както с обезпечаването, по този начин и със статута си.
По мотив въпросите по какъв начин ДНК експертизата на килъра от Нови Искър Росен Ангелов, е станала подготвена единствено за 24 часа, Сотир Цацаров отговори: „ Как за 24 часа се прави експертиза? Имам поради ДНК експертиза. Отговорът е доста елементарен. Прави се в частната ДНК лаборатория, няма да? кажа името, тъй като би прозвучало като реклама, против солидно възнаграждение. Прави се за извънредно тежки закононарушения. Т.нар. НИКК - Институтът към Министерство на вътрешните работи, среща изключителни компликации, както със своето застраховане, по този начин и със своя статут “.
Ден по-рано на конференция във връзка шесторното ликвидиране шефът на Следствието Борислав Сарафов не загатна нищо за частна лаборатория и даже похвали НИКК за добре свършената работа:
„ Изключително правилно сме обсъждали както другите показани за проучване обекти, по този начин и в недопечен, а след това и в приключен тип, изводи, експертизите, назначени в Националния институт по криминология и криминалистика. Тук е мястото да благодаря, както на Добринка Маркова, по този начин и на целия голям екип,висококвалифицирани специалисти от този институт, които безусловно без да щадят сили и средства, както и консумативи, изготвиха безусловно навреме изводи по всички, назначени от нас, експертизи - тези, които изнесохме, са по-важните, а точно, които потвърждават авторството “, сподели Сарафов.
Утре следва среща сред основния прокурор, основния секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов и шефа на НИКК Добринка Маркова, на която ще се разисква статутът и финансовото застраховане на института.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР