Държавата беше добре подготвена, а ситуацията беше екстремна. Комбинацията беше

...
Държавата беше добре подготвена, а ситуацията беше екстремна. Комбинацията беше
Коментари Харесай

Юлиян Попов: В момента България не е подготвена за тези екстремни явления

Държавата беше добре готова, а обстановката беше рискова. Комбинацията беше от няколко фактора - доста тежък и влажен сняг, който се изсипа доста бързо, имаше невиждан мощен вятър в ниските елементи на страната, което докара до огромни преспи. Това сподели нощес министърът на околната среда и водите Юлиян Попов в предаването „ Защо, господин министър " по бТВ.

Такива рискови комбинации ще следим евентуално все по-често, изясни той.

„ Подготвяме се стратегически, въпросът е дали се готвим и на практика. Във Франция, когато се строи път, се прави със сюжет за повдигане на световната температура с 4 градуса. Вдигането на световната температура с 4 градуса не значи, че ще бъде с 4 градуса по-топло, а значи, че ще има доста повече рискови феномени - доста повече горещи дни и доста по-големи наводнения ", изясни министър Попов.

В момента България не е готова за тези рискови феномени, призна той.

„ Нашата инфраструктура не е съответна на българския климат подобен, какъвто е. Още по-малко е съответна на климата, какъвто чакаме да стане. Приготвяме се, имаме няколко тактики, които се осъществят - за ръководство на речните басейни, за предварителна защита от наводнения, за климатична акомодация. Това са национални тактики, които постепенно се осъществят. Тези неща се развиват, само че съгласно мен би трябвало да ги ускорим ", уточни министър Попов.

Той уточни, че в България има компания, която прави гражданска война в карго въздушния трафик с вероятност да го декарбонизира.

„ Аз не виждам опция българската въглищна промишленост да работи след 2030 година - просто по пазарни аргументи, не тъй като ще я затворим административно. Проблемът е, че ние живяхме в някакво отричане на тази действителност през последните 25 години ", разяснява Юлиян Попов.

Относно отлагането на санкциите за влизането на остарели коли в центъра на София, той уточни, че всяка една сходна комплицирана система се вкарва на стъпки.

„ Винаги има нещо, което не работи, или има потребност от интервал, в който хората да свикнат и не би трябвало да бъдат глобявани. Тази възбрана няма да реши казусът с въздуха в столицата, само че ще способства малко. Проблемът във въздуха както в София, по този начин и в другите градове е сложен. Основният фактор е отоплението на твърди горива ", съобщи той.

Юлиян Попов уточни, че поддържа концепцията да има 500 лв. спомагателен налог за коли втора ръка.

„ Българският авто парк е доста стар, нерешителен и замърсяващ и ние сме се трансформирали в бунището на старите коли на Европейски Съюз. Това не е обикновено ", означи министърът.

В България досега тази година няма град, който да е превишил допустимите правила по отношение на европейските стандарти за непорочност на въздуха. „ Преди време страната ни беше в наказателна процедура, даже имаше и дело против нас, което спечелихме ", напомни Юлиян Попов.

Населените места с най-мръсен въздух у нас са Никопол, един квартал на Пловдив и Русе.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР