Държавата обяви пълна мобилизация за подпомагане на малкия бизнес. Само

...
Държавата обяви пълна мобилизация за подпомагане на малкия бизнес. Само
Коментари Харесай

Европа влага 40 млрд. евро в енергийно обновяване на сградит...

Държавата разгласи цялостна готовност за подкрепяне на дребния бизнес. Само до  края на годината в Министерството на нововъведенията и растежа  за дребните и междинните компании са планувани 735 млн. лева Близо 600 млн. лв. идват единствено по линия на Плана за възобновяване и резистентност. В Пловдивска област има  40 000 предприятия. От тях 93-94 % са микро - с до 9 чиновници, и те могат да се възползват оптимално от стратегиите. Това прикани на среща в Пловдив преди седмица служебният министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев.

Строителството обаче също има късмет да се възползва от парите в националните проекти за възобновяване и резистентност. Ето по какъв начин енергийните обновявания на постройките спомагат за намаляването на сметките за ток в семействата.

Близо 40 милиарда евро ще бъдат вложени в енергийно възобновяване на здания през идващите пет години, съгласно националните проекти за възобновяване и резистентност. Именно те са ключът към обезпечаването на налична сила на фона на рецесията с високите цени.

Днес заради високите цени на силата и неприятната топлоизолация милиони хора в Европа постоянно не могат да заплащат сметките си.

Причината за това нерядко е високата консумация на ток в по-старите здания. Домакинствата с ниски приходи страдат изключително доста от актуалните цени, защото постройка с неприятна изолираност се нуждае от до 10 пъти повече топлота, в сравнение с добре изолирана къща. Така в Германия постройките съставляват към 35% от потреблението на сила, което подхожда на излъчвания от към 120 млн. тона CO2 годишно. Тези излъчвания ще би трябвало да бъдат понижени с повече от 40%, с цел да се реализиран задачите за запазване на климата до 2030 година
Средният % на възобновяване в Европейски Съюз остава под 1%, а България бележи връх - с 30%
Съществуват обилни разлики в индикаторите на сградния фонд в общността. В Италия 88% от жилищния фонд е с оценка енергиен клас D или по-ниска, като тези в постройките с най-лоши енергийни характерности употребяват повече от два пъти по-голямо количество сила на кв. м от живеещите в парцели с клас C. Във Франция повече семейства с ниски приходи живеят в енергоемки здания (клас F и G) спрямо групите с по-високи приходи. На национално равнище този дял доближава върхове от 30% в България и 26% в Литва. Въпреки това междинният % на възобновяване в Европейски Съюз остава под 1%, от които единствено 0,2% са дълбоки обновявания (повече от 60% понижение на потреблението на енергия).
С какво могат да оказват помощ националните проекти за възобновяване и резистентност (НПВУ)
Общо 85-90 милиарда евро към този момент се влагат в енергийна успеваемост на здания всяка година в Европейски Съюз. Очакваната спомагателна инвестиция, нужна за реализиране на нови климатични цели, е 275 милиарда евро годишно до 2030 година, като обгръща както енергийна успеваемост в постройките, по този начин и декарбонизация на топлинните източници. В този подтекст 9% годишно нарастване на финансирането може да извърви дълъг път, изключително за неотложно финансиране на обилни планове за икономисване на сила.

С 23 милиарда евро (58%), разпределени за стратегии в жилищния бранш, множеството страни към този момент имат метод да отговорят на покачването на цените на силата, в случай че бързо задействат стратегиите за енергийно възобновяване. По отношение на обновяването в дълготраен проект НПВУ би трябвало да привлекат спомагателни частни вложения и да основат вярната удобна рамка за увеличение на темпа на възобновяване, в това число техническа помощ, вложения в умения и устойчиви вериги за доставки, в нововъведения и основаване на пътни карти за надълбоко енергийно възобновяване. Всички тези аспекти изискват в допълнение внимание от страна на страните членки.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР