Данните, че коронавирусната инфекция, предизвикана от варианта с Омикрон, протича

...
Данните, че коронавирусната инфекция, предизвикана от варианта с Омикрон, протича
Коментари Харесай

Д-р Петър Марков: Омикрон е с двойно дъно, нужни са изпреварващи мерки

Данните, че коронавирусната зараза, провокирана от разновидността с Омикрон, протича по-леко, би трябвало да се одобряват внимателно, разяснява счита епидемиологът и учител в Лондонското учебно заведение по тропическа медицина доктор Петър Марков в профила си във Facebook.

Публикуваме без редакторска интервенция неговия разбор:

Индикациите за по-леко клинично протичане при възпаление с Омикрон датират към този момент от над месец. Доскоро множеството специалисти изчаквахме да се натрупат действителни данни преди да семе сигурни в това. За наслада, по-мекото към този момент протичане се удостоверяват към този момент от доста проучвания, както лабораторни, по този начин към този момент и от някои епидемиологични.

Но този куфар е с двойно дъно. По отношение на България има най-малко 4 аргументи да не можем към момента да се зарадваме.

Първо

На въпроса дали Омикрон е по-ниско патологичен самичък по себе си, или записваме по-ниско равнище на хоспитализации просто тъй като в Южна Африка и Англия той циркулира най-вече измежду ваксинирани, към момента не е отговорено по благонадежден метод. Ако е правилно второто, това не е вест, ние към този момент знаем че инфекциите със SARS CoV-2 протичат доста по-леко при хора с имунитет.

Почти цялата информация която получаваме дотук произлиза от страни, където равнището на имунизираност в популацията е високо, както чрез най-вече на естествена зараза (Южна Африка), по този начин и посредством имунизация (Великобритания). Поради ниското равнище на имунизираност, обстановката в България е много друга от тази в гореспоменатите страни, и дотук ние нямаме съвсем никакви справедливи данни, които да ни оказват помощ да знаем какво ще е държанието и тежестта на протичане на Омикрон в България.

Второ

По отношение на сумарното задължение от една зараза за обществото, пък и самостоятелният риск на всеки един от нас, заразността е доста по-голям фактор в сравнение с патогенността. Високо инфектиран и нископатогенен вирус е доста по-лоша вест в сравнение с високопатогенен, само че ниско инфектиран. Може би най-показателният образец за това са точно два ковид. MERS CoV, вирусът на Близкоизточният респираторен синдром е извънредно високопатогенен. Леталитетът при него е над 30%. Т.е. от трима инфектирани един умира. За съпоставяне, с леталитет малко под 1%, може да се каже че SARS CoV-2 е 30 пъти по-ниско патологичен. Въпреки това заради голямата си инфекциозност световният брой на смъртни случаи от последния се мери в милиони за последните 2 години, до момента в който жертвите на MERS CoV за деветте години от 2012 година до в този момент не могат да надминат даже деветстотин души, и огромното болшинство се лимитират в границите на Арабския полуостров.

В България навлиза вид, който е доста по-заразен от предходните. Дори и да е малко по-нисо патологичен, високата му инфекциозност с огромна възможност ще докара до огромен брой тежки случаи по силата на предстоящото му всеобщо разпространяване.

Трето

Все още доста малко се знае за тежестта на протичане на инфекции с Омикрон измежду възрастни хора и такива с съпътстващи болести. Поради към момента дребното минало време, степента на засягане на тези групи до момента към момента е незадоволителна с цел да се направи оценка. Дали протичането при тези групи ще е по-меко? За разлика от Англия, в България огромни сегменти от високо уязвимите възрастни хора са неимунизирани. Как ще протичат инфекциите при тях? При високата му инфекциозност, и способността му да презаразява, какво ще стане ако/когато Омикрон влезе в домове за възрастни хора?

Четвърто

Предните дни във Англия, където ваксинирани са доста висок %, записаха рекордни дневни бройки инфектирани, спрямо всички предходни талази. В същото време до момента боят на приетите в болница и тези нуждаещи се от интензивно лекуване и О2 е много по-нисък от преди. Въпреки относително по-ниският брой пациенти обаче лечебните заведения там сега имат сериозен проблем, и той е дефицит на медицински личен състав. Поради високия ритъм на заразяване измежду ваксинираните, медицински лица сега се заразяват всеобщо. Поради заразността си те би трябвало да останат в къщи и да се самоизолират. Понеже тези случаи са доста, лечебните заведения сега изпитват остра потребност от личен състав и имат компликации да обслужват другояче не чак толкоз препълнените си отделения. За задачата се постанова да се трансферира личен състав сред болнични отделения с цел да се покриват неналичията.

От през вчерашния ден имаме ненадейно висок брой новозаразени - близо 3х междинният брой от последните дни, и над 2х повече от която и да било оптималната стойност през последните 2 седмици. Въпреки че това може да е неточност или артефакт от насъбрани недокладвани предните дни инфекции, понижаване на темпа на спад на дневният брой на инфекциите и изравняването им приказва за нежелателна динамичност. Опитът ни с избухливия растеж на Омикрон от други страни, и фактът че той е в България евентуално към този момент от много време, ме кара да чакам завършек на спада и евентуално доста стръмно повишаване на броя на инфектираните в границите на дни.

Министерството на здравеопазването и държавното управление би трябвало да вземат поради гореизброените опасности за България и да подхващат изпреварващи превантивни ограничения за запазване на здравето и живота на жителите. В контрола на инфекциите важи правилото " Надявай се на хубавото, само че се приготви да посрещнеш неприятното! ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР