Държавата направи решителна крачка, с която си връща лабораторния контрол

...
Държавата направи решителна крачка, с която си връща лабораторния контрол
Коментари Харесай

Държавата си връща Капитан Андреево, пусна своя лаборатория

Държавата направи решителна крачка, с която си връща лабораторния надзор на " Капитан Андреево ". След като държавното управление на Кирил Петков преди 2 години лиши от частната компания “Евролаб ” тоталния надзор на границата, в този момент в мандата на кабинета “Денков-Габриел ” бе разкрита и държавна лаборатория на самия пункта. Тя редуцира престоя за инспекция от над 2 дни до 6 часа.
В същото време в Народното събрание следва да се гласоподава закон, който показва, че на държавните граници могат да действат единствено държавни лаборатории
" Правим решителна стъпка за връщането на контрола на нашите граници в ръцете на страната ", разгласи в четвъртък министър председателят акад. Николай Денков при откриването на Държавната лаборатория за проучване на пестициди на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) " Капитан Андреево ".
Оказа се, че страната лаборатория ще понижи времето за инспекция на камионите с плодове и зеленчуци от дни на часове.
" Откриваме една лаборатория, която се чака от всички превозвачи и към която има необятен публичен интерес ", съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, допълвайки, че камионите, които чакат 2-2.5 дни на границата, към този момент ще би трябвало да изчакат единствено нужното софтуерно време за излизане на тестът - 5-6 часа.
Той уточни още, че лабораторията има потенциал да обслужва трафика, който не е непрекъснато число, и опция да усили потенциала си при нужда.
Инвестицията за лабораторията е за 2 млн. лева, а средствата са обезпечени от държавния бюджет.
Премиерът благодари на партиите, които поддържат държавното управление в Народното събрание, тъй като с помощта на тяхната поддръжка " можем да открием през днешния ден тази лаборатория и в обозримо бъдеще да върнем контрола и върху товаро-разтоварните действия, които също са рискови ", съобщи Българска телеграфна агенция.
Правителството работи и за увеличение потенциала на лабораторията още два пъти, да разширят доста потенциала на пункта, с цел да съкратят времето единствено до нужните софтуерни процедури, които да обезпечат качеството на продуктите.
" Работим по това да осигурим рентгенови машини, с които да можем да ревизираме всички камиони оптимално бързо. Да сме сигурни, че през тях не влизат рискови артикули и в тях не се крият мигранти ", изясни акад. Денков.
Той добави, че са поканили представители от други митнически служби, които да обменят опит и да се убедят, че " вършим всичко допустимо, с цел да подсигурим границата по най-хубавите европейски и международни стандарти ".
" Ползите от това са доста. На първо място обезпечаване на плодове и зеленчуци за нашите деца, за нашите жители, които са безвредни и няма да навредят на тяхното здраве ", уточни министър председателят.
Като втора изгода той уточни унищожаване на опцията за нелоялна конкуренция от производители от трети страни, които могат да употребяват хербициди и пестициди, неразрешени в Европейски Съюз.
Третата изгода, съгласно Денков, е премахването на опцията посредством липса или занижен надзор в България да влизат неразрешени артикули.
" Надявам се, че този порив, който имаме - да върнем страната там, където тя би трябвало да се грижи за жителите, няма да прекъсне в идващите дни, седмици и месеци ", заключи министър председателят.
За връщането на контрола на всички граници се залага на промени в Закона за ръководство на агрохранителната верига. С тях се не разрешава неотложно активността на частни лаборатории на външните граници на страната. Целта е единствено страната да прави тестванията на храните.
Наскоро, съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков разгласи, че в тези ремонти, ПП-ДБ ще създадат предложение при гледането на законопроекта на второ четене, в период до 1 година да се сътвори организация товаро-разтоварващата активност също да се прави от страната.
Текстът, който връща лабораторния надзор на страната, гласи:
" Изпитания на проби на категории животни и артикули..за задачите на формалния надзор на територията на граничните контролно-пропускателни пунктове, се реализира само в лаборатории на Българската организация за сигурност на храните ".
Там се и прибавя, че дейностите по този надзор не могат да бъдат превъзлагани.
Преди 20 май 2022 година монополът върху този печеливш бизнес беше възложен с 10-годишен контракт за наем, първо на частната компания " Интерпред Еврологистик ", представлявана от Размиг Керопе Чакърян, прочут като " Ами ". Договорът изтече в края на предходната година.
През 2023 година въпросната компания бе сменена от упоменатата - " Евролаб 2011 ". Неин притежател е Васил Димитров, само че инспекция на уеб страницата BIRD откри връзки с търсения от Интерпол в предишното за присъединяване в проведена престъпност Христофорос Аманатидис-Таки и партия ГЕРБ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР