Държавата няма да стимулира общини, които имат по-големи собствени приходи,

...
Държавата няма да стимулира общини, които имат по-големи собствени приходи,
Коментари Харесай

Менда Стоянова: Държавата няма да стимулира богатите общини

" Държавата няма да подтиква общини, които имат по-големи лични доходи ", съобщи ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова по време на второ разискване на макрорамката за 2019 година в бюджетна комисия.

Стоянова акцентира, че 218 дребни общини са получили нарастване и София, Пловдив и Бургас няма да получат изравнителна дотация .

От КНСБ приветстват 10% нарастване на заплатите в бюджет 2019 г . Законотворците се скараха за бюджета на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ), който не е задоволителен и желаеха по-висок.

Припомняме, целите на бюджетната рамка за 2019 година са обществената политика, образованието, защитата и политиката по приходите.

В макрорамката за идната година продължава стремежът разноските за защита да доближат до 2% от Брутният вътрешен продукт до 2024 година Разходите за защита възлизат на 1 839,3 млн. лева, което съставлява 1,58 % от Брутният вътрешен продукт.

 Ген. Стойков: Избираме нов изтребител единствено сред подадените предложения
Ген. Стойков: Избираме нов изтребител единствено сред подадените предложения

Некоректни били изказванията, че друга страна може да ни пази небето

Осигурени са пари за поддържане и развиване на националните отбранителни качества и качествата, свързани с груповата защита. Според претекстовете, в Бюджет 2019 година Има пари за осъществяване на утвърдените от Народното събрание капиталови планове за армията .

 Парламентът улеснява значимите капиталови планове
Парламентът улеснява значимите капиталови планове

Законопроектът не съдържа разпореждания, свързани с регулаторни режими във връзка с икономически субекти

В бюджета е заложено нарастване на Минималната работна заплата от 510 лева на 560 лева от 1 януари 2019 година Тя ще стане 610 лева от 1 януари 2020 година От 1 януари 2021 година минималната заплата ще бъде 650 лв..

Заложена е мярка за нарастване с 10% на средствата за заплати и осигурителни вноски в бюджетния бранш от 2019 година За 2019 година се планува нарастване на учителските заплати приблизително с 20 %, с цел да може през 2021 година два има удвояване на възнагражденията им по отношение на 2017 година

В частта на данъчната политика са регистрирани резултатите от настъпилите все още промени в данъчното законодателство, свързани с осъществяване на ограничения за възстановяване на събираемостта, стимулиране на икономическото развиване, понижаване на административната тежест и въвеждане в националното законодателство на разпореждания от европейското право в региона на налозите.

Очаква се опазване на ниските данъчни ставки на корпоративните налози и тези на налозите върху приходите на физическите лица , което способства за повишение на икономическия напредък и има позитивно въздействие върху търсенето и предлагането на труд.

В сферата на обществената политика са планувани: 40,4 млн. лева в допълнение за всяка година от прогнозния интервал (50 % повече по отношение на средствата през 2018 година ). Парите са за целеви помощи за отопление. Предвиждат се 150,0 млн. лева в допълнение за всяка година до 2021 година

Предвиден е и спомагателен запас за подкрепяне на общините от 4-та и 5-та категория за възстановяване положението на обществената и техническа инфраструктура на територията им. Право да получават изравнителна дотация през 2019 година имат общините, чиито непрекъснати данъчни приходи към 31 декември 2017 година на един гражданин са по-ниски от 120% от нивото им за страната на един гражданин.

Стоянова акцентира, че огромните общини, които имат по-големи приходи няма да получат изравнителна дотация. Изравнителната дотация подкрепя всички общини, които нямат лични данъчни и неданъчни доходи , посочи шефката на бюджетната комисия.

Право да получават изравнителна дотация могат да имат единствено общините, чиито непрекъснати данъчни приходи към 31 декември 2017 година на един гражданин са по-ниски от 120% от нивото им за страната на един гражданин , изясни Менда Стоянова и добави, че общини като София, Пловдив и Бургас няма да получат изравнителна дотация.

" Общо 19 са общините, които няма да имат изравнителна дотация, а 217 са дребните общини , които ще получат такава дотация ", заключи Стоянова и добави, че не е нужно да има някакъв временен интервал в приемането на изравнителна дотация.

След като поспориха, депутатите одобриха макрорамката на държавния бюджет за идната година на второ четене в бюджетна комисия .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР