Държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяка лечебна

...
Държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяка лечебна
Коментари Харесай

Има недостиг на близо 17 000 медицински сестри у нас

Държавата да дефинира най-малък брой медицински сестри във всяка лечебна конструкция, тъй че да се подсигурява качествена грижа за пациентите. Същото условие да се ползва за акушерки, рехабилитатори, лаборанти и други експерти. Затова упорстват от Българската асоциация на експертите по здравни грижи по отношение на днешния Международен ден на сестринството.
Прочетете още
Освен добра грижа за пациентите, обезпеченият най-малко здравни експерти ще понижи риска от професионално прегаряне, считат от съсловната организация. И насочат други претенции – за ограничения, с които да се реши кадровата рецесия и за повишаване на заплатите на тези експерти по отношение на знанията, уменията и отговорностите им в медицинския екип, с който работят, написа бНР.

Според отчет на Съвета по стопански разбори към Министерския съвет у нас не доближават близо 17 хиляди медицински сестри или близо 60 % от наличните през 2021 година.  На един доктор се пада по-малко от една сестра. Ако би трябвало да бъде достигнато естественото съответствие 2 към 1, в системата би трябвало да влязат 29 000 сестри.

По данни за същата година просветителната система приготвя към 540 медицински сестри годишно, а напускащите здравната система по разнообразни аргументи са 890. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР