Даниел Канеман - един от най-известните и уважавани съвременни психолози

...
Даниел Канеман - един от най-известните и уважавани съвременни психолози
Коментари Харесай

Почина прочутият Даниел Канеман - психолог и Нобелов лауреат по икономика

Даниел Канеман - един от най-известните и уважавани модерни психолози - е умрял на 90-годишна възраст.

Той беше притежател на Нобелова премия по стопанска система поради истинските си проучвания дружно с Амос Тверски в полето на мотивацията на държанието и вземането на решения.

Канеман трансформира общоприетите усещания за това, че икономическите решения се основават на рационални ползи. Той изследва какво кара хората да работят срещу персоналната си изгода, до момента в който имат вяра, че вземат вярно решение.

Той е създател на много известни книги, измежду които и издадените на български език " Мисленето " (Thinking, Fast and Slow), " Смущения в човешкото мислене " (Noise: А Flow in Human Judgement) други

Роден на 5 март 1934 година в Тел Авив, Канеман израства във Франция, а по-късно емигрира със фамилията си в Литва. След Втората международна война той и родителите му се местят в Палестина.

Завършва логика на психиката в Еврейския университет в Йерусалим през 1954 година, а по време на военната си работа той създава система за оценка на наборниците, която след това се употребява десетилетия наред от израелската войска.

През 1969 година когато към този момент преподава в университета, той се среща с Амос Тверски - неговия предстоящ съавтор в голям брой проучвания и опити в областта на поведенческата стопанска система.

През 90-те Канеман се мести в Съединени американски щати, с цел да преподава в Принстън. В последните години от кариерата си той се отдава на проучвания върху щастието и измерването на въздействието на благосъстоянието върху него.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР