Дарител за кандидат-президентската кампанията на Веселин Марешки разбрал от Сметната

...
Дарител за кандидат-президентската кампанията на Веселин Марешки разбрал от Сметната
Коментари Харесай

Дарител разбра от Сметната палата, че финансирал Марешки за президент

Дарител за кандидат-президентската акцията на Веселин Марешки схванал от Сметната палата, че е подписал контракт за подаяние. Контролната институция за първи път направи насрещни инспекции на 20% от донорите, подкрепили другите политически обединения на изборите, оповестява inews.bg.

Сметната палата е изпратила питане до съответните лица, които партиите са вписала като донори, с цел да удостовери дали изобщо те са подпомагали акцията им и с какъв брой пари.

Оказва се, че над половината от запитаните не са дали информация на инспекторите. Едва 258 души от 480 тествани са удостоверили, че в действителност са били донори.

Инициативният комитет, издигнал Румен Радев, пък траял да набира средства и след приключването на акцията. Става въпрос за съвсем 90 000 лева, което съгласно Сметната палата е неприемливо.

Комитетът, изравен зад Радев, събирал съвсем 900 хиляди лева доходи. Основната част от тях – от дарения. Тук малко повече от половината донори дават отговор с удостоверение, че са подпомагали инициативния комитет: тествани са 220 донори, като потвърдилите са 126, а 94 не са дали отговор.

"Отговорност за спазването на разпоредбите за финансиране на предизборната акция носи Инициативният комитет, който издига избран претендент. Държавният глава няма отношение към набраните от комитета средства след края на кампанията”, оповестиха от президентството.

Най-скъпата президентска акция е била тази на ГЕРБ – 1 714 787 лева Дарения не са регистрирани, защото ГЕРБ разчита главно на дотацията си.

Кампанията на Веселин Марешки е събрала съвсем 260 000 лева От дарения са 168 000 лева Сметната палата е питала стотина донори за импортираните от тях суми, а удостоверение има единствено от 49.

Реформаторският блок е имал 817 353 лева, само че е забавил заплащания на снабдители за близо 20 000 лева

Обединените патриоти са имали доходи от 470 233 лева, като главно са разчитали на партийната си дотация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР