Далибор Рохач, The SpectatorСловашкият премиер Роберт Фицо се бори за

...
Далибор Рохач, The SpectatorСловашкият премиер Роберт Фицо се бори за
Коментари Харесай

Опитът за убийството на Роберт Фицо завинаги ще промени Словакия

Далибор Рохач, The Spectator

Словашкият министър председател Роберт Фицо се бори за живота си в болница, откакто беше прострелян няколко пъти. Макар да е невероятно да се изяснят изцяло следствията от днешния опит за ликвидиране, сигурно може да се каже, че събитието е трагична смяна на играта за словашката и евентуално за централноевропейската политика.

По време на среща и привет с обществеността след съвещание на кабинета в дребния миньорски град Хандлова, съгласно мъж извикал на Фицо: „ Роб, ела тук “, преди да стреля по него три или четири пъти, като се прицели в гърдите и корема му. Премиерът падна на земята, преди да бъде отведен от защитата му до колата и по-късно в болничното заведение в Банска Бистрица. Предполагаемият му нападател е арестуван.

Не е изненадващо, че опитът за ликвидиране ужаси словаците от всички политически посоки. Политическото принуждение не е присъща за Централна Европа. За да се откри образец за ликвидиране на в действителност видна политическа фигура в Словакия или или по-скоро в Чехословакия, би трябвало да се върнем чак към 1923 година, когато анархист простреля финансовия министър Алоис Рашин в Прага.

Когато такива неща се случват в тази част на света, те раздрусват обществата радикално, като неведнъж изострят съществуващите разделения. Макар да не е ликвидиране, въздушната злополука в Смоленск от 2010 година, при която почина настоящият полски президент Лех Качински дружно с доста други публични лица, продължава и до през днешния ден да хвърля сянка върху полската политика, подхранвайки голям брой тайни разкази.

В началото на 2018 година словашкият проверяващ публицист Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова бяха премахнати от убийци, евентуално наети от хора, разкриване от репортажите на Куциак. Събитието докара до рухването на държавното управление на Фицо по-късно същата година. Липсата на присъди и отговорност за тези, които са поръчали убийството, продължава да преследва словашката политика.

Фицо не е просто политик. Той е централната фигура на словашката политика през последните 20 години. Безмилостен и поляризиращ, той дефинира основните тематики на словашкия политически живот и служи като основен медиатор на четири ръководещи обединения, като последно направи впечатляващо завръщане през октомври 2023 година.

Той стартира като популистки последовател на социалдемокрацията в жанр третия път, подлагаше на критика неолибералните промени от началото на 2000-те и пое националистически и антиимиграционни позиции предишното десетилетие. През цялата си кариера, която стартира като млад комунистически апаратчик през 80-те години, той таеше надълбоко съмнение и съмнение към Запада и Съединени американски щати, което през днешния ден се трансформира в доста по-широко омерзение, споделяно от доста словаци.

След завръщането на Фицо на власт предходната година, Словакия следва пътя на Унгария за усилване на властта, съчетано с социална борба. В сюжет, добре прочут на британците и американците, натрупали опит от епохата на Брекзит и Тръмп, доста словашки фамилии в последно време намират за мъчно да проведат диалог на вечеря, в случай че подхванат политически тематики.

Ефектите от несъразмерната поляризация се отразяват и в двете направления. Мой прочут, изтъкнат словашки публицист, всъщност се отдръпна от публичния живот тази година, откакто претърпя проливен дъжд от онлайн малтретиране и беше физически атакуван от чужд по улиците на Братислава, който другояче е безвреден град.

Само предишния месец премиерският консултант Ерик Калиняк и брачната половинка му бяха ругани и псувани от непознати в станало известно видео.

Каквото и да се случи след днешната офанзива, словашката политика в никакъв случай повече няма да бъде същата. В трескавите блата на Twitter към този момент могат да се видят сметки, свързващи опита за ликвидиране с политическите възгледи на Фицо - от Украйна до коронавирус.

Разбира се, прекомерно рано е да се разбере какво е стимулирало стрелеца. Но с изключение на да се пожелае на премиера цялостно и бързо възобновяване, може да се надяваме, че това събитие ще даде подтик на Словакия и други общества да излязат от ръба на студената революция, провокирана от политиката през последните десетилетия. Това обаче е единствено вяра и сигурно не е прогноза. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР