Данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата показват

...
Данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата показват
Коментари Харесай

Спад в цените на храните, трапезата за Великден ни излиза около 108 лв.

Данни на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите демонстрират спад в цените на главните храни и сезонните плодове и зеленчуци за първи път от месец насам. Означава ли това обаче по-малки разноски за Великденските празници?

" Има утешение на цените, доста устойчиво пазарно равновесие. Цените са по-ниски спрямо предходната година. В момента първо има повече количество, второ – нямаме условия за развиване на някаква наклонност в посока нагоре ", изясни пред БНР ръководителят на комисията Владимир Иванов.

По думите му главните хранителни артикули, в това число главните плодовете и зеленчуците, са малко по-евтини в съпоставяне със същия интервал на предходната година:

" Ако всичките ги съберем - при зеленчуците имаме 2 лева по-малко, при главните хранителни артикули – 1 лев. Като цяло потребителската кошница, в случай че от всичко купим по единица, 108 лева – за съпоставяне предходната година е 111 лева Това е под 2%. Намалението е нищожно и малко, само че значимата вест е, че имаме устойчиво и стабилно равновесие на взаимоотношението и няма наклонност, която да демонстрира, че ще забележим някакви внезапни промени. Годината върви сносно като климатично осъществяване все още. На процедура ще имаме едно пренасищане на пазара ".

В предаването " Преди всички " Иванов даде образец с краставиците, където се чака пренасищане на пазара. В този смисъл той предвижда спад на цената им: " До 1 месец ще забележим много съществени вариации в посока надолу ".

По думите му салата е с 16% под равнищата от предходната година, олиото – с към 20%, яйцата с към 5%. При млечните артикули се следят съвсем същите нива.

" Ще следим може би същата ценова стойност на трапезата ", пресметна ръководителят на Комисията по стоковите тържища и борсите и предложи на хората да не купуват стихийно и да пазарят осведомено, с цел да не вземат участие в неприятни търговски практики. Той моли да купим български артикули за нашата софра, с цел да подпомогнем родните производители.

" Естествено, ще има избрани места и избрани търговци, които ще желаят да изкривят пазара, само че зависи от нас дали ще го допуснем. Обръщам се към всички хора – да не вземат участие в неприятни пазарни практики и да пазарят рационално ".

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР