Дамаск. Сирийските власти съобщават, че терористите от Ислямска държава“ са

...
Дамаск. Сирийските власти съобщават, че терористите от Ислямска държава“ са
Коментари Харесай

Интерфакс: Терористите от „Ислямска държава“ преди отстъплението си са минирали сирийския град Расафа

Дамаск. Сирийските управляващи оповестяват, че терористите от „ Ислямска страна “ са осеяли с мини античния град Расафа по време на изтеглянето си от него, съобщи Интерфакс.
„ Преди две седмици Расафа бе под властта на „ Ислямска страна “. Бойците на сирийската държавна войска при поддръжката на съветската авиация върнаха мира над този античен град, който е на повече от 1500 години “, съобщи помощник на администрацията на града-музей Абдел Витар. Той означи, че отстъпващите терористи са минирали по-голямата част от историческите обекти на Расафа.
„ Градските врати, цитаделата, катедралата „ Св. Сергей “, базиликата и античните резервоари за вода, крепостните стени и кули – в този момент всичко е минирано “, заяви Витар. Той уточни, че преди войната Сафара е бил поклоннически център в провинцията Ракка, посещаван от десетки хиляди вярващи – точно тук, съгласно преданията умира страдалчески римският легионер-християнин Сергей, уважаван от християнската черква.
Градът е също по този начин застрашен от обстрели – фронтовата линия сред държавните сили и „ Ислямска страна “ се намира на към 25 км. от него. Но историкът е уверен, че археолозите и учените ще посетят Расафа още тази зима – сапьорите ще стартират в най-скоро време да прочистват старините от мини.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР