Данните са изнесени от сектор Население от департамента на ООН

...
Данните са изнесени от сектор Население от департамента на ООН
Коментари Харесай

ООН: Населението на България ще се стопи с една четвърт до 2050 година

Данните са изнесени от бранш " Население " от департамента на Организация на обединените нации за стопанската система и обществените проблеми

България е измежду петте страни в Европа, чието население към 2050 година ще намалее с над 20 %, гласи обява във в. „ Гардиън, оповестяват от БГНЕС. Изданието се позована на бранша " Население " от департамента на Организация на обединените нации за стопанската система и обществените проблеми. Другите страни са Украйна, Латвия, Литва и Сърбия. При това по този индикатор ние сме на първия ред в тази петорка. Според оповестената към материала графика българското население ще се стопи с 24,7%, Украйна с 24,5%, Латвия с 23,5 на 100. При Литва и Сърбия индикаторите също са с над една пета демографски срив.

Намаляване на популацията се предвижда и в Гърция и Португалия, само че на по-ниски равнища: надлежно с 12 и 10 %.

Всъщност обявата е отдадена на демографската злополука на Латвия. Тя загуби съвсем една трета от популацията си след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, написа създателят на Джон Хенли. Според него повода за това са следващите емигрантски талази на млади латвийци, които отпътуват в чужбина в търсене на повече пари.

„ Латвия няма да оцелее, без задоволителен брой латвийци “, оплака се през създателя Имантс Парадниекс, консултант на латвийското държавно управление по демографията.

Според формалния статистически портал на републиката при започване на 2022 година популацията на страната е почти 1 875 000 души. През 1990 година преди руския разпад в страната са живеели малко над 2 669 000 души. Така за 32 години популацията на Латвия е намаляло с съвсем 800 000 души. За същия интервал българското население е спаднало от 8 718 000 до 6 899 000 души.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР