Далматинците са прекрасна порода с характерна окраска – бели на

...
Далматинците са прекрасна порода с характерна окраска – бели на
Коментари Харесай

По колко кученца раждат далматинците?

Далматинците са прелестна порода с присъща багра – бели на черни петънца. Те станаха доста известни поради паметния филм „ 101 далматинци “, както и поради неговите тълкования в анимирани версии, комикси и книги.

Породата не е толкоз постоянно срещана, само че в действителност не е рядка и в случай че желаете да се сдобиете с далматинче, няма да срещнете съществени усложнения. Интересен факт е, че същински взрив в развъждането на далматинци настъпва тъкмо по времето, когато за първи път е пусната първата версия на кино лентата „ 101 далматинци “ през 1961 г.

При избора на кученце би трябвало да решите мъжко или женско желаете. Ако си вземете момченце, евентуално ще се оглеждате за женски далматинец за сътрудник. А в случай че приютите вкъщи си момиченце, като порасне, ще се радвате на дребни кутрета – стига да се решите на такава стъпка.

И като всеки притежател на женско кученце, евентуално ще се запитате – какъв брой кутрета да чакам от мама-далматинка?

Ето го и отговорът – нормално далматинците раждат сред шест и девет кученца в едно кучило. Това е едно от най-споменаваните изказвания, когато приказваме за раждане на кутрета от тази порода. Някои източници обаче настояват, че се случва и далматинецът да роди 15 кученца.

Това фактически звучи доста, само че представете си каква наслада съставлява цялостна къща с кученца далматинчета, в случай че в действителност ви се случи! Почти като във кино лентата.

Всъщност са известни случаи, при които майка от породата ражда 18 и даже 19 кученца! Това към този момент в действителност е рекордна численост и сигурно мама-куче е същинска героиня. Особено в случай че успее да ги изхрани и отгледа сама.

 Далматинец

Осигуряването на достъп до кърмата на майката сигурно ще е проблем при по-голямо кучило и евентуално ще се наложи спомагателни грижи от страна на стопанина за бебетата и за мама. Женската с доста кутрета ще се нуждае от мощна храна, постоянни визити при ветеринар, спокойна конюнктура и изключителна поддръжка, с цел да се оправи с предизвикването да отглежда доста бебчета по едно и също време.

Бременността при женските далматици варира от 56 до 70 дни. Най-често раждането на дребните се случва към 63-тия ден или почти два месеца след забременяването. Мъничетата се раждат чисто бели – без нито едно черно петънце. Техните типични черни петна се появяват едвам към втория месец.

Периодът на бременността е специфичен и животното би трябвало да получи доста грижи, обич и добра храна за далматинци. Теоретично една майка далматинец може да има две генерации в границите на една година. Това напълно не се предлага обаче, тъй като е доста изтощително за животното. Най-добре е то да се възвърне от раждането и развъждането на дребните кученца далматинци, да влезе във форма и чак идната година да се мисли за нова бременност.

 Колко кученца имат далматинците

Идеалната възраст за забременяване и раждане на поколение при далматинците е от 2 до 6 години – отвън този диапазон не се предлага бременност, тъй като не е здравословно нито за майката, нито за кученцата. Имайте поради, че над 9-годишна възраст представителите на породата към този момент се считат за остарели, като продължителността на живота им е до 12-14 години. Така че бъдете деликатни в грижите за далматинците.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР