Данните от балансите на банките към деветмесечието на годината потвърдиха

...
Данните от балансите на банките към деветмесечието на годината потвърдиха
Коментари Харесай

Нетният доход от такси и комисиони достигна 903.6 млн. лв. за година

Данните от балансите на банките към деветмесечието на годината потвърдиха наклонността, че приходите от такси и комисиони са стабилен фактор при образуването на позитивния финансов резултат. Всъщност на годишна база нетните доходи от такси и комисиони са с към 150 млн. лева повече на фона на непрестанно повишащите се  цени, начислявани от банките по главните им услуги. 

Цифром: чистият приход от такси и комисиони регистрира растеж от 19.2% на годишна база (145.4 млн. лева.) до 903.6 млн. лв.. На тримесечна база повишаването е 9.4% на 100. 

В края на септември 2021 година общите доходи от такси и комисиони се повишават с 18.6% на годишна база и възлизат на 1.078 милиарда лв.. За същия интервал разноските за такси и комисиони се покачват с 16% на годишна база – до 174.3 млн. лв..

Обяснението за мощното повишаване с към 20% на чистите приходи от такси за година съгласно Асоциацията на банките от една страна е  " с помощта на възобновяване на икономическата интензивност, в края на третото тримесечие на 2021 година ", т.е. увеличение на оборотите, които минават през банките. Освен това от АББ споделят, че при сравнението следва да се имат поради внезапните спадове на чистия лихвен приход и на чистия приход от такси и комисиони през съответните тримесечия на 2020 година, поради отслабената икономическа интензивност и в резултат на подхванатите ограничения за ограничение разпространяването на ковид.

Впечатляващо обаче е, че  чистият приход от такси и комисиони образува 27.5% от чистия общ действен приход на банковата система, т.е. близо една трета. За разтуха банковата асоциация въпреки всичко прецизира, че това е под  средното равнище за Европейски Съюз от 31.6% – по данни на ЕБО за второто тримесечие на 2021 година.

Като цяло заемите си остават основен източник на приходи за банките в България. Но и тук има няколко условности. Например yвeличeниeтo нa нeтнитe пpиxoди oт лиxви нe игpae cepиoзнa poля при образуването на облагата. 

Към края на третото тримесечие на 2021 година размерът на общия чист действен приход на банковата система се равнява на 3.28 милиарда лева , по отношение на 3.11 милиарда лева в края на третото тримесечие на 2020 година, като нараства с едвам 5.7% на годишна база. 

Нетните приходи от лихви образуват 62% от общия чист действен приход на банковата система през третото тримесечие на 2021 година. За съпоставяне, в Европейски Съюз делът на чистия лихвен приход възлиза на 55% от общия действен приход. Докато разноските за лихви възлизат на 216.2 млн. лева, като те са с 15.9% по-малко на годишна база.

По-съществен принос върху покачващата се облага на банките сякаш има продължаващото покачване на таксите. Както " Банкеръ " нееднократно писа, през тази година има сериозна вълна на повишаване на услугите. Стигна се до обстановка, при която на физическите лица към този момент се начислява такса в размер сред 2 и 8 лв. единствено с цел да си открият сметка. Повече банки са фиксирали тази цена около 2.50 лв.. Една от най-доходоносните такси за банките - тази за месечно обслужване на сметката варира сред 2 и 10 лв. на месец. Повечето кредитни институции обаче прибират сред 2 и 4 лева, което значи, че годишният разход на клиент единствено за обслужване на сметката му може да доближи до 48 лв., освен това в случай че употребява единствено една сметка. Някои банки даже имат цена и за закриване на сметка. Най-ниската цена при банките, които са въвели такава такса, е 2 лв.. Най-високата обаче доближава до съвсем 14 лв..

Таксите, обвързани с парични преводи в лв. на хартия костват 4-5 лв.. Преводите в евро на хартия са малко поевтини - всеобщо се таксуват с такса в размер под 2 лв.. За сметка на това преводите по електронен път са почти два пъти по евтини.

Но не е единствено това. Една от водещите банки у нас от началото на идната година вкарва и такса за изтегляне от банкомат за пенсионери. Същата банка от началото на септември завиши цената си и за тегленето на пари от банкомат. Операцията към този момент се таксува с % върху изтеглената сума. В момента при прилагане на банкомат процентът е 0.15%, само че не по-малко от 0.30 лв.. При изтегляне на пари от банкомати на други банки таксата е 0.20%, само че не по-малко от 1.50 лв..

Както към този момент е ставало дума, една от аргументите за непрекъснато поскъпващите такси е, че поддържането на пари в брой става все по-скъпо за банките. Те натрупат големи свръхрезерви и защото очевидно няма задоволително положителни планове за  кредитиране, а и депозитната маса пораства стремително, сумите, които банките държат в Българска народна банка при негативна рента от 0.7% се усилват. Контрадействието на банките за неутрализирането на тези загуби е -  повишаване на таксите.

Отделно банките от години се пробват да насочат клиентите си към интернет банкиране, където таксите са доста по-ниски. Идеята е, до момента в който влагат в цифровизация, те да намаляват клоновата си мрежа, да закриват офиси, с цел да свиват разноските. Трябва да се има поради и че от години лихвите по заемите са рекордно ниски, което  в допълнение свива източниците на облага.

Затова един от главните препоръки на финансистите е да се закриват сметките, които не се употребяват или в които има дребни суми. Друга рекомендация е използването на ПОС терминал, вместо постоянно изтегляне от банкомат, нареждане на преводи през електронно банкиране и да не се прибягва към услугите на най-близкия банкомат, а да се търси АТМ на обслужващата ни банка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР