Дамите на възраст 40-49 години кандидатстват за най-големите потребителски кредити.

...
Дамите на възраст 40-49 години кандидатстват за най-големите потребителски кредити.
Коментари Харесай

Жените у нас теглят кредити за дома и обучението, мъжете - за колата

Дамите на възраст 40-49 години аплайват за най-големите потребителски заеми. Средната сума на техните молби е 7 030 лв.. Това е знак, че българските дами имат значима роля при вземането на решенията за заем в фамилията. Като цяло, хората от възрастовата група 40-49 аплайват за най-висока междинна сума, която е 6 782 лв. за представителите на групата. Очевидно, това са хората с най-големи покупателна мощ и приходи в България. Това демонстрира новото издание на обзора „ Потребителският заем на българина “, направено от БНП Париба Лични Финанси за интервала ноември 2017 г.-април 2018 година

Друга значима наклонност е, че в последните шест месеца междинната сума на молбите за потребителски заеми набъбна с 12% спрямо година по-рано и доближи 5 700 лв.. Според специалистите на компанията това е знак за към момента възходящ оптимизъм и растеж на потреблението.

Дамите финансират фамилни тържества и образования, а мъжете – покупка на кола и ремонта ѝ

В интервала ноември 2017 г.-април 2018 година дамите на възраст 40-49 подаваха поръчки за потребителски заеми с най-висока междинна сума – 7 030 лв.. Това демонстрира, че дамите имат значима роля в фамилията при взимане на решение за кандидатстване за потребителски заем. Също по този начин това е и знак, че в България доста дами могат да си разрешат по-големи заеми и да заплащат по-високи месечни вноски.

Жените аплайват най-често за потребителски заеми за ремонт на дома, сливане на отговорности, пари в брой и покупка на обзавеждане . Това демонстрира, че те имат думата при решенията за ободряване на дома и ръководството на фамилния бюджет. Това са и най-популярните цели, декларирани от господата и се следи релативно тъждество сред броя на молбите, подадени от мъжете и от дамите.

От друга страна, има доста огромна разлика в броя на запитванията за заем за финансиране на планове като фамилни тържества, където 62,3% от молбите бяха подадени от дами. На втора позиция измежду задачите на заемите е лекуване с 60,53% от молбите, а на трета са заемите за обучение – 57,12% от молбите.

В същото време не е изненада, че мъжете аплайват по-често от дамите за потребителски заеми за финансиране на поправки на коли, като са подали 79,5% от поръчките за такива планове. На второ място при господата е покупката на използван автомобил – 70% от молбите.

Като цяло няма забележителна разлика сред броя на поръчките за потребителски заеми, подадени от мъжете и от дамите. През последните шест месеца, 53,1% от поръчките бяха подадени от мъже, а 46,9% - от дами.

Хората на възраст 40-49 години аплайват за най-големи потребителски заеми. През последните шест месеца техните запитвания са на междинна стойност 6 782 лв.. Изненадващо е, че на втора позиция по този индикатор са клиентите на възраст 50-59 години. Те аплайват за заеми със междинен размер 6 560 лв.. Възрастовата група 30-39 години аплайват за междинна сума от 5 902 лв..

Българите като цяло най-често аплайват за потребителски заеми за ремонт на дома, сливане на отговорности и покупка на използван автомобил. Тези планове образуват 74,6% от молбите, получени от БНП Париба Лични Финанси в интервала ноември 2017 г.-април 2018 година Сред топ 10 на плановете са и пари в брой, лекуване, ремонт на автомобил, фамилни тържества и обучение.

Средната сума на молбите за потребителски заеми набъбна с 12%

Новото издание на обзора „ Потребителският заем на българина “ регистрира растеж от 12% на междинната сума на молбите за потребителски заеми спрямо интервала ноември 2016 г.-април 2017 година Например, междинната сума на поръчките за заеми за ремонт на дома доближи 5 947 лв., което е растеж от 15% спрямо година по-рано, когато беше 5 567 лв. .

Същата наклонност се следи при заемите за сливане на отговорности. През последните 6 месеца междинната стойност на молбите беше 7 308 лв., което е растеж от 13% спрямо година по-рано. Стойността на поръчките за финансиране на покупка на коли набъбна от 5 567 лв. до 6 118 лв., което е растеж от 10% на годишна база. Според специалистите на компанията, това е позитивен знак, че потреблението продължава да пораства, което е добре за стопанската система на страната. Също по този начин това значи и, че българите са по-оптимистично настроени за бъдещето си и, че се стремят да подобрят стандарта си на живот като аплайват за по-големи потребителски заеми.

Българите ръководят рационално персоналните си финанси

Интересът към заеми за сливане на отговорности се покачва. В интервала ноември 2017 г.-април 2018 година делът на молбите за такива заеми набъбна с близо 4%. Беше регистрирано и покачване от 828 лв. на междинната сума на поръчките и тя доближи 7 308 лв.. Това е знак, че хората ръководят рационално фамилния си бюджет и търсят благоприятни условия да консолидират заемите си при по-изгодни условия спрямо времето, когато са били изтеглени.

Данните на БНП Париба Лични Финанси демонстрират, че за заеми за сливане на отговорности аплайват освен хора с финансови усложнения, само че и клиенти с високи приходи, които постоянно обслужват вноските си. Те се стремят да понижат броя на месечните си заплащания, което икономисва време и понижава броя на таксите, заплащани към разнообразни финансови институции. Всичко това демонстрира, че финансовата просветеност на българите се покачва, което е позитивна наклонност за финансовия бранш.

Онлайн аплайваме за 5 291 лв.

Наблюдава се непрекъснато висок интерес и към различните канали за кандидатстване. В интервала ноември 2017 г.-април 2018 година близо 34% от молбите за потребителски заеми от БНП Париба Лични Финанси бяха подадени онлайн.

Хората на възраст 20-29 години най-активно употребяват различните канали за кредитиране. Около 76% от молбите на тази възрастова група бяха подадени през интернет или по телефона. На второ място са 30-39 годишните като 59% от всички поръчки на тази група постъпиха през различни канали.

Средната сума на онлайн молбите е 5 291 лв.. Онлайн поръчките с най-голяма междинна сума бяха подадени от хората на възраст 40-49 години, като междинната им сума за тази група е 6 615 лв.. На второ място са 50-59 годишните клиенти, които аплайват онлайн за потребителски заеми на междинна стойност 6 475 лв..

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР