Даниел Лорер е третият стълб в създаването и управлението на

...
Даниел Лорер е третият стълб в създаването и управлението на
Коментари Харесай

Даниел Лорер: ГЕРБ има избор - да се отърси от корупцията, или да последва пътя на БСП

Даниел Лорер е третият дирек в основаването и ръководството на „ Продължаваме промяната “ след съпредседателите Кирил Петков и Асен Василев. Бившият министър на нововъведенията и растежа е апетитен за визионера на Политическа партия, управленеца с ноу-хау по какъв начин да движи плановете напред освен в мултикултурната среда, само че и при разнообразни обществени пластове. Лорер е лидер на идните парламентарни избори в 3 МИР-Варна, където се изправя против адаша си Митов от ГЕРБ-СДС, Костадин Костадинов – „ Възраждане “, Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия и Филиз Хюсменова от Движение за права и свободи. Как ще консолидира вота новият съюз с Демократична България и по какъв начин вижда идващото ръководство на страната, беседваме със стратега на Политическа партия. 

Даниел Лорер е роден на 28 май 1976 година в София. Завършил е Първа британска езикова гимназия, а висшето си обучение по бизнес ръководство в университета в Тел Авив. През годините работи съвсем из целия свят – в айти бранша, банкови системи и хайтек стартъпи. От 2018 година Лорер е измежду създателите и ръководещ сътрудник на фонд за рискови вложения в софтуерни компании. Занимава се с оценка на нови компании и надзор на осъществяването на бизнес проекти. Фондът влага най-вече в български софтуерни компании, дружно с американски и европейски фондове. Избран е от 47-ото Народно заседание за министър на нововъведенията и растежа на 13 декември 2021 година в кабинета на Кирил Петков. Говори свободно 5 непознати езика. Женен е, с 3 деца.  
 
- Г-н Лорер, след толкоз дълга серпантина от непрекъснати избори останаха ли политически субекти оттатък новото обединяване сред Продължаваме промяната и Демократична България, което постигнахте, с които да може то да води разговор, а след вота на 2 април и да договаря вероятно за постоянно държавно управление? 

- Това е доста значим въпрос, изключително на фона на развиването от последните месеци. Защото несъмнено се следят известни промени в политическия пейзаж у нас, само че и във външнополитическата среда. Това, което ще се случи в 49-ия парламент, е, че евентуално ще забележим с изключение на познатите ни дотук партии, и една нова. Може би. А може би не. Рано е да се каже. По отношение на това с кого и по какъв начин бихме работили – заявявали сме неведнъж, само че още един път ще го загатна – явно с Демократична България към този момент сме споени в предизборна коалиция с концепцията да работим за това страната да се трансформира в една обществено обективна и богата страна, в която всички сме удовлетворени да живеем.

Остава въпросът за възможни дейности с ГЕРБ. Има обаче ядро, което желае старите модели да продължат – с псевдореформи, с обири. И изходът от борбите в самата ГЕРБ ще предопредели и това дали тя ще може да се трансформира в благонадежден сътрудник в политическото съществуване. 

- Явно към този момент основният въпрос не е кой ще завоюва първото място – ПП-ДБ или ГЕРБ-СДС, а дали партията на Бойко Борисов ще претърпи катарзиса, за който намеквате? 

- Дори не загатвам, а приказвам за това доста интензивно във всеки миг, в който въпросът излиза на дневен ред, защото той е основен за обществото и за всички нас. Изключително значимо е този въпрос да бъде позволен, с цел да вървим напред. Единият вид за развиване значително към този момент се появи от Българска социалистическа партия, която от партия с над 1 милион гласа за 10 години се стопи до едвам 200 хиляди, а не бих се учудил и в случай че на идните или на идващите избори даже не успее да премине 4-процентовата бариера…

И вижте, всичко това се дължи на обстоятелството, че вместо да разшири кръгозора си и да се трансформира в една съвременна лява европейска партия, Българска социалистическа партия стана нишова групировка, отстояваща тези, в които все по-малко хора имат вяра.

Знаете, ние можехме да работим с тях в предходния парламент, само че към този момент в състава на 48-ия излязоха доста съществени разлики, както във връзка с това ние да настояваме за почтени избори посредством машинен избор, а те да заявят, че желаят връщането на хартиените бюлетини, освен това единствено 2 години откакто енергично защитаваха точно машините, по този начин и във връзка с външната политика. 

- Вън от подозрение е, че към този момент не можете да водите договаряния за ръководство с дубльори на „ Възраждане “, нали? 

- Да, Българска социалистическа партия продължи тази изразителност, употребена от „ Възраждане “, и почтено казано, сме в неразбиране за какво взеха решение, че това ще им докара някакъв спомагателен триумф на изборите. 

- Настройвате ли се към този момент за още една изтощителна акция и евентуален втори за годината парламентарен избор наесен дружно с тежките локални избори, при положение, че ГЕРБ не претърпи смяната за която говорите и договарянията за кабинет още веднъж се окажат ялови? 

- За нас изборите наесен са извънредно значими. Но няма по какъв начин да омаловажим актуалните национални избори. Смятам, че има сериозна възможност още след вота на 2 април да изберем устойчиво държавно управление на страната. Защото всички към този момент си даваме сметка, че служебните държавни управления би трябвало да са изключение за ръководството на страната, а не норма и непрекъснат фактор в политическия живот, както се случи в последната година. Дори да се наложи Продължаваме промяната и Демократична България да предложат държавно управление на малцинството, в последна сметка, програмата, която ще обявим, полезностите, които такова държавно управление би отстоявало в своята същност, ще бъдат такива, каквото и ГЕРБ, и Движение за права и свободи значително също удостоверяват, че изповядват. 

- Смятате ли, че войната в Украйна се трансформира в катализатор за тези промени в партиите, за които говорите? 

- Да, войната в действителност се оказа катализатор за редица политически процеси у нас. Защото сподели доста ясно, че Владимир Путин си беше построил форми на въздействие в страната, които прекосяваха през корупционни модели. Разбра се и че корупцията и въобще непозволеното непознато въздействие на Русия минават през избрани финансови канали. Твърдо уверени сме, че с цел да имаме същински просперираща страна, тя не може да бъде движена от корупционни схеми или задгранично въздействие. Това не беше до дъно ясно, до момента в който войната в Украйна най-сетне не принуди и Европа, и НАТО да кажат „ стоп “ на корупцията на Путин. 

- Г-н Лорер, по какъв начин ще отбраните бъдещото ръководство от навлизането на троянски коне в него? Има Такъв Народ, настояват и съпредседателите на Политическа партия, беше подобен троянски кон в предходния кабинет… 

- Затова опцията „ държавно управление на малцинството “, подкрепено с гласовете и на други партии в Народното събрание, е по-безопасна във връзка с ръководството на Министерския съвет. При всички състояние обаче съставът на Народното събрание ще има огромна роля в определянето на политиките на страната.

В този смисъл оня фланг, който желае да поддържа режима на Путин и да играе негов троянски кон, ще е много забележим за всички. Тези партии се пробват да продават боязън на хората – по какъв начин България се въвлича във войната, по какъв начин ще праща свои военнослужещи на фронта и сходни нелепости – това са единствено способи за заплашване. А хората не са слепи.

И в действителност едно от огромните достижения на последните 2 Народното събрание е началото на премахването на тези страхове от българите. Помните, че решението за оказването на военно-техническата помощ за Украйна бе признато с голямо болшинство. 

Нещо от „ предизвестията “ по какъв начин с него страната се въвлича във войната случи ли се? Сбъдна ли се? Не.

И с всеки минал ден за всекиго излиза наяве, че „ ще стане ужасно “ в действителност не става и тезите издишат. Нещо повече, вижда се още, че стопанската система ни процъфтява, макар войната в Украйна. 

- Стигнаха ли електоралния си пик обединения като „ Възраждане “ съгласно Вас? Защото се заформи нов съюз, въпреки и мълчалив – на поддръжниците на този боязън от Путин и Москва в лицето на националистите плюс Българска социалистическа партия, плюс президентската институция и служебната власт, назначена от нея. 

- Нека да забележим какво ще се случи на изборите, само че да не забравяме, че патриотичните обединения не са се родили с „ Възраждане “ и можем да предвиждаме развоя за нея от предшественика й в лицето на „ Атака “, да вземем за пример. Факт е, че войната в Украйна изостря доста публичните настройки, само че въпреки това, всеки ден, в който тя продължава, а в България продължава нищо ужасно да не се случва, в действителност провокира противоположен резултат за тези обединения. Защото хората стартират да си дават сметка. И си споделят: „ Какви ги говорите? Ето, дадохме оръжие на Украйна, пък нищо неприятно не се случи “, „ Заменихме съветския газ с азерски – няма газов апокалипсис “.  

Истината е, че стопанската система си върви, а хората са заети. В момента имаме най-голямата работна претовареност за всички времена. Оказва се, че всички апокалиптични картини, рисувани от националистите до момента, са едни сапунени мехури. И един по един се пукат. А тези партии стартират да си оформят нови. И един от тях, да вземем за пример, в този момент е – какъв брой ужасно ще стане у нас, когато приемем еврото. 

- Водач сте във Варна – по какъв начин се справяте в този оазис на кремълската агитация? 

- Варна в действителност иззе тази роля. Знаете, тук има и Руски център, който обилно ръси копейки, нагледно казано. Но вижте, това, което в действителност зарежда тези обединения като „ Възраждане “, е всяването на боязън. Характеризира ги едно фрапиращо двуличие, освен това изразено по отношение на хората, които желаят да им дадат гласовете си. Те са способни да ви обяснят по какъв начин еврото е доста ужасно, само че в това време си държат влоговете в евро, нямат срещу да получават дарения в евро.

Преди време обясняваха по какъв начин имунизациите водят надали не до увреждания, а самите им водачи са ваксинирани… Обясняват, че войната на Русия е в действителност защитна и че ние трябвало да сме за мир. 

Освен боязън, двуличие и фантазии за предишното, такива обединения не оферират нищо за българското бъдеще. И мощно се надявам, че колкото повече издишат тезите им, толкоз по-ясно става това и за всички хора, които се изкушават да си помислят, че биха дали гласа си за тях. Бих им споделил простичко – не се поддавайте на внушения и страхове. Най-простият образец за това е с референдума против еврото, против финансовата непоклатимост. 

На хората би трябвало да им се припомня, че когато българският лев беше самостоятелен, у нас банкрутира цялата банкова и пенсионна система, спестяванията на хората тогава – през 1996 година, изчезнаха и се озоваха на улицата без пукната пара. Това не се не помни, а се случи в следствие точно на сходни манипулативни тези. Въвеждането на еврото и европейския надзор върху българската финансова система в действителност ще бъде поръчител против бъдещи възможни сходни колапси.  
Другата неистина, с която си служат, с цел да отхвърлят въвеждането на еврото като здравословен ход за нас, е инфлацията.

Видите ли, в Хърватия въвели еврото и цените на хляба и маслото се утроили. Е, няма такова нещо. Хърватия може би сега е с най-ниските месечни ставки за инфлация в целия Европейски Съюз.

Стабилността на стопанската система е вследствие точно на въвеждането на еврото. И от тези съществени тематики, стигаме до всякакви смешни тези на националистите, като да вземем за пример, изпращането на български бойци, където и да било… Затова и в акцията се стремя да приказвам с хората и да успокоя страховете им. А също така им подсещам, че имаме задоволително мотиви да сме горди, че сме българи. Продължаваме промяната и Демократична България предлагаме дружно идея за „ Българската фантазия “ – с цел да може хората да се разпознават с нея и да се гордеят с произхода си, а не да гледат обратно. Когато България влезе в Еврозоната, на всички банкноти в нея валутата ще се изписва и на кирилица. Това несъмнено е достижение за нас. Това е единствено един образец. 


Технократът Лорер е уверен, че има доста аргументи да се гордеем с България  

- Какъв е проектът Ви за реализирането на огромния проект за задгранични вложения и нововъведения в ново ръководство? Предишният бе необятно рекламиран, само че някак не се забуксува със абсурда „ Gemcorp ”. Има ли вид Брутният вътрешен продукт на страната да се увеличи оттатък производствата на ВМЗ-Сопот и ТЕРЕМ? 

- По отношение на вложенията извън – и по времето на кабинета „ Петков “ направихме много старания за реализирането им и въобще да рестартираме процеса. Защото по какъв начин се притеглят задгранични вложения у нас? Отново и още веднъж стигахме до един и същи извод при чертаенето на всички проекти – една от най-важните аргументи, заради които задгранични вложители не желаят да работят в България, се крие във върховенството на закона. Защото вложителят си прави сметката – дали да вложи парите си в една страна или в друга, с изключение на въз основата на цената на тока, водата и на работната ръка, и въз основата на политическия риск. Например, пресмята какъв брой би му коствало избраното дружество, в случай че на небосклона се появи нов политически състезател и му забави плана, тъй като, да речем, политически не му е приветлив. 

ената на този политически риск е от изключителна значимост. И тя нарастваше от ден на ден с всяка минала година от ръководството на Бойко Борисов, с цел да се трансформира в днешния ден едно от главните терзания на вложителите – освен това освен извън, само че и у нас. Защото българските бизнесмени също се питат дали си коства рискът да отворят фабрика тук, или да изнесат индустриалните мощности отвън страната – в Румъния, Полша, Унгария или Гърция – някъде, където бизнес климатът е доста по-спокоен. 

- Борисов обаче години наред изтъкваше ниския 10-процентов корпоративен налог като главен инструмент за привличането на вложения? 

- Факт, е, че той е най-ниският в Европейския съюз. Нека обаче Ви кажа, че даже той може да бъде преодолян в някои от най-напредничавите европейски страни посредством избрани държавни политики за избрани сфери и типове промишлености. Иначе казано, 10-процентовият корпоративен налог в действителност от дълго време не е такова извънредно преимущество, за каквото ни го показват. Наред с тази тематика обаче безусловно би трябвало да продължи и полемиката за развиването на индустриалните зони. 

- С положителната информационна инфраструктура, построена у нас, допустимо ли е България да се трансформира в Ейре на Балканите? 

- По този въпрос имам доста забавно наблюдаване и то от времето, когато създавахме Министерството на нововъведенията и растежа, тъй като имахме диалози с разнообразни европейски страни за да почерпим опит за организирането на процесите от тях. И едно от най-важните открития беше тъкмо от Ирландия. Разбира се, те са постигнали свръхестествен триумф в привличането на вложения в избрани браншове. Но това по никакъв начин не е било плод на случайността.

А тъй като още преди няколко десетилетия главните ирландски партии са се събрали, седнали са на една маса и са постигнали народен консенсус за същинските стопански цели за страната. Това национално единодушие е залегнало в тактиките и бюджетите на страната.

Това значи, че който и да пристигна на власт в страната, политиката по тези съществени стопански въпроси остава същата и не се трансформира. Тази предвидимост, несъмнено, дефинира и триумфа на дейностите им във връзка с привличането на задграничните вложители. За страдание, България наподобява надалеч от този миг, в който всички политически сили да седнат на една маса и да се обединят към избрана цел. И тя да не се експлоатира от политиците. 

- Г-н Лорер, при започване на акцията отправихте самобитно опрощение към фамилията Ви, че тя Ви лишава от времето за него. Какво обяснявате на наследниците Ви за положението на политиката, на страната изобщо?

- Често се майтапим, че един от дребното плюсове на това да имаш родител в политиката е, че отвреме в точния момент се случва да видиш някой прочут човек у дома. Истината е, че се надявам един ден, когато се извърнат обратно, децата ми да кажат, че си е коствало баща да го няма постоянно вкъщи. Всъщност те са трима и значително се гледат едно-друго. Радва ме, че са самостоятелни и единствено им предлагам свои отзиви отвреме в точния момент по някои от значимите въпроси, касаещи страната. 


Голямата фамилия „ Лорер “ заедно  

- Къде учат? 

- Децата ми започнаха образованието си от детски градини в крайните квартали на Варна, тъй като само там имаше места за тях преди време. След това минаха през френското учебно заведение в морската столица, до момента в който огромните не бяха признати в Американския лицей в София, където надлежно в този момент са в десети и девети клас. Догодина следва изпит и за най-малкото ми дете. 

- У нас или в Израел ще си почивате след изборите? 

- Много се колебая, че ще има отмора след тези избори. Отново ще седим в извитите и доста мъчителни за гърбовете седалки в пленарната зала на Народното събрание. Много зависи какъв ще е изходът от вота за това дали лятото ще е на жълтите павета за следващ път, или ще има опция за малко море у нас или в Гърция. Иначе с огромно наслаждение се отивам в Израел – дали по работа, или за среща с другари и състуденти от университета. За страдание, все по-рядко и по-рядко ми се отдава такава опция. 

- Ако ръководството на страната беше напълно в ръцете на жени… 

- (Смее се – б.а.) Тогава ходя на море… 

- … Кои топ 3 дами на Продължаваме промяната щяхте да посочите за него? 

- О, няма по какъв начин да се огранича в топ 3. Дамите в Продължаваме промяната са скъпи не просто тъй като са дами, а тъй като са експерти в това, което вършат. А и истината е, че в България дамите са извънредно добре осъществени, а в Европейски Съюз даже е на върха в класацията за дами в университетските среди. Това единствено потвърждава, че у нас най-малко с представителството на дамите по върховете на страната нямаме. 

- Г-н Лорер, бихте ли приели офертата да станете министър председател? 

- Ако подобен сюжет се оформи, давам обещание първо читателите Ви да научат.

Всички ние обаче – и Кирил Петков, и Асен Василев, и аз, сме си дали дума, че сме подготвени да поемем политическа отговорност, както и сме го правили към този момент. Когато пристигна моментът за това – бъдете сигурни, че ще предложим най-хубавата формула за това управническият мандат да е сполучлив. 

Интервюто е оповестено в последния брой на в. " Уикенд "  
 
Снимки: „ Продължаваме промяната “ и персонален архив  
ТЕМА преди 2 часа 3658 преди 20 часа 5455 преди 1 ден 13241
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР