Държавата, а и частният бизнес, имат нужда от повече експерти

...
Държавата, а и частният бизнес, имат нужда от повече експерти
Коментари Харесай

Държавата има нужда от експерти по киберсигурност

Държавата, а и частният бизнес, имат потребност от повече специалисти по киберсигурност, разгласи министърът на електронното ръководство Божидар Божанов на срещи със студенти от Пловдивския университет и IT общността в Пловдив.

Киберсигурността на България е един от главните цели на МЕУ, а нуждата от подобряването й се усеща най-силно в последните месеци, когато бяха атакувани уеб сайтове на държавни институции.

“Атаките зачестяват от началото на войната в Украйна. “Български пощи” и няколко други институции са жертва на хакерски атаки, само че такива има и в частния бранш. На страната, а и на бизнеса, им трябват повече специалисти по киберсигурност и повече управнически фрагменти, които да схващат потребността от вложения в киберсигурност”, сподели той по време на срещата с IT експертите от града.

Друг настоящ въпрос, който закупи нова новост около бежанската вълна от войната в Украйна, е издаването на сини карти и опцията България да притегля експерти от страни отвън Европейски Съюз.

“В момента процесът лишава 8-9 месеца. Вече се работи по законодателни промени, които да доведат до понижаване на бюрокрацията и ефикасното забързване на процеса, когато би трябвало да се наеме дипломиран служител”, разяснява той.

Министър Божанов напомни, че техническата спецификация на електронната идентификация към този момент е оповестена за обществено разискване. Когато тя проработи всички жители и представителите на бизнеса ще могат да употребяват електронни услуги бързо, елементарно и комфортно, без да се борят с КЕП.

“Експертната общественост ще може да наблюдава всеки документ по осъществяването на плана, в това число и кода, и ще може да управлява дали вършим всичко вярно. Надяваме се електронната идентификация да бъде подготвена в идващите шест месеца”, разяснява той.

Божидар Божанов напомни, че се работи за отпадането на все по-голяма част от административната тежест, като към този момент са импортирани промени в Закона за Министерство на вътрешните работи за отпадането на синия ваучър на водачите. “Предвиждаме изменение и на други закони за отпадане на разнообразни хартийки, удостоверения, бележки, които не трябват на никого”, сподели той.

Тези промени са част от един от главните стълбове в работата на МЕУ - намаляването на административната тежест и отпадането на редица удостоверения.

“Заедно с Национален статистически институт обсъдихме отпадане на удостоверения за КИД (Код икономическа дейност), което изисква изпълнителна организация за дребни и междинни предприятия. Следва отпадането на трудовите книжки като един изцяло непотребен документ, тъй като всички данни в трудовата брошура се намират в централните регистри”, сподели той.

В Пловдивския университет той се срещна със студенти и прегледа електронните системи на университета. Министър Божанов съобщи, че Планът за възобновяване и резистентност и по-специално планът за съгласуваност плануват до всички университети в страната да доближи оптика за високоскоростен интернет.

„ Една от предпочитаните задания на МЕУ, по която работим взаимно с МОН, е намаляването на административната тежест за учащите в страната - били те възпитаници или студенти. Цел на работната група е бележки, удостоверения и така нататък да се ревизират и придвижват електронно и да не ангажират възпитаници и студенти “, съобщи министър Божанов.

“В междинното обучение, когато възпитаник кандидатства за стипендия по отношение на умрял родител, би трябвало всяка година да потвърждава, че родителят не е възкръснал, което е грозно. Всички сходни недоразумения би трябвало да отпаднат”, добави министър Божанов.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР