Дали пък гафът не е на Нетаняху? Този въпрос си

...
Дали пък гафът не е на Нетаняху? Този въпрос си
Коментари Харесай

Проф. Дронзина: Дали пък гафът не е на Нетаняху?

Дали пък гафът не е на Нетаняху? Този въпрос си задават мнозина, които не имат вяра, че именитата разследваща работа на Израел, основана преди самата страна, може да претърпи такова голямо оскърбление от терористите на Хамас, чиито водачи в продължение на години бяха унищожавани от нея с математическа акуратност. И показват причини, които не могат да бъдат подценени. Това написа като коментар във фейсбук известният политолог проф. Татяна Дронзина, която от години се занимава с издледване на тероризма.

Lupa.bg препечатва целия разбор на специалиста:

Съмненията бяха посяти в понеделник с изказванията на чиновник на египетското разузнаване, че Ерусалим е пренебрегнал многократните предизвестия, че се възнамерява „ нещо огромно “ – което включва явно директно уведомление от министъра на разузнаването на Кайро до министър-председателя на Израел. Според новинарския уебсайт министърът на разузнаването на Египет военачалник Абас Камел персонално се обади на Нетаняху единствено 10 дни преди масираната офанзива, с цел да го предизвести, че жителите на Газа приготвят ужасяваща интервенция.

Неназовани египетски чиновници признаха, че са шокирани от безразличието на Нетаняху към новините и цитираха отговорът на премиера към на министъра на разузнаването на Египет, че военните са „ потопени “ в проблеми на Западния бряг. Доколкото Египет постоянно извършва ролята на медиатор сред Израел и Хамас, може да се счита, че сходно изказване е основано на избрани действителни обстоятелства.

Израел отхвърли коментар.

Според Асошейтед прес, израелският министър-председател е бил неведнъж предупреждаван и от личните си разследващи организации за идната офанзива.

Когато Business Insider в понеделник изиска коментар, както разследващата работа, по този начин и израелските отбранителни сили отхвърлиха подобен. Съществуват данни че той е бил предупреждаван от и командирите на защитата, както и от няколко някогашни ръководители на разследващите организации, че проектът за правосъдна промяна разединява израелското общество и ерозира неговата резистентност.

Този мироглед се споделя от мнозина: Мартин Индик, който беше специфичен делегат за израелско-палестинските договаряния по време на администрацията на Обама, има вяра, че вътрешното разделяне по отношение на правните промени е утежнителен фактор, който е съдействал израелците да бъдат хванати неподготвени. По думите му, „ Това разклати израелските защитни сили по метод, който видяхме като голямо разпръскване “.

На собствен ред, кабинетът на Бенямин Нетаняху не отговори неотложно, само че в изказване в обществените медии назова изказванието, че е било обещано предизвестие от Египет, безусловно погрешно: „ Твърдението, че министър председателят Бенямин Нетаняху е получил авансово известие от Египет, е безусловно погрешно “, се споделя в туит от кабинета на премиера.

„ Никакво авансово известие не е пристигнало от Египет и министър-председателят нито е приказвал, нито се е срещал с ръководителя на египетското разузнаване от момента на сформирането на държавното управление до в този момент, нито директно, нито индиректно. Това е изцяло подправена вест. “ Наистина ли министър председателят е пренебрегнал предоставената информация?

Но за какво ще го прави? Може би тъй като е под напън да обръща особено внимание на Западния бряг; може би това става за сметка на линията Газа, защото неговото държавно управление е формирано от поддръжници на заселниците, които желаеха отбрана за сигурността си пред лицето на възходящата вълна от принуждение през последните 18 месеца.

Нетаняху и неговата партия, Ликуд, са се разпознават с консервативни и националистически хрумвания, които поддържат израелското наличие на Западния бряг и считат, че то би трябвало да се резервира и насърчи. Стабилността на неговото държавно управление зависи от поддръжката на ортодоксалните националисти и ултраортодоксалните вярващи.

Под тяхно въздействие, младежите от ултраортодоксални фамилии бяха освободени от военна работа а общността на харедимите беше освободена от нуждата да работи и субсидирана за целодневно проучване на Тора за сметка на данъкоплатците.

Харедимският юдаизъм се състои от групи в ортодоксалния юдаизъм, които се характеризират със прецизното си придържане към халаха (еврейския закон) и традициите, в контраст на актуалните полезности и практики. Твърди се, че съставляват 14% от популацията на Израел. Споменавам тази общественост, тъй като горчивият спор, който в този момент се води в Израел по отношение на промяната на правосъдната система на държавното управление, не е единствено по отношение на проектите му да ограничи пълномощията на съдилищата и да ги подложи на по-голям политически надзор.

Става въпрос за характера на израелското общество и дали то ще остане демократично, демократично и значително светско - или ще стане по-затворено, по-малко толерантно и пропито с религиозни полезности. Ултраортодоксалната общественост на Израел се оказа в центъра на разногласието.

Опрян на поддръжката на ултраортодоксалните юдеи, той се сложи според от хардлайнерите, които непрестанно упорстват за по-агресивни политики във връзка с палестинците, евентуално предизвиквайки по-дълбоки военни борби.

По тази причина доста млади израелци не виждат мястото си в тази страна, която, съгласно тях, ще се трансформира в теокрация от типа на Иран.

Ако израелският министър председател икономисва истината за отправените към него предизвестия, това може да се окаже лъжата на десетилетието, заплашила демократичните всемирски полезности на израелското общество и довела до експлоадирането на една от най-кръвопролитните войни в историята на връзките сред Израел и Хамас.

Какъвто и да е изходът от нея, ясни са най-малко две неща. Първо, че голям брой цивилни ще загинат и второ, че цялостната разпродажба на Хамас не е решение, тъй като той ще бъде заместен от структури, спрямо които тази терористична организация ще ни наподобява на забавачка. Новото потомство на джихада към този момент излиза на сцената.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР