Дарителска акция не би могло да бъде планирана и организирана

...
Дарителска акция не би могло да бъде планирана и организирана
Коментари Харесай

Проф. Хинков: Не може да има кръводарителска акция за Украйна без официално искане

Дарителска акция не би могло да бъде планувана и проведена без отправено публично искане от страна на Украйна за даване на дарителска кръв и проведен превоз до страната. Това споделя министърът на опазването на здравето в оставка проф. Христо Хинков в отговор на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Иван Ченчев.

Министърът прецизира, че по отношение на направеното питане дали са изнасяни кръв и кръвни артикули отвън страната през последните две години и имало ли е експорт за Украйна, е осъществена инспекция на наличните данни в Националния център по трансфузионна хематология НЦТХ, която открива, че в НЦТХ не е постъпвало такова решение на Министерския съвет. В Националната автоматизирана осведомителна система по трансфузионна хематология, която съдържа регистрите по член 36 от Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането, пък не попадат получатели на кръв и кръвни артикули отвън страната.

Министърът прецизира, че кръводаряването е човечен и непринуден акт и какви тъкмо количества ще бъдат дарени е допустимо да се откри едвам след провеждането на дарителските акции. Възможно е да е належащо организирането на няколко акции в интервал от няколко дни.

Дарената кръв, която би била предоставяна за филантропични цели, наложително следва да бъде съпроводена от документи, показващи мястото на кръводаряване, правото му да прави тази активност и контрола му от оторизирана конструкция, неповторимите номера на саковете дарена кръв, кръвна група по система АВО н Rh фактор, за какви трансмисивни инфекции е изследвана (ХИВ 1 и 2, хепатит Б и Ц и сифилис) и по какви способи е осъществено проучването, надлежно методите за произвеждане на кръвни съставки, дата на даряване и период на валидност, условия на предпазване до експедиране за експорт и условия за предпазване по време на превоз до мястото за предаване.

Конкретното образуване на износа на кръв и кръвни съставки изисква присъединяване и на други институции (извън трансфузионната система), които имат интернационален статут да транспортират кръв и кръвни съставки при оказване на филантропична помощ, имат регламентирани процедури и взаимоотношение с граничните и митнически органи и което е извънредно значимо – разполагат с транспортни средства, осигуряващи съответните температури за предпазване до предаване на кръвта и кръвните съставки на приемащата страна и са снабдени със средства, доказващи, че не са нарушени температурите за предпазване, показва проф. Хинков.

Целия отговор на министъра може да видите 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР