Данните за икономиката все още са добри, но това може

...
Данните за икономиката все още са добри, но това може
Коментари Харесай

Икономиката на България: Без облаци, но на хоризонта гърми

Данните за стопанската система към момента са положителни, само че това може да се промени доста бързо Започналото нарастване на лихвите в Съединени американски щати и еврозоната ще се отрази и тук Първите резултати ще се усетят под формата на по-малко поръчки към компаниите и забавено кредитиране
Един месец. Толкова беше нужно на формалните управляващи в България през 2008 година, с цел да осъзнаят, че почналата от Съединени американски щати рецесия ще има отражение и тук. Тогавашният финансов министър Пламен Орешарски първо съобщи, че финансовите земетресения зад Океана няма да имат директен резултат върху стопанската система ни и възнамерява бюджет при предстоящи 5% растеж на Брутният вътрешен продукт. А месец по-късно към този момент говореше, че " се следят първите признаци на финансовата рецесия у нас " и като извънредно 2009 година завърши с подобен спад. Последваха няколко години на спад на стопанската система, пръсване на имотния балон, висока безработица, и прословутата постна бюджетна пица (по Симеон Дянков).

Помнещите тези събития няма по какъв начин да не създадат паралел със обстановката сега. Особено уверените, че в близкото бъдеще рецесията в Съединени американски щати и Европа е неизбежна.
Реклама
Наличните досега данни за България към момента не демонстрират точка на поврат. Дори в противен случай - през първото тримесечие стопанската система порасна по-силно от предстоящото, безработицата спада, заплатите порастват,, промишлеността също. Правителството в оставка самоуверено усили пенсиите и други обществени разноски, а съперниците му в Народното събрание прибавиха и още няколко щипки благотворителност, с убеждението, че бюджетът може да си го разреши. Засега единственият знак, който свети на алено, е инфлацията - към май тя към този момент надвиши равнищата от предкризисната 2008 година, а упованията на анализаторите са да продължава да пораства.

Затишието може да се окаже пред стихия. Вече има знаци за икономическо закъснение в Китай и Западна Европа, упования за криза в Съединени американски щати поради внезапното повдигане на лихвите порастват, а на Стария континент следва тежка зима при възможен дефицит на газ. Всичко това ще се усети и тук - с разстояние от едвам няколко месеца.
Прогнозите - не чак толкоз добра година
След като стартира войната в Украйна, а цените на енергийните източници хвръкнаха внезапно нагоре, прогнозите за България (а и за останалия свят) претърпяха съществени корекции - първичните упования за към 4% растеж на стопанската система тази година а числата за инфлацията станаха двуцифрени. В прогнозите към момента не се четат упования за рецесия - най-ниската е на ОББ, които залагат 1.5% растеж на Брутният вътрешен продукт през тази година и леко ускорение следващата година. Според икономистите й " вероятността за напредък в България е повлияна отрицателно от прекъсването на съветския газ и след това негативно влияние върху настроенията на потребителите и бизнеса ". Песимистичният сюжет на банката обаче планува спад на стопанската система от 1% през тази година.
Реклама
Икономическият екип на Уникредит Булбанк пък ревизира нагоре прогнозата си за Брутният вътрешен продукт през тази година до 2.7% от 1.4% през април поради мощните резултати през първото тримесечие. В същото време обаче намали упованията си за растежа за идната година - поради по-неблагоприятна външна среда, по-високи лихви в еврозоната и по-слаб напредък за някои основни търговски сътрудници.

" Засега икономическите индикатори са положителни. Но почналото нарастване на лихвите ще обърне този цикъл на напредък. Престоящата промяна е неизбежна. Чакахме я преди 2020 година и доста стопански системи бяха на ръба, само че пандемията отсрочи рецесията. Сега корекцията евентуално ще е по-дълбока, в сравнение с чакахме през 2018-2019 поради траялите прекомерно дълго финансови и фискални ограничения ", споделя Калоян Стайков, основен икономист в Институт за енергиен мениджмънт.

Според Георги Ангелов, старши икономист в институт " Отворено общество " българската стопанска система евентуално ще се забави до края на годината - поради инфлацията, която подкопава покупателната дарба в кратковременен проект и забавянето на международната стопанска система и главните ни търговски сътрудници.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Първа точка 2 Коментари и разбори 3 Свят 1 Първа точка 2 Коментари и разбори 3 Политика 1 Крипто 2 Първа точка 3 Коментари и разбори Реклама Тежката промишленост към този момент е в очакване на спад
Въпреки положителните данни за промишлеността, някои от сдруженията в страната, които работят за външните пазари, към този момент имат чувство за идно икономическо разтърсване. " Една от аргументите за високите цени на стоките през 2021 година беше политиката на Европейската централна банка и Федералният запас на Съединени американски щати, които изляха доста средства за стимулиране на стопанските системи след пандемията. Дойде моментът, в който този вид дейности - на фона на войната в Украйна, ускориха равнищата на инфлация над целесъобразните и надлежно централните банки започнаха да подхващат ограничения за изстудяване на стопанските системи. Това автоматически значи евакуиране на пари и понижаване на потреблението, което от своя страна ще докара до закъснение на развиването, а евентуално даже и до криза ", разяснява шефът " Финансово-икономически действия " в " Асарел-Медет " Никола Анев. " Допълнително, последните данни сочат закъснение на растежа на китайската стопанска система, а тя е главен фактор за образуването на цената на медта в световен проект. Това също е индикация, че може би сме в интервал, в който скоро ще забележим криза ", прибавя той.
Друг представител на бранша - КЦМ, отсрочи капиталовия си план поради внезапното повишаване на артикули и услуги. Ако стартира всеобщо отсрочване на вложения, това ще докара до в допълнение стесняване на търсенето на всичко от строителни материали до съоръжение. " Първото полугодие при нас както постоянно е положително, само че към този момент виждаме някои сигнали за спад на търсенето. Цената на Лондонската железна борса пада, което е знак, че стартира понижаване на производството ", споделя изпълнителният шеф на сдружението Иван Добрев. Корекция има и при потреблението на стоманени артикули след растежа през предходната година. " Съотношението търсене/предлагане се балансира и дори към този момент върви в противоположна посока, защото енергийните цени се повишават стремително. Това води до понижаване на размерите и е доста сериозна индикация, че се движим или към криза, или към застоялост или съгласно мен най-много към стагфлация. Металите са предвестител на тези събития ", разяснява ръководителят на Българската асоциация на металургичната промишленост Антон Петров. Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Колко бързо ще се усети
Каналите по които България е интегрирана със света и най-много с Европейски Съюз са все по-широко отворени, тъй че икономическите разтърсвания неизбежно ще ористигнат и тук. По някои от тях преместването е съвсем мигновено, а при други може да има закъснение, само че не повече от няколко месеца. " Може да се придвижи и по-бързо, в случай че рецесията е провокирана от външен фактор. Например, една криза в Германия, провокирана от липса на газ и краткотрайно затваряне на фабрики ще се отрази на всички по веригата на доставките - т.е. снабдители и поддоставчици на тези фабрики също ще бъдат наранени. Обратно, по-малък резултат би имало от криза, провокирана от ограничавания поради ковид в Западна Европа - те нормално засягат бранша на услугите, който е по-малко обвързван с интернационалната търговия ", споделя Георги Ангелов, старши икономист в Институт " Отворено общество ".

Двата канала, през които обичайно може да " влезе " възможна рецесия са интернационалната търговия и финансовите пазари. " В миг на увеличаващи се лихви и неустановеност на финансовите пазари притокът на капитали понижава. Нашите банки не са толкоз чувствителни откъм външно финансиране както през 2008 година, само че те са част от интернационалните групи и могат да стартират да стягат критериите за разпределяне на заеми, да трансформират оценките за риск ", прибавя Стайков.

Ангелов прави разграничаване сред резултата от повдигането на лихвите от Федералния запас на Съединени американски щати и нарастване на лихвите от ЕЦБ. Първото е доста внезапно и надлежно това ще докара до по-силен $ и изстудяване на цените на суровините на интернационалните пазари и съгласно него това може да има известно позитивно въздействие в България, доколкото ще охлади част от източниците на инфлация в световен мащаб. " Вдигане на лихвите от ЕЦБ от своя страна непосредствено ще се придвижи в България в лихвите по заемите за семействата и бизнеса, което евентуално ще охлади и растежа на заема в България ", добавя Ангелов.

Държавата също ще усети нарастването на лихвите - тя към този момент се финансира сензитивно по-скъпо - с над 2 процентни пункта над равнищата при започване на годината, а занапред следва да излезе на външните пазари за дълг. Добрата вест тук е че при едно от най-ниските равнища на дълг към Брутният вътрешен продукт в Европейски Съюз за България пласирането на дълг е повече въпрос на цена, в сравнение с опция.

Забавянето на европейската стопанска система разумно ще докара и до понижаване на поръчките към български производители и надлежно спад на износа. " Фирмите стават предпазвливи, замразяват се заплати, може да се стигне до освобождение на заети. Нещо сходно наблюдавахме 2008 година Шокът пристигна извън с внезапно понижаване на лихвите и замразено търсене на български артикули ", добавя картината Калоян Стайков.

В допълнение - високата инфлация кара хората да премислят потребителските си привички, а несигурната икономическа среда - бизнесът да не бърза с вложенията. " Ако се резервира същото движение на инфлацията, това рано или късно ще докара до повишаване на ипотечните заеми, което ще се отрази на пазара на недвижими парцели и надлежно на търсенето на бетон и цимент ", изяснява Михаил Полендаков, изпълнителен шеф на " Девня цимент ".

Картината се добавя и от неналичието на политическа непоклатимост в страната. Когато няма ясно изразено болшинство, което да носи отговорност, нормално значимите решения или се отсрочват до момента в който може, или пък се залита в популизъм. А постоянно и двете.
Свързани публикации След дълго съмнение банкерите натиснаха спусъка 15 юли 2022, 06:06 Ръстът на износа се форсира до 39% към май 13 юли 2022, 15:40 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори Вера Денизова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР