Дълго време търсех паралели между името на река Тибър -

...
Дълго време търсех паралели между името на река Тибър -
Коментари Харесай

Българското име на Тибър - реката, която тече през Вечния град

Дълго време търсех паралели сред името на река Тибър - Tiberis на латински - и названията Иберия или Сиберия ( както в латинските езици е именуван Сибир ). Но тези дни, до момента в който препрочитах " Историческа Библиотека " на обичания ми античен създател Диодор Сицилийски, тя, за кой ли път, хвърли вярното пояснение на загадката в ръцете ми. Само с едно изречение!

Ето какво четем във фрагментарната Книга 7, някои елементи от която са написани от други създатели по сведения на Диодор Сикул. Фрагмент 5, гл. 3, гласи:

" ­Наследилият властта негов ( на Еней, М.В.) наследник Аска­ний, осно­вал Алба, наричана в този момент Лонга ( дълга, М.В. ), давайки на града назва­нието на реката, която тогава се наричала Алба, а в този момент се зове Тибър. "

Старото име на Тибър е Алба, а градът Алба е бил застроен по дължина по течението на реката и по тази причина се е наричал Алба Лонга - на същия принцип, по който се образуват актуалните италиански названия Lungotevere - крайречен бул. в Рим по течението на Тибър и Lungomare - крайбрежен бул. или улица.

Albus на латински значи " бял, ярък ". Всъщност Алба директно произлиза от словото Бала ( Бяла ), посредством една позната в езикознанието инверсия на сричките. Замислих се - дали смисъла на названието Tибър - Tiberis или THYBRIS, както се е изписвало в началото, не е неподозирано близо до " бял, бяла "?

И ето го отговорът на загадката:

THYBRIS може да значи единствено TZIBRIS - ЦИБРИС - ЦИБЪР на български. Дали ще свържем това име с езика на етруските или на троянците ( тевкри, дардани ), това е въпрос на спомагателни изследвания, само че по този начин или другояче то произлиза от българската лексика, тъй като генът на изброените нации е тракийски, български. Реки с имена Цибър и Цибрица и през днешния ден има в Северозападна България, в Монтанска област. Названието Цибър идва от " изцибрен ", дума, която към момента се използва от по-старите български генерации, изключително на село. Глаголът " изцибрям ( се ) " значи " пречиствам ( се ) ", " почиствам ", " изсветлявам ".

Ето по какъв начин посредством езика, още веднъж се добрахме до истина, която извънредно политизираната просвета история още дълго щеше да крие от нас.

Някои хронисти считат, че река Тибър получава името си от това на Тиберин - един от царете на Алба. Но логиката на разсъжденията отхвърля сходно допускане. Фактът, че ALBA и THIBRUS са синоними, означаващи " БИСТЪР, СВЕТЪЛ ", приказва за последователност в названията на реката.

Много по-вероятно е името на цар Тиберин да произлиза от Тибър, в сравнение с противоположното.

Източник: Факти

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР