Дан Шомън е политически стратег, консултант и специалист по публични

...
Дан Шомън е политически стратег, консултант и специалист по публични
Коментари Харесай

„Роуминг“: Дан Шомън, политически съветник на Барак Обама

Дан Шомън е политически пълководец, съветник и експерт по обществени връзки. Той е управител в акциите и консултант на сенатор Барак Обама в продължение на девет години - от 1997 година до 2006 година

Политическата кариера на Обама стартира точно в Сената на Съединени американски щати през 1996 година. През 2000 година, Обама се надява да бъде определен измежду първите претенденти, влизащи в Камарата на представителите на Съединените щати, само че не съумява.

Това обаче се случва през 2004 година, когато Обама печели място в Сената с съвсем 50% разлика от своя конкурент от Републиканската партия. Именно от Спрингфийлд, Илинойс, Обама афишира, че ще се състезава за номинацията на Демократическата партия на президентските избори през 2008.

Днес Дан Шомън се занимава с консултантска активност. Работи с държавни управления и компании в Източна Европа и Близкия Изток.

Дан Шомън, добре пристигнали в предаването!

Благодаря, Светослав! Чест е да съм посетител във вашето предаване!

Кой ръководи света сега? Президенти, министър председатели, държавни глави или софтуерните крале като Бил Гейтс, Марк Зукърбърг, Джеф Безос?

Много добър въпрос! Първо, мога да кажа кой управлява Америка сега. В интерес на истината, в действителност е Джеф Безос от „ Амазон “. В Америка, ненапълно поради пандемията, „ Амазон “ доставят храната, покупките, даже пощата ни. Те са част от всекидневието ни по доста способи. Вече управляват пазара на товарните транспорти в Щатите. Те са най-развиващата се компания, станали са същинска технокрация и за мен това е притеснително.

Колкото до „ Facebook “, Бил Гейтс, „ Майкрософт “, Марк Зукърбърг – притеснявам се от обществените мрежи. Вярвам, че в Щатите ще има огромен спор през идните четири години за силата на технологиите и на софтуерните колоси.

Имате ли пояснение за какво Бил Гейтс провокира толкоз доста световен звук към себе си в целия свят? Защото предизвести за евентуална пандемия преди години?

Знаете ли, в Щатите хората почитат богатите, за жалост. Вижте по какъв начин избраха за президент Тръмп. Хората гледаха на него като на сполучлив и се възхищаваха на стандарта му на живот, на скъпите му хотели. Знаят, че Бил Гейтс има някакъв митичен живот с прелестната му жена. Между другото, познавам брачната половинка му от гимназията. Тя е израснала в Далас, доста земен, просветен, грижлив човек. Но живеят митичен живот, съвсем като принц Уилям и Кейт.

Телевизиите и обществените мрежи прекалено много възхваляват хората, водещи блестящ живот, и от време на време имат прекомерно огромно въздействие върху решенията ни. Не мога да приказвам за България, само че тук доста звезди приказват за опазване на здравето да вземем за пример. Някои звезди са срещу имунизациите и хората ги слушат. Налудничаво е! Защо ще слушаш звезда по въпроси, свързани със опазване на здравето? Според мен сме изправени пред предизвикателство, а точно кой води обществото ни – учени, обосноваващи се на обстоятелства, и специалисти или хора с пари.

Социалните мрежи бяха основани като инструмент за свързване на хората. Но ни доведоха и до огромни разделения във всички общества. Коя е вярната доза сред същинското лице на един претендент за избрана служба и облика на претендента във Facebook или Туитър ?

Американците са извънредно разграничени, което е доста плашещо. Град против провинция, бели против не-бели. Много от тези проблеми могат да се обосноват с расата и икономическите проблеми в Америка. След 20 години, Съединени американски щати към този момент няма да бъде страна с преобладаващо бяло население, тъй че има доста опасения какво ще стане с Америка и хора, вярващи, че Америка към този момент не е тяхната страна и оттова произтичат доста от страстите по отношение на имигрантите.

Всичко това се отразява в обществените мрежи, постоянно в диспути по отношение на хомосексуалност, аборти, хомосексуални в армията, сходни неща. Как може претендент да го промени? Сега, за жалост, претендентите употребяват обществените мрежи за изложение на крайни позиции. Американците слушат крайнолевите и крайнодесните политици.

За вбъдеще ще имаме доста провокации по повод усмиряване на напрежението. Една от аргументите да бъде определен Байдън е, че посланието му беше за успокоение, да охладим пристрастеностите, да създадем дебатите по-малко прочувствени и по-рационални.

Предстоят ни парламентарни избори в България. Как да отличим капацитета на сполучлив млад политик, изключително при започване на пътя му

Радвам се, че ме попитахте за парламентарните избори през април в България. Неотдавна подписахме меморандум за съдействие със Съюза за стопанска самодейност за насърчаване на икономическия разцвет за българите по повод американски и европейски компании.

За бъдещето на България е изключително значимо да се намерят политици, не е нужно да са млади, само че да са минали през обстановки, с помощта на които да са способни да схванат и да се оправят с проблемите на жителите. Да Ви дам образец. В Щатите, работя с кандидатка, чийто брачен партньор е бил служител на реда, погубен при злополука от пийнал водач. Тази жена е доста мощен претендент, тъй като хората знаят, че е претърпяла нещо доста тежко и се е справила.

Хора, претърпели тежка болест или минали през същинско полесражение. Те са хората, които знаем могат да ни поведат напред, и България, и Щатите, с значимото обръщение за вяра, съгласие и същинско съчувствие.

И тук нормално споделяме, че желаеме нови лица – по какъв начин да изгреят? Как изгря като сполучлив претендент Обама, да вземем за пример?

Трябва ни образован човек. Не наложително грамотен, може да е естествено образован или просветен. Да е угрижен човек, да може да балансира сред лявото и дясното, да се усеща на мястото си.

Такъв беше Обама. Той пристигна като човек, който разбираше хората с друга история. Донякъде тъй като дядо му и майка му бяха бели американци от провинцията в централната част на Америка. Той имаше способността да схваща тази страна и се беше научил да схваща и другата страна – чернокожите американци по градовете. Той можеше да се приспособява и да балансира сред двете страни и по този начин преуспя, поради способността му да работи с разнообразни групи. Трябва ни политик, който да се усеща добре и в заседателната зала, и на улицата.

Кога млад политик може да напредне единствено с едно деяние – нормално по нашите земи е с компромати за съперника. Но кой беше най-успешният ход на Обама през тези години?

Донякъде всичко стартира от обстоятелството, че Обама не беше добър оратор първоначално. Беше професор, беше малко отегчителен, изчерпателен, само че не можеше да развълнува аудиторията. Така той в действителност стартира да посещава доста църкви, изключително на цветнокожи. Ще се зачудите какво е постигнал и за какво го е направил? Той там просто се усъвършенства ораторските си качества. Така стана малко като духовник, като просветител, вестител. От взаимоотношението сред хората в църквите той съумя да разбере на какво и по какъв начин реагира публиката.

Ако имате политик, в България би трябвало да намерим човек, който може да прави и двете – освен да има сполучливо обръщение за положителното на България, само че да може и да го изрази. Не стига да си угрижен и изчерпателен политик, би трябвало посланието ти да бъде чуто, в днешно време посредством обществените мрежи и медиите.

Споменахте, че сте били в България. Какво е усещането Ви? В последните години администрацията на господин Тръмп поставяше преди всичко бизнеса, икономическите покупко-продажби - като тази с изтребителите и така нататък Смятате ли, че финансовият интерес ще продължи да води връзките сред двете ни страни?

Надявам се да е финансов интерес, който да не е боен. Едно от опасенията ми, даже при президента Обама, беше, че прекомерно огромен фокус се поставяше върху военните въпроси и непълен върху дребните и междинни предприятия, и растящата народна власт. Надявам се президентът Байдън да се концентрира върху това и считам, че ще го направи.

Ако се заздрави алианса в НАТО и се подкрепи Европейски Съюз в укрепването на демокрациите, всичко това ще се отрази добре на България.

Трябва да развием по-близки връзки с всички източноевропейски страни, тъй като те разчитат на нас, по този начин както и ние на тях. Толкова доста американци са с източноевропейски генезис. Само в Чикаго, където пребивавам, има 200 хиляди българи!

От значително значение е за Съединени американски щати да одобри тези страни и културите им и да станем едно. Ние би трябвало да сме част от Европейския съюз и да укрепваме културните и стопански връзки, а не просто да продаваме изтребители.

Много благодаря, Дан! Пожелавам триумф, беше наслаждение!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР