Държавата няма да изпълни плана си за събираемост на най-важния

...
Държавата няма да изпълни плана си за събираемост на най-важния
Коментари Харесай

Държавата няма да събере планираните приходи от ДДС

Държавата няма да извърши проекта си за събираемост на най-важния налог в страната - Данък добавена стойност, признават от Министерството на финансите. Според проекта, който беше заложен при актуализацията на бюджета, до 31 декември би трябвало да бъдат събрани 16,02 милиарда лева, което няма да се случи, излиза наяве от прогнозата на МФ. Два месеца преди крайния период бюджетът регистрира събрани 12,79 милиарда лева Това е с 2,1 милиарда лева или с 20% повече от събраното през 2021 година, само че е незадоволително, с цел да се извърши проектът.
" В резултат на въведените данъчни ограничения за използване на понижена и нулева ставка на Данък добавена стойност за доставките на избрани артикули и услуги, както и на изпреварващия растеж на Данък добавена стойност за възобновяване, се чака несъблюдение на плануваните доходи от Данък добавена стойност за 2022 година ", афишират от ведомството на служебния министър Росица Велкова.
С актуализацията на бюджета ставката на Данък добавена стойност бе понижена от 20% на 9% за природния газ, парното и топлата вода. Въведе се 0% Данък добавена стойност за хляба, а ставката за бирата и виното в заведенията се подвигна от 9% на 20%.
От детайлните данни се вижда, че има проблем с така наречен " Данък добавена стойност от покупко-продажби в страната ". По това перо към края на октомври са събрани едвам 6,8 милиарда лева, което е 1,9% спад по отношение на същия интервал на предходната година. В същото време растежът в графата " Данък добавена стойност от импорт " е близо 61% или с 2,3 милиарда лева повече спрямо 2021 година Според икономиста от " Института за пазарна стопанска система " Лъчезар Богданов, представен от " Медиапул ", едно от обясненията за разминаването е чисто техническо. Когато има експорт, Данък добавена стойност се възвръща и това се отразява в графата " Данък добавена стойност от покупко-продажби в страната ", до момента в който при вноса се заплаща Данък добавена стойност и този доход се регистрира напълно в графата " Данък добавена стойност от импорт ".
Финасовият министър Росица Велкова през вчерашния ден за следващ път изрази позицията, че служебното държавно управление не би трябвало да внася проектобюджет за идната година. Тя дефинира предложенията за минимална работна заплата от 850 лева като несъразмерни и се разгласи против повишението й.
Депутатите от параментарната Комисия по труда, обществената и демографската политика единомислещо одобриха предходната седмица на първо четене от следващата година минималната заплата в страната да стане 850 лева Предложението бе импортирано от " Българска социалистическа партия за България ".
Никога не е имало подобен фрапантен скок в минималната заплата, съобщи през вчерашния ден Велкова пред БНР. Всяко нарастване от 10 лева в МРЗ води до утежняване на салдото по бюджета с към 50 млн. лева При растеж от 710 на 850 лева това е еднакво на утежняване на салдото с малко под 1 милиард лв., сподели Велкова.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР