Даниел Василев е главен икономист на компанията за търговия с

...
Даниел Василев е главен икономист на компанията за търговия с
Коментари Харесай

Даниел Василев: Досега златото не се е проваляло в ролята си на защитник от инфлация

Даниел Василев е основен икономист на компанията за търговия с капиталово злато, сребро и валути Tavex за Източна Европа. С Василев беседваме за инестиционните настроения и желания на българите, както и за бъдещето на благородните метали. Последните две години живеем в среда на пандемия, рекордно ниски лихви и икономическите разтърсвания? Промени ли се капиталовото държание на българите през този интервал?
През последните две години от ден на ден българи търсят постоянни активи, в които да влагат в подтекста на извънредно ниската, от време на време даже негативна, рентабилност на доста обичайни принадлежности. Инфлацията пораства скоростно както у нас, по този начин и в еврозоната, където следим най-високите ѝ стойности в историята. Тя унищожава доста бързо покупателната дарба на валутите и броят на хората, които си дават сметка за това, също се усилва. Изглежда, че са живи и спомените за двата хиперинфлационни епизода през 90-те години на XX в. - през 1991 и 1997 година, които са и едни от най-тежките и в международната финансова история.

Да дадем подтекст - в случай че българин е заделил 10 хиляди лева в брой при започване на века, към днешна дата той ще може да си купи артикули и услуги с действителна стойност от към 4 хиляди лева, освен това, в случай че се употребяват формалните данни за обезценяването на лв. от калкулатора за инфлацията на Националния статически институт. Може да се спекулира, че действителната покупателна дарба е ерозирала още повече.
Реклама
Виждаме, че финансовата просвета у нас се усъвършенства доста през последните години. Това е напълно разумно на фона на световните трендове и на все по-голямата ѝ досегаемост. Също по този начин стандартът на живот нараства скоростно. За последните две десетилетия брутният вътрешен артикул на глава от популацията се увеличи от 1.6 хиляди $ до съвсем 10 хиляди $ - растеж от над пет пъти. Има две последици от това, които въздействат върху капиталовото държание на българите. На първо място, те имат от ден на ден налични средства за вложение, които обаче би трябвало да опазят в дълготраен проект от мощно негативните последствия на финансовата обстановка, които в България се внасят индиректно и които идват от политиките на Европейската централна банка. На второ, капиталовото злато и сребро, които по този начин или другояче постоянно са били доста налични принадлежности за запазване на стойност, стават още по-достъпни и известни.

Комбинацията от тези фактори води до следната смяна на капиталовото държание на българите - търсенето на капиталово злато и сребро пораства стабилно през последните години. Тенденцията на повишаващ се интерес стартира да се следи още преди 2020 година Но когато стопанската система беше затворена, несигурността се усили доста и хората осъзнаха, че невижданото отпечатване на пари рано или късно ще се отрази и на потребителските цени, през предходната година вложенията в благородни метали се повишиха доста.

През 2021 година обаче, когато потребителите в действителност започнаха да усещат резултатите от инфлацията, растежът на продаденото количество капиталово злато в България е трагичен, като покупките на популацията набъбнаха съвсем три пъти на годишна основа. Мнозина наши съграждани вложиха в жълтия метал за пръв път през предходната година. Косвена индикация за това е скоростното повишаване на покупките на по-малки кюлчета, да вземем за пример на такива с тегло от един грам, които са най-достъпният метод за нахлуване в света на капиталовото злато. Огромно преимущество на капиталовото злато е, че не се полза с налог върху добавената стойност. Така притежателите му не губят мигновено забележителна част от инвестицията си, както се случва с доста други принадлежности.
Какво се купува повече - кюлчета или монети?
Купуват се и двете, като превес имат златните кюлчета. Освен към този момент упоменатия повишен интерес към по-малките кюлчета, прави усещане мощно растящото търсене и на такива с тегло по 50 и 100 година през 2021 година Обяснение за това може да се откри във обстоятелството, че колкото по-голямо е златното кюлче или златната монета, толкоз по-ниска награда заплаща клиентът. Освен това посредством кюлче с тегло от 100 г се съхранява огромна покупателна дарба (10.5 хиляди лева към този момент) в дребен физически обект с размери от 27 x 47 x 4.5 мм. За съпоставяне, най-големите високоликвидни монети капиталово злато на българския пазар са с тегло от една тройунция или 31.1 г и костват 3300 лева
Реклама
Говорейки за това, най-търсените златни монети у нас и през 2021 година остават виенската филхармония, австралийското кенгуру и канадският кленов лист с тегло от по една тройунция, както и австрийският дукат (със наличие на чисто злато от 3.49 г) и монетите с номинал по 20 франка: Наполеон, Мариана и Вренели (6.45 г злато).
Какво търси българският вложител и може ли да се очертае негов профил?
През изминалта година ясно откроен претекст за покупка e високата инфлация, съчетана с високите инфлационни упования. Те обаче не са единствените аргументи за инвестиция в злато. Някои хора избират да изтеглят спестяванията си от финансовата система и да ги влагат в действителни активи, каквито са капиталовото злато и сребро. Основанията да го създадат са доста. Други са на мнение, че парцелите не резервират добре цената във времето, а Европейската централна банка неотдавна още веднъж посочи, че секторът е заплашен от взривяването на следващ заможен балон.

Трудно е да се направи съответен профил на вложителите в благородни метали. Инвестиционно злато провокира интерес у хора на всякаква възраст и пол, стадий на кариерно развиване и сфера на активност. Може да се каже най-общо, че ги сплотяват два фактора - първият е, че демонстрират интерес към протичащото се в стопанската система и финансите в Европа и в България в частност, а вторият, че разполагат със спестявания и желаят да предпазят спестяванията си от рисковете в бъдеще.
Какви са упованията ви за пазара на злато в кратковременен и средносрочен проект?
В кратковременен проект, т.е. тази година, може да се чака пазарът на златото да е директно обвързван с упованията на вложителите за ограниченията на централните банки против инфлацията. Цената на златото се дефинира главно на борсата COMEX в Ню Йорк, респективно е разследване от визиите на нейните участници. Тъй като те заеха изчаквателна позиция, цената на златото се резервира като цяло постоянна през второто полугодие на 2021 година
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Технологии 2 Технологии 3 Икономика 1 Икономика 2 Право 3 Технологии 1 Технологии 2 Градове 3 Икономика Реклама
Ако през тази година забележим продължаваща и висока инфлация и централните банкери не изпълнят поетите задължения (ликвидиране на програмата за количествени удобства към март и трикратно увеличение на главния лихвен % в Съединени американски щати например), цената на златото по всяка възможност ще се върне към напредък. Но в случай че лихвите по облигациите в Съединени американски щати се повишат, има късмет те да ѝ се отразяват отрицателно.

Подобно придвижване нагоре обаче не е прекомерно евентуално да бъде позволено от Федералния запас, който надали ще успее с лека ръка да усили лихвите, тъй като тогава обслужването на колосалния дълг на Съединени американски щати ще стане прекомерно скъпо, да не приказваме за унищожителните резултати, които увеличаващо се ниво на лихвата може да окаже върху семействата и бизнеса. Последните стоят върху доста повече заеми, в сравнение с през 2008 година, а повода за това е ултра ниската цена на кредитирането през последните години.

Трябва да имаме поради, че администрацията на президента Байдън занапред желае да усилва разноските, с цел да осъществя огромни нови стратегии. Тя има потребност от средства, които да разходва, а не с които да обслужва дълговите заплащания. Съдейки по финансовата история, нямаме съображение да чакаме, че Федералният запас няма да направи всичко допустимо, с цел да обезпечи нужната ликвидност за това.

При капиталовото злато, в случай че се резервира наклонността от първите три тримесечия, през които покупките на златни монети и кюлчета световно съвсем доближиха стойностите си за задачите 2019 и 2020 година, можем да чакаме 2021 година да е най-силната година от началото на предишното десетилетие. Причината са към този момент упоменатите фактори, изключително високата инфлация. Тъй като е по-вероятно тя занапред да стартира да се повишава, а не да спада, все още индикациите са, че високият интерес към физическото злато ще продължи и следващата година, в това число и в България.
Бюлетин Капитал: Light
Всяка събота заран: просвета, изкуство, свободно време.
Вашият email Записване
Реклама
В по-дългосрочен проект, даже и цената на златото да остане потисната за прочут интервал от време, тя безспорно ще се върне към напредък. На първо място, гневното отпечатване на пари през последните години ще продължи да обезценява всички фиатни валути, дори и стратегиите за изключителни ограничения да бъдат прекъснати. Това наблюдавахме и през Голямата криза. След преустановяването на първите три рунда на количествени удобства, щатският $ изгуби 15% от цената си още преди началото на 2020 година и пандемията. Исторически обратнопропорционалната взаимозависимост сред покупателната дарба на валутите и цената на златото е доста мощна.

На второ място, съдейки по циклите в златодобива, до 2030 година е евентуално той да се резервира постоянен или да нараства, само че по-късно възможностите са, че ще се намали, което в по-дългосрочен проект би оказало поддръжка за растящата цена на златото. Причината е спадът на откритията на ново злато след 2005 година, а приблизително лишава 15 години преди доказването на нови ресурси да се трансформира в рандеман.
Проваля ли се златото като актив за отбрана от инфлацията?
Златото поевтиня с 5% от началото на 2021 година Но в случай че се вземе единствено това поради, жълтият метал и инвестицията се изваждат отвън подтекст. В общия случай купувачите на капиталово злато не получават кюлчета или монети с концепцията да ги препродадат незабавно, а целят да ги запазят в дълготраен проект. Затова моментният спад на цената на процедура не се отразява върху множеството консуматори.

А макар изстрелването на тържищата до исторически нива по-рано през годината, в дълготраен проект капиталовото злато остава един от най-хубавите активи за опазване на покупателната дарба. От 1971 година до момента доларът губи 85% oт покупателната си дарба, показателят Dow Jones Industrial Average се повиши с 4607%, а златото - с 5042%. За последните две десетилетия то още веднъж се показва по-добре от множеството борсови показатели: DJI нараства с 217%, Nasdaq с 581%, S&P 500 с 284%, а златото - с 478%. Да се върнем на българина, икономисал 10 хиляди лева преди две десетилетия. Както стана ясно, в действително изражение за този интервал той би изгубил към 60% от действителната им покупателна дарба. Ако обаче ги беше вложил в капиталово злато, при тогавашната цена от 305 $ за тройунция, той щеше да разполага с 15.6 тройунции, които към днешна дата щяха да костват съвсем 60 хиляди лева

Затова не може да се каже, че поради ценовото си намаляване в доста къс времеви период от една година, златото се проваля като бранител против инфлацията. Жълтият метал свети в тази роля в дълготраен проект и точно с тази цел в него влагат множеството хора.
Усеща ли се въздействие на криптовалутите върху цената на златото?
Криптовалутите притеглят вниманието на някои вложители през последните години, само че те са доста по-малък пазар от златото. Разликата сред пазарните капитализации на двата е над дванадесет пъти. Затова мъчно можем да приказваме, че те оказват значителен напън върху жълтия метал. Освен това пред тях занапред има доста провокации - Китай към този момент забрани копаенето им и транзакциите с тях, a Швеция към този момент изиска да се забрани добивът им в Европейския съюз.

Не би трябвало да забравяме доста значим аспект на финансите в бъдеще - самите централни банки се чака да вкарат цифрови криптовалути, да вземем за пример цифровото евро. А от историята е ясно, че този тип институции не харесват конкуренцията на издадените от самите тях валути, тъй че може да се чака в бъдеще да забележим опити и от тяхна страна за потискането на криптовалутите.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Тодор Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР