Данните на Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението“-МВР

...
Данните на Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението“-МВР
Коментари Харесай

Калин Стоянов: Няма жертви и пострадали при пожара във Воден, реакцията на терен е била адекватна

Данните на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “-МВР демонстрират, че за миналото денонощие са потушени 184 пожара, а пожарникарите са реагирали на 245 сигнала за катастрофи.
Фактът, че няма жертви и потърпевши, приказва, че е съответна реакцията на всички хора, които са били на терен. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов в отговор на журналистически въпрос по отношение на пожара в ямболското село Воден, който избухна през вчерашния ден и наложи евакуирането на популацията там. Стоянов, дружно с образеца Димитър Главчев и обществения министър Ивайло Иванов, посетиха село Отец Паисиево, едно от най-засегнатите от пожарите, предава Българска телеграфна агенция.

Данните на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “-МВР демонстрират, че за миналото денонощие са потушени 184 пожара, а пожарникарите са реагирали на 245 сигнала за катастрофи.

Това беше огнище от предходния ден, в началото е нямало опасност за обитаемото място, сподели Стоянов. Поради промяна на посоката напразно цялото село внезапно бива обхванато от пламъци от всички страни, акцентира министърът. Хората бяха евакуирани от нас, акцентира той.

Относно обстановката през днешния ден Калин Стоянов сподели, че периметърът на пожара във Воден се лимитира. Министърът обаче акцентира, че по-късно през днешния ден предстоят високите температури и в случай че има мощен вятър, тогава обстановката може доста внезапно да се усложни. За момента се оправят пожарникарите, работят двата хеликоптера на чехите. Но единствено и само с хеликоптери пожар не може да бъде сподавен, сподели Стоянов. Хеликоптерите обаче спомагат за това пожарът да бъде свален долу ниско, където към този момент е работата на самите пожарникари, изясни процеса вътрешният министър.

Тук работим с двата чешки хеликоптера, на територията на село Воден, Ямболско, работим с хеликоптера на военните, както и с турски хеликоптер. Стоянов насочи благодарности за помощта от Турция, по тази причина, че извънредно бързо са се отзовали и са оказали голяма поддръжка. Реално в границите на няколко часа те бяха на граничната зона, защото от селото, което е най-близко до пожара, са към 10 км. Погасиха огромна част от терена, сега тяхната техника не се употребява, само че в този момент се разбрахме с шефа на пожарната основен комисар Джартов, че още веднъж ще ги включим, те са в подготвеност и седят на границата, осведоми Стоянов.

На въпрос дали част от пожарите в страната са съзнателно породени и има ли арестувани лица министър Стоянов сподели, че в такива обстановки най-важното е да бъдат потушени тези пожари, а по-късно да се мисли за наказатаелно процесуално гонене. Моето мнение е, че става въпрос за повърхностно и немарливо отношение на обособени жители, разяснява вътрешният министър.

Относно системата за ранно предизвестие при бедствия Калин Стоянов сподели, че това е една от ограниченията, които би трябвало да бъде планувана в заповедите за оповестяване на бедствено състояние. Характерното за терена на село Воден обаче е, че по време на пожара през вчерашния ден мобилните оператори през вчерашния ден не са имали покритие и е нямало електричество.

Калин Стоянов отхвърли да има дефицит на пожарникари в страната при потушаването на пожарите сега. Той посочи, че има 202 пожарникари, които с смяна в закона за администрацията, ще бъдат в допълнение назначени, с цел да може екипите на пожарната да се усилят от двама на трима души. Това следва да се случи и става въпрос за нарастване на наличния състав, а не за дефицит, акцентира Калин Стоянов. Недостиг няма, имаме задоволително запаси и сили, както и задоволително помощ от горски чиновници, военни, доброволци.

На въпрос за оставката му, поискана от " Възраждане " и от " Продължаваме Промяната-Демократична България ", министър Стоянов сподели, че е изгубил броя какъв брой пъти му е желана оставката.

" Жалка история, не мога да разясня техните претенции тъкмо в този миг. Няма да си подам оставката ", съобщи Стоянов. Той сподели, че става въпрос за " хора, които са виждали огън, единствено и само, когато са виждали съчка кибрит, само че изясняват кое по какъв начин е трябвало да стане ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР