Дарение от 1 млрд. долара ще позволи на медицинския колеж

...
Дарение от 1 млрд. долара ще позволи на медицинския колеж
Коментари Харесай

Медицински колеж в САЩ премахва изцяло таксите след дарение от 1 млрд. долара

Дарение от 1 милиарда $ ще разреши на медицинския лицей " Албърт Айнщайн " в Ню Йорк напълно да отстрани таксите за образование от идната образователна година, оповестиха от образователното заведение.

Щедрият жест е от страна на 93-годишната вдовица на милиардер от Уолстрийт, който ѝ е завещал цялото си благосъстояние, а решението по какъв начин да го похарчи оставя напълно на нея.

Така доктор Рут Готсман, някогашен учител и сегашен ръководител на управителния съвет на колежа, взема решение да помогне на бъдещите студенти по медицина в колежа, където е работила самата тя. Средствата са завещани от брачна половинка ѝ, милиардера Дейвид (Санди) Готман, умрял през септември 2022 година

Благодарение на дарението от идната образователна година образованието ще стане изцяло гратис.

" С това подаяние всички студенти четвърта година ще получат таксата си за пролетния учебен срок на 2024 година назад, а от август тази година всички студенти ще се образоват гратис, " показват от образователното заведение.

Семейството на 93-годишната Готсман от години е измежду донорите на колежа, учреден през 1955 година

" Благодарна съм на брачна половинка си Санди, който към този момент не е сред нас, че избра мен, с цел да ръководя наследството ми. Благословена съм с привилегията да мога да направя подаяние за идея, която си заслужава, " споделя тя.

По данни на Форбс благосъстоянието на Дейвид Готсман се е оценявало на 3 милиарда $, а главният източник на доходи са били акциите му в капиталовия фонд Berkshire Hathaway на милиардера Уорън Бъфет. Готсман е бил и непосредствен другар с Бъфет. Oсновател е и на капиталова компания с активи от 20 милиарда $. През 2008 година подарява 25 млн. $ на университета Yeshiva, а за целия си живот е дал повече от 330 млн. $ за благотворителни начинания.

" Ню Йорк Таймс " отбелязва, че настоящето подаяние впечатлява освен с размера си, а и с това, че средствата ще отидат за лицей в Бронкс, считан за най-бедния квартал на града.

Изданието напомня, че през последните години милиардери са раздали стотици милиони долари на образователни и лечебни заведения, само че главно в Манхатън - най-богатата част на Ню Йорк.

Годишната такса за образование в колежа " Албърт Анщайн " е повече от 59 хиляди $, което съгласно колежа значи, че съвсем половината студенти приключват с дълг от повече от 200 хиляди $. В момента в него по разнообразни стратегии учат над 1100 студенти.

От основаването му до момента в колежа са се обучавали над 9000 студенти, част от които стават най-известните лекари, учени и преподаватели по медицина в Съединени американски щати.

Преди няколко дни и българско образователно заведение - Стопанският факултет към СУ " Св. Климент Охридски " заяви, че., които да отидат за стипендии през идващите 10 години.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР