Дания обмисля да забрани протести, включващи изгаряне на Корана и други религиозни текстове

...
Дания обмисля да забрани протести, включващи изгаряне на Корана или
Коментари Харесай

Дания обмисля да забрани протести, включващи изгаряне на Корана или други религиозни текстове, от съображения за сигурност и дипломатика.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph eq5iqo00">Датското външно министерство каза, че докато защитата на свободата на изразяване е от решаващо значение, подобни протести облагодетелстват екстремистите и представляват заплаха за сигурността.

Копенхаген търси правни средства за намеса при някои обстоятелства, включително протести пред посолствата.

Шведският министър-председател също каза, че там е започнала работа по подобен процес.

И двете скандинавски страни бяха подложени на натиск през последните седмици, след като властите дадоха разрешение за поредица от противоречиви протести, при които свещената книга на исляма беше унищожена, подклаждайки дипломатическо напрежение с няколко нации с мнозинство мюсюлмани.

В изявлението си външното министерство на Дания заяви, че иска да проучи възможността за намеса в някои протести, където „други държави, култури и религии биват обиждани , и където това може да има значителни отрицателни последици за Дания" - включително опасения за сигурността.

Но датското правителство подчерта, че свободата на словото е основна ценност и всяка промяна трябва да бъде направено „в рамките на конституционно защитената свобода на изразяване и по начин, който не променя факта, че свободата на изразяване в Дания има много широк обхват“.

Изявлението също така изрично признава въздействието, което тези спорни протести са имали върху международната репутация на Дания, повтаряйки по-ранното осъждане на правителството за изгаряне на религиозни текстове.

Тези протести достигнаха ниво, при което Дания „се разглежда като страна, която улеснява обидата и очернянето на културите, религиите и традициите на други страни“ в много части на света, добави той.

В отделно изявление шведският премиер Улф Кристерсон каза, че подобен процес вече е в ход и потвърди, че е бил близо контакт с датския си колега Мете Фредериксен.

"Също така вече започнахме да анализираме правната ситуация... за да обмислим мерки за укрепване на нашата национална сигурност и сигурността на шведите в Швеция и по света“, написа той в Instagram.

И двете изявления последваха няколко нашумели инцидента, при които Коранът беше изгорен или подпечатан през последните седмици.

През юни иракски християнски бежанец, живеещ в Швеция, изгори копие на религиозния текст пред централната джамия в Стокхолм.

Мъжът получи разрешение да унищожи Коран за втори път миналата седмица, което накара Швеция да евакуира персонала на посолството си от Багдад, след като сградата беше щурмувана и подпален от протестиращите знаме на земята пред посолството на Ирак в Копенхаген.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР