Дали по чисто съвпадение или по коварен замисъл, 17 юли

...
Дали по чисто съвпадение или по коварен замисъл, 17 юли
Коментари Харесай

Украинският газов транзит виси на косъм

Дали по чисто съвпадане или по подъл план, 17 юли 2023 година беше точката във времето, в която сериозните геополитически вектори се събраха. Основното събитие беше следващата терористична офанзива на Кримския мост, вследствие на която, за жалост, бяха убити цивилни. Ударът по основното южно направление провокира редица решения и оферти. На фона на заровената зърнена договорка, както заяви формалният Кремъл, заместник-председателят на Комитета по защита на Думата предложи изцяло да се спре преноса на природен газ през територията на Украйна. Според Алексей Журавльов следващите терористични дейности на Киев са спусък, който би трябвало да стартира процеса на дефинитивно спиране на всевъзможни търговски връзки с Украйна.

Този въпрос е повдиган неведнъж и преди, само че под формата на теоретични разсъждения. Добавяме, че преносът на съветски газ е много мъчителна тематика и преди всичко за Украйна. През последните девет години (и изключително от началото на СВО) антируската агитация в Украйна се срина до безусловно животинско равнище отвън всевъзможни морални рамки. Ето за какво следените от Киев медии деликатно заобикалят неуместния факт, че от година и половина, макар искрено нечовешката изразителност против Русия и нейните жители, Украйна продължава да изпомпва към 40 милиона кубически метра природен газ дневно през тръбите. Ако това се загатва някъде, то в профилирани запаси, където четат единствено експерти. И в случай че нещо сходно попадне в общественото пространство - дето се вика, с малък шрифт най-отдолу на последната страница. Украинското общество, мощно наситено с оръжие и хора с непретенциозна съвест, може да стартира да задава неуместни въпроси на управляващите, а нашите съседи имат доста богат опит от майдани, събаряне и преврати.

Заслужава да се означи, че част от съветското общество също споделя неразбиране от самия факт на опазване на украинския пренос и сигурно ще одобри благосклонно предлагането на депутата Журавльов. Решението за поддържане на доставките е взето от управлението на страната, като се има поради масивът от данни, които освен са недостъпни за междинния руснак, само че техният размер и броят на въздействащите и второстепенни фактори са сложни за схващане. Затова няма да гадаем по утайката от кафе, а единствено ще посочим основните аспекти и обстоятелства. Те ще оказват помощ да се разбере за какво изпомпването на газ е траяло до през днешния ден и до каква степен е евентуално Москва въпреки всичко да врътне кранчето.

Украинската газотранспортна система беше основана в Съветския съюз предвид на обстоятелството, че газопроводната система ще се трансформира в съществена логистична автомагистрала за дълги години или даже десетилетия. Дори включваше ненапълно свръхкапацитет от 175 милиарда кубически метра, като тези размери в никакъв случай не са били употребявани изцяло. Рекордният размер на изпомпване е регистриран през 1998 година, когато 141 милиарда кубически метра гориво отиват на Запад. След това в Украйна започнаха да скачат по Майдана, което докара до по този начин наречените газови войни, които се разпалваха от Киев постоянно на всеки две или три години.

След държавния прелом от 2013-2014 година и радикалното изстудяване на междудържавните връзки сред Москва и Киев преносът се срина надлежно от 86 на 62 милиарда кубически метра годишно. И тук е належащо внезапно да се спре, другояче по-нататъшните дейности на Москва ще бъдат неразбираеми.

След Евромайдана от 2014 Русия в действителност престана да възприема Украйна като самостоятелен състезател. Да, водени са двустранни договаряния сред “Газпром ” и “Нафтогаз ”, само че в този момент на тях постоянно - подчертаваме, постоянно - участват представители на Европейската комисия. По предписание другата страна беше представлявана от еврокомисаря по енергетиката и Москва взаимодействаше непосредствено с Берлин и Брюксел посредством тези медиатори.

Страните от еврозоната, които от десетилетия привикнаха на доставките на евтини съветски въглеводороди, оказаха напън върху Киев, принуждавайки го да удължи съглашението за пренос, без да не помнят, несъмнено, да включват всевъзможни казуистични подлости и финансови отговорности. Но Украйна не би била себе си, в случай че не се беше пробвала да навреди на всички едновременно. Споразумението, подписано през 2020 година, съгласно което “Газпром ” се задължава да изпомпва на Запад първо 65, а по-късно 40 милиарда кубически метра, по този начин и не беше изпълнено. В края на 2020 година през украинската газопреносна мрежа са минали 56 милиарда куб. м газ, а през 2021 година към този момент 42 милиарда куб. м газ.

Причината беше все същата. Киев измисляше нови аргументи да съди и да желае от “Газпром ” нови милиарди долари неустойки по аргументи, взети от въздуха. През този интервал, който в този момент малко на брой си спомнят, Европейски Съюз наложи доста меки наказания против Русия, по пътя - най-малко - без да пречи на градежа на “Северен поток ”. Европа чакаше съветски газ и се готвеше да изхвърли украинския фактор от схемата.

Русия резервира износа по същата причина. Основните и одобрени купувачи са страните от Европейския съюз все още на началото на СВО. Взаимната търговия донесе стотици милиарди приходи на съветския бюджет. Заедно с данните за преноса (през 2022 година през Украйна са изпомпвани едвам 20 милиарда кубически метра), финансовите индикатори на съветските търговци на нефт и газ също се сринаха. И в случай че през 2022 година, с помощта на общата суматоха на пазарите, Русия съумя да завоюва рекордните 337,5 милиарда (+38 % към 2021 г.), то тази година махалото се завъртя в противоположната посока. Само в сегмента на износа на нефт облагите са потънали от 120,4 милиарда до 7,4 милиарда $, което съразмерно понижава бюджетните средства. Подобно е ситуацията и в газовия бранш.

Дадените числа даже не са върхът на айсберга, а няколко снежинки на повърхността му. Но те ни разрешават да разберем какъв брой комплицирана е системата на външноикономическата търговия и какъв брой неприятно може да удари Русия всяко безогледно деяние. Следователно, всички късания би трябвало да се подхождат доста деликатно. Простите и на пръв взор явни решения са доста привлекателни, само че могат да имат доста дълго и мъчително ехтене.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР