Държавата няма да разрушава изграденото в незаконните участъци от магистрала

...
Държавата няма да разрушава изграденото в незаконните участъци от магистрала
Коментари Харесай

Държавата няма да разрушава незаконните участъци от "Хемус"

Държавата няма да унищожава построеното в противозаконните сектори от автомагистрала " Хемус ". За да продължи строителството, ще се одобри специфичен закон. Това стана ясно от изслушването на министъра на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов пред парламентарната комисия по районна политика.

Караджов не се ангажира със период по кое време ще бъде приключена автомагистралата, която би трябвало да свърже София и Варна. Както стана известно от инспекциите на служебния министър Виолета Комитова, до края на 2024 г. е планувано да приключи строителството единствено на първите три сектора на " Хемус ". За останалите сектори от 4 до 9 към момента нямат издадени позволения за градеж и завършили процедури по отчуждавания, макар че работата по някои от тях е почнала и са платени предплатено средства за стотици милиони левове. 

" В тези сектори на процедура автомагистралата е строена на почтена дума ", сподели пред депутатите Гроздан Караджов. Той означи, че Министерството на районното развиване и благоустройството, АПИ и " Автомагистрали " се явяват съществени извършители на закона. Затова без да бъде признат специфичен закон, който да реши казуса с противозаконното строителство, няма по какъв начин построяването на " Хемус " да продължи. " Не поддържам концепцията за легализиране на противозаконни градежи, но в случая с автомагистрала " Хемус " и с ремонта на язовирите, в които са налети милиони левове, Народното събрание би трябвало да намери решение, с което да се поправят политическите неточности от предишното. Ако Народното събрание обаче реши, че би трябвало да разрушим издигнатото, ще го разрушим ", сподели Гроздан Караджов. Незаконното строителство е установено от ДНСК, само че още няма издадени актове, прецизираха от Министерство на регионалното развитие. 
 
 

ПРОЕКТИРАНЕ

 

" Поставил съм задача на АПИ - планиране, планиране, планиране. Няма никаква планова подготвеност. Постоянно са се писали идейни планове, след това координиране, след това нов абстрактен план ", разяснява още Караджов. Той бе безапелационен и че ще се наложи напълно ново трасе за сектори от 7 до 9 на автомагистрала " Хемус ". " Настоящото трасе не е положително и, по този начин или другояче, работата по него е до средата, няма отчуждителни процедури ", разяснява Караджов.

 

БЕЗОПАСНОСТ И РЕМОНТИ

 

" АПИ към този момент е внесла в Министерство на регионалното развитие 4-годишна стратегия за нужните вложения в поддържането на пътната инфраструктура, само че още не съм се срещнал детайлно с нея ", разяснява още Караджов. Той си е сложил за цел в границите на мандата да се обърне съществено внимание на гарантиране на сигурността, в това число посредством маркировката и положението на пътните уреди. " Ще спрем да маскираме и съществени поправки като настоящи, при които в действителност нищо не се ремонтира качествено ", съобщи още министърът. 

 

НАГЛОСТ

 

От групата на ГЕРБ настояха да получат експлицитен отговор ще съблюдава ли министърът периодите по към този момент подписаните контракти за създаване на " Хемус ". " Ние нямаме контракти за създаване на автомагистрала, имаме контракти за наем на техника. Тези контракти към този момент остават, ще би трябвало да се ориентираме в правния безпорядък, само че ще успеем. Ние ще строим автомагистралата законно. Ако трябваше да строим нелегално, незабавно щях да ви дам период ", разяснява Караджов. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР