Даниела ГорчеваПреди време, докато бяхме в родния му Лимбург, минахме

...
Даниела ГорчеваПреди време, докато бяхме в родния му Лимбург, минахме
Коментари Харесай

Дължим почит на жертвите и на загиналите български летци

Даниела Горчева

Преди време, до момента в който бяхме в родния му Лимбург, минахме със брачна половинка ми около американското военно гробище, където са заровени починалите за свободата на Нидерландия американски бойци и офицери.

Беше потресаващо да види човек тези хиляди и хиляди бели кръстове над надгробните монументи. Осем хиляди!

 gorcheva_amerikansko-voenno-grobishte.jpg

Невъобразимо е просто. Аз си показах тези младежи, които в никакъв случай не са се върнали в прегръдките на своите родители, на своите майки, на своите съпруги и обичани, на своите деца. И двамата с Мартин се разстроихме при тази панорама, която ни подсети за страшната цена на свободата.

Само няколко дни по-късно обаче по нидерландската телевизия в най-гледаното време подсетиха за стотиците жертви бомбардировките на англо-американците над нидерландския град Наймехен.

 gorcheva_tablo-s-licata-na-jertvite-Nijmegen.jpg
На връщане от Германия летците са мятали бомбите си над гъсто популации Наймехен – по този начин, както са правели над България на връщане от Плоещ. (По това време самолетите не могат да кацат с бомби на борда си и по тази причина, в случай че не са ги хвърлили против задачите, мятат ги преди да кацнат. Но за какво над обитаеми места?).

А за България даже има сведения, че някои от водачите освен са хвърляли бомбите си над обитаеми места, само че и са се „ забавлявали “ като са стреляли с картечници против хората долу. Така са разстреляли едно дете, съученик на Ганчо Савов. Войната за жал озверява.

Да се върнем на Нидерландия, която в действителност е освободена от западните съдружници, а не окупирана от тоталитарния Съюз на съветските социалистически републики като България.

Минимум 800 са жертвите в Наймехен. В града бяха сложени големи табла със фотосите на починалите - сред тях и доста дечица, дами, все цивилни жертви.

 gorcheva_spisak-jertvi-Nijmegen.jpg

Та с това желая да ви кажа, че в естествените страни на хората не им пречи никаква идеология и никакви клишета за освободители, с цел да почитат своите жертви и да споделят истината такава, каквато е.

Не знам по кое време ще забележим табла и паметни плочи с имената и лицата на жертвите на атентата през 1925 година, осъществен за военно безпомощна след Ньойския контракт България да бъде превърната в руска страна, а елементи от нея да бъдат подарени на Сърбия и Гърция?

Кога ще забележим табла и паметни плочи с лицата и имената на погубените от варварските англо - американски бомбардировки над невоюваща България?

Кога ще забележим табла с имената и лицата на избитите от сталиновите процеси гротесково наречени " национален съд " (вкл. на тези в провинцията!) и на избитите без съд и присъда българи през страшните месеци на есента на 1944?

Кога ще преклоним глави пред почтените български жертви от страна на гръцкото и сръбското етническо пречистване?

Разбира се, най-многобройните жертви България е дала поради всеки път проклета (по думите на Раковски) Русия.

На Съединени американски щати и Англия терористичните бомбардировки по време на Втората международна война, са горе-долу единственият им грях пред България.

И да напомним, че от разкритите американски архиви се вижда ясно:
от името на Сталин другарят Молотов упорства бомбардировките над България да продължат:

 gorcheva_Stalin-nastoyava-za-bombardirovkite-nad-BG.jpg
80 години минаха и още няма паметна плоча с имената на жертвите на тези незаконни и безчовечен бомбардировки

България продължава да е дебитор на жертвите на тези бомбардировки, които и до ден сегашен нямат обща паметна плоча.

Жертви на това безумство са и починалите и ранени български летци, защитаващи небето на България и починалите американски летци, изпълнявали заповед във време на война.

Последните най-малко имат някакви скромни монументи - и българските, и американските летци.

Но няма плоча с имената на починалите от бомбардировките дами, мъже и деца.

Често чуваме редица възражения, които са резултат от ниска правна просвета (обяснимо след половинвековна тоталитарна тъма) или от идеологическа агитация. Затова е в реда на нещата е да се припомнят някои обстоятелства.

Англо-американските бомбардировки над България са ненужни от военна позиция (защото България не води нападателни бойни дейности против никого).

Те са груба политическа неточност (ползата е единствено за Сталин, за никого друг) и съставляват военно закононарушение съгласно тогава настоящите интернационалните конвенции за водене на война – хагските от 1907 - вж (yale.edu).

 gorcheva_konvencii.jpg

Обратно. Обявяването на война НЕ Е закононарушение.

Престъпление - и по тогавашните хагски конвенции е бомбардирането на жилищни здания и избиването на спокойно население.

Още повече, че Англия ни бомбардира още на 6 април 1941 - надалеч, надалеч преди оповестяването на война. Което е закононарушение против мира.

Що се отнася до оповестяването на война от страна на България - и Съединени американски щати, и Англия чудесно знаят, че то е под немски напън.

Още повече, че даже не получават нота от България. И по тази причина и самите те ни афишират война доста по-късно. (САЩ, да вземем за пример, афишира война на България цели 6 месеца по-късно.)

България НЕ води нападателни бойни дейности против никого чак до есента на 1944, когато към този момент води война с тоталитарна Германия.

България е своенравният съдружник и непризнатият съперник на Третия Райх.

А Съединени американски щати и Англия от своя страна бяха съдружници с единия от двамата подпалвачи на Втората международна война- Сталин.

Така че както те имат право да съблюдават своите национални ползи, по този начин и непредпазливо - тъй като никой не е станал от копнеж спътник, а от немай-къде, та непредпазливо спътниците на Германия също имат право - още повече, че са притиснати от двете тоталитарни страни в най-неудобните им точки, както пишат и английските историци.

България нямаше различен избор с изключение на да подпише съюз с Германия. И го подписа в последната минута след обезверено пазене на неутралитета и цели 4 отхвърли - два на Хитлер, един на Мусолини и един на Сталин ( по това време съдружник с Хитлер).
Накрая подписа СЛЕД като немските войски към този момент бяха навлезли в страната.
Обратното би означавало немска окупация - с всички последици.

Цар Борис спести на българския народ ужасите на тази мръсна завоевателна война, подпалена от две тоталитарни страни с нахлуването в Полша през септември 1939 и не прати нито един боец на фронта, спести на майките и съпругите черните забрадки, избави и евреите, намиращи се в България, включително непознати жители, върна на България по кротичък път Южна Добруджа и спести на хиляди българи продължаващо етническо пречистване от страна на Румъния.

И в случай че Цар Борис беше останал жив и бе съумял да извърши проекта си за излизане от Тристранния пакт през август 1943, щеше да спести на България и руската окупация.

Която окупация и насислствено наложената руска тоталитарна система се оказаха най-голямата национална злополука. И още не можем да се съвземем, тъй като народът ни бе лишен от своя интелектуален, държавен, икономически и нравствен хайлайф, беше сменена дотогавашната ценностна система на хората (почтеност, благоразумие, усърдие и любознателност) и на нейно място бяха насадени боязън, измама, тарикатлък и незнание.

Има несправедливости, които не могат да бъдат поправени

Не може да върнем нито избитите десетки хиляди българи за хатъра на Сталин, нито жертвите на терористичните бомбардировки над България, нито жертвите на етническо пречистване на българите, осъществявано методично и грубо от Сърбия и Гърция, а в един интервал и от Румъния.

Но истината би трябвало да се знае такава, каквато е - без идеологически залитания и операции.

Не е единствено България, която е страдала. Всеки европейски народ е страдал от жестоки терористични войни и етнически/ религиозни прочиствания в разнообразни интервали от историята.

Но не знам друга страна, където нихилизмът толкоз да е завладял така наречен интелектуален хайлайф,
а мазохизмът да обичаш най-големия си зложелател (всякога проклета по думите на Раковски Русия) толкоз да е завладял политическия " хайлайф " и интелектуалния плебс.
Ако не си знаем историята, тя ще ни захлупва още веднъж и още веднъж, до момента в който ни задуши.

Ако не почитаме себе си и не почитаме личните си жертви, няма кой да ни почита.

Трябва да сме срещу тоталитаризма, тероризма и деспотизма и да сме на страната на жертвите, на правото и на елементарната човешка правдивост.

От Русия опрощение няма да дочакаме. Не и в нашия къс човешки живот.

Но нашите сътрудници и другари от Съединени американски щати и Англия, са длъжни да поднесат страдание за тези безчовечен бомбардировки.

Жертвите не са малко – над 4 хиляди са, а близо 5 хиляди са ранените и осакатените. Това са мирни хора - дами, мъже, деца.

Днес, с помощта на волята на българския народ, ние сме съдружници, сътрудници и другари с демократичните и правови страни Съединени американски щати и Англия.

Но в случай че имаме национално достолепие, няма да преглъщаме англо-американските бомбардировки - другояче те стават мощно пропагандно оръжие.

Българските политици и общинари са длъжни да построят монумент на жертвите на тези бомбардировки, да изпишат имената им на него и да поканят най-учтиво нашите другари от Съединени американски щати и Англия да сведат глави пред ненужните жертви на това закононарушение. За да стартираме да лекуваме контузиите си най-сетне.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР