Дали американският президент Доналд Тръмп ще се позове на опасенията

...
Дали американският президент Доналд Тръмп ще се позове на опасенията
Коментари Харесай

Може ли Тръмп да наложи мита на внасяните в САЩ автомобили?

Дали американският президент Доналд Тръмп ще се позове на опасенията за националната сигурност и ще наложи наказателни мита на колите, внасяни от Европа? Никой в Европа не знае, само че мнозина са обезпокоени.

Ето някои въпроси, свързани този проблем.

Тръмп даде ясно да се разбере през цялото време, че е подготвен да употребява митата, с цел да поправи комерсиалните несъответствия, които вижда. Сега европейските автомобилорпоизводители се чудят дали е техен ред да понесат удара.

Малко откакто пое властта, Тръмп загатна, че е подготвен да наложи мито от 35% на внасяните от Германия коли. Оттогава Volkswagen, BMW и техните съперници се чудят дали ще извърши опасността си. Много зависи от това по какъв начин Тръмп реагира на отчета, който той разпореди, с цел да се обясни дали огромният импорт на коли съставлява опасност за националната сигурност.

Колко са огромни митата сега?

В момента има мито от 2,5 % за колите внасяни в Съединени американски щати. Вносът в Европейски Съюз се полза с 10% мито, а в Китай - с 15%. Ако съгласно отчета на министерството на търговия несъответствието в търговията с коли подкопава националната сигурност, тогава президентът има пълномощията да наложи специфични мита.
Докладът, чиито изводи към момента не са оповестени обществено, бе предаден на президента в неделя. Не е ясно по кое време той ще реагира, въпреки че европейските водачи наподобява се готвят за неприятни вести. През последните месеци Тръмп загатна за вероятно въвеждане на мита от 25 %.

Колко значим е американският експорт за немските автомобилопроизводители?

Асоциацията на немската автомобилна индустрия (VDA) показва, че немските компании са произвели 16,5 милиона коли предходната година, 5,1 милиона от тях - в Германия. Те са продали 1,34 милиона коли в Съединени американски щати.
Porsche изключително доста разчита на американския пазар. Компанията продава всяка четвърта кола в Съединени американски щати, където прави една трета от облагата си. BMW продава 17 % от колите си в Съединени американски щати, Mercedes - 14%, Audi - 12%, Volkswagen- 6%.

Излагат ли на риск немските автомобилопроизводители американски работни места?

За американските производители конкуренцията от Япония и Германия е доста огромна. Американският пазарен водач GM сега редуцира работни места. От друга страна BMW, Mercedes и VW са произвели към 750 000 коли в Съединени американски щати предходната година и дават работа на 118 000 души, в това число на работещи като снабдители.

Заводът на BMW в Спартанбърг е вторият по натовареност след завода в Шънян в Китай. Всички коли с висока проходимост на компанията - от X4 to the X7 - се създават там, в това число тези за експорт в Европа и Китай.

Mercedes също прави по-големите си високопроходими коли в завода си в Съединени американски щати в Тускалуса, в това число GLS, GLE и GLE Coupe, които се изнасят за всички пазари, както и колите C Class за продажба в Съединени американски щати.

Дали немските производители могат да трансферират покачвания разход върху клиентите?

Всъщност не, като се имат поради сходни случаи в предишното. Когато Китай наложи мито от 40% върху колите, внасяни от Съединени американски щати, които през декември бяха намалени, BMW и Mercedes покачиха продажните си цени в Китай напълно малко. Останалото просто изяде облагата.
Щефан Брацел, шеф на Центъра за ръководство на автомобилния бранш, отбелязва, че клиентите са чувствителни към измененията на цените. Когато американското държавно управление понижи тласъците, които насърчаваха покупките на колите Tesla, продажбите пострадаха.
"Не е толкоз елементарно, даже в бранша на първокласните коли, " сподели той.

А немските фабрики в Мексико?

Германските автомобилопроизводители имат някои огромни фабрики там, а Тръмп наскоро главно промени огромно комерсиално съглашение с Мексико и Канада, което се чака да бъде утвърдено от американския Конгрес. Американските производители на коли също внасят доста елементи от Мексико.
Audi създава високопроходимия Q5 в Мексико. Моделът покрива една трета от продажбите на Audi в Съединени американски щати.

Кога може да чакаме мита?

Ако министерството на търговията даде зелена светлина, Тръмп има 90 дни да вземе решение. Трябва обаче да се имат поради и други променливи като да вземем за пример възможни ответни мита от Европейски Съюз.

Възможно е Тръмп да наложи митата по-скоро с вярата да укрепи преговорната си позиция, както направи с налагането на митата върху европейския алуминий и стомана.

Брацел отбелязва, че Тръмп е концентриран върху целия търговски баланс, което значи, че може да употребява опасността за автомобилните мита, с цел да получи отстъпки в търговията със селскостопански артикули да вземем за пример.

Укрепва ли Тръмп американския авто бранш?

BMW спря производството на X3 в Спартанбърг, като реалокира производството в Китай и Южна Африка. Същевременно BMW изследва опцията да прави мотори в Съединени американски щати, а VW разисква концепцията да създава електрически автомобили в Щатите.

Всеки схваща какво се случва тук: Ако искаш да продаваш коли в тази страна, тогава би трябвало да бъде непокътната добавената стойност, сподели Брацел.
Например преди десетилетие, когато Toyota изпреварваше американските производители, с цел да се трансформира в един от водещите международни автомобилопроизводители, и тогава имаше напън от държавното управление. Toyota отговори като разшири индустриалните си потенциали в Съединени американски щати.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР