Държавата да изпраща медицински лица или мобилни кабинети веднъж месечно

...
Държавата да изпраща медицински лица или мобилни кабинети веднъж месечно
Коментари Харесай

Българи в чужбина с предложение до премиера: Мобилни кабинет...

Държавата да изпраща медицински лица или мобилни кабинети един път месечно във всяко едно българско село. Това предложиха с писмо до премиера Кирил Петков и още 6 институции от " Ангели за България ". Благотворителната организация е със седалище Обединеното Кралство и сплотява българи от целия свят с задачата да оказват помощ на нуждаещите се на територията на страната ни. От ноември 2021 година от организацията наемат лекари, които правят безвъзмездни медицински прегледи в българските села, останали без здравна грижа от години. За в този момент са посетени близо 50 обитаеми места в Пловдив, Видин и Добрич.

При визитите на обитаемоте места, в които нямат медицински лица, кметовете дават чисто и топло помещение, организацията обезпечава гориво, инсталация, проби за диабет, осигуровки на лекарите и медикаменти нужни за незабавни случаи или болежки на хората.

" Това ни коства към 220 лева дневно, като прегледаните хора са приблизително към 25 индивида на ден. Здравето на хората се усъвършенства единствено след 4 визити на всяко едно село и модела среща огромна поддръжка и утвърждение измежду популацията. В този смисъл ние го считаме за добре работещ и доходоносен ", изяснява в писмото Стела Иванова, шеф на " Ангели за България ". Те решили пробно да обмислен какъв брой би коствало на страната да изпраща медицински лица един път месечно във всяко едно българско село и какъв брой лекари биха били нужни, с цел да се прави това за всички 5000 български села. Сметките посочили към 6 млн.лв. годишно за заплати и още 20 млн.лв. за съоръжение на 5000 кабинети.

" Дори всички тези мои калкулации да не са правилни, те имат за цел да насочат вниманието ви към решение. Бихте могли да помислите за мобилни кабинети, които да посещават постоянно селата, в случай че го смятате за по положително решение. Каквото и да е, търсете мнението на неправителствените организации, работещи на терен, ще се изненадате какъв брой във вътрешността са в проблемите на хората, а освен на медицинския бранш. Проблемите по селата, с които се сблъскахме са, че хората всеобщо не знаят че имат диабет, високо кръвно, сърдечни проблеми. Психичните проблеми също не са по никакъв начин малко ", се споделя още в писмото.

Липса на превоз до градовете е основен миг, персоналните лекари не посещавали селата с години и хората не са преглеждани и лекувани. Лекуват се със остарели назначения, не е проследено тяхното положение и се утежняват, живеят с неработещи пейсмейкъри. Деца и възрастни с вродени болести, в никакъв случай не преглеждани или освидетелствани, заради което без опция да им се издадат ТЕЛК решения или да бъдат настанени в център за грижа. Родителите им цялостен живот се грижат за тях, без здравни осигуровки и трудов стаж, на обществени пенсии или в отвън пенсионна възраст. Пълна липса на информация по какъв начин да позволяват персонални и обществени въпроси, изясняват още в писмото.

И допълват, че има голяма потребност от общодостъпна, мобилна, здравно - обществена услуга, която да работи на терен в помощ на хората, без непотребни формалности,а просто грижа и поддръжка на регионално равнище.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР