Даниел Митов от ГЕРБ оттегли номинацията си за служебен министър

...
Даниел Митов от ГЕРБ оттегли номинацията си за служебен министър
Коментари Харесай

Радев не позволи смяна на външния министър. Даниел Митов се оттегли

Даниел Митов от ГЕРБ отдръпна номинацията си за длъжностен министър на външните работи. Това се случи, откакто президентът Румен Радев се опълчи на промяната на досегашния министър Стефан Димитров с Митов и отхвърли да подпише декрет за това.

По-рано стана ясно, че служебният министър Димитър Главчев е изискал освобождението на Димитров след опасения за неговите геополитически позиции, изключително във връзка с Украйна. За разлика от него Даниел Митов е прочут с поредни прозападни и проукраински позиции.

Президентът Радев, от който зависи окончателното утвърждение на персоналните промени в служебния кабинет, от своя страна за нападнатата от Русия Украйна.

Новината за отдръпването на Митов идва, откакто при започване на седмицата Главчев изиска да смени двамата министри - на и на. Радев обаче сподели, че за Митов, който е заместник-председател на ГЕРБ, и предложения Главчев на диалог.

В петък сутринта двамата се срещнаха, само че служебният министър-председател заяви, че не са постигнали единодушие. За да може промените да бъдат осъществени, е нужно президентът да издаде декрет за това.

До момента, до който президентът не издаде декрет, старите министри извършват отговорностите си, сподели Главчев. Искането си за промяна на външния министър той обоснова с смяна на доктрината, поддържана от държавното управление до този миг.

Впоследствие Даниел Митов заяви, че се отхвърля от номинацията си.

" В тази обстановка за мен е ясно, че не трябва да се трансформирам в ябълка на раздора или в каквато и да е фигура, която да разделя обществото или да пречи на институциите да си правят работата ", сподели той и добави, че е бил подготвен да заеме поста точно поради опасения за външнополитическите позиции на България.

" Приех не тъй като за мен е самоцел да съм външен министър - бил съм външен министър. Приех, тъй като е значимо в тази обстановка да имаме външнополитически курс, който да е проатлатнически, пронатовски, проевропейски ", сподели още Митов.

Ден по-рано в някогашният министър председател Николай Денков също изрази терзания, че актуалният външен министър Стефан Димитров може да служи като проводник на проруски ползи.

" Може да се окаже, че ние, въпреки и една страна в Европейския съюз, значително ще стартираме да пречим при взимане на общи европейски решения, свързани с Украйна ", сподели той. Денков добави, че сходна политика от страна на България би могла да извади от изолираност унгарския министър председател Виктор Орбан във връзка с

В понеделник Главчев предложи актуалният министър на външните работи Стефан Димитров , откакто малко по-рано водачът на ГЕРБ Бойко Борисов изиска същото.

За позициите на Димитров не се знае доста. Той е посланик от кариерата и до момента е заемал поста ексклузивен дипломат на България в Черна гора. Той е брат на Георги Димитров, който дълги години заемаше високи дипломатически позиции. Георги Димитров беше огласен и като помощник на някогашната Държавна сигурност . В интервала 2002-2005 година беше външнополитически консултант на тогавашния президент Георги Първанов.

Във вторник Главчев предложи и актуалният длъжностен министър на земеделието от сегашния шеф на фонд " Земеделие " Георги Тахов .

В сряда обаче Радев сподели, че зам.-председател на която и да е партия да бъде длъжностен министър, имайки поради Даниел Митов.

Разногласията сред Главчев и Радев идват, откакто в края на 2023 година бяха признати, съгласно които президентът може да избира длъжностен министър председател единствено от избран кръг хора. В началото на април президентът Димитър Главчев, който е някогашен дълготраен народен представител от ГЕРБ.

Служебният кабинет встъпи в служба на 9 април, а настояването за смени пристигна по-малко от седмица по-късно.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР