Дълго чаканото лято е тук! Термометърът сочи над 30 градуса,

...
Дълго чаканото лято е тук! Термометърът сочи над 30 градуса,
Коментари Харесай

Пълен списък на летните супер храни, върху които да...

Дълго чаканото лято е тук! Термометърът сочи над 30 градуса, а ние се нуждаем от разхлаждане. Освен да се потопим в морето или да скочим в басейна, за това ще ни оказват помощ някои храни. Те карат организма ни да работи по-добре и да се усещаме свежи през горещините. Кои са тези храни?

Краставици

Особено, в случай че са одеве набрани, те са най-хубавата храна през лятото, защото се състоят от 90% вода. Въпреки това са богати на калций, витамин С и минерални соли. Яжте ги най-добре без сол, която спомага за задържането на течности в организма, а оттова и за отоци. Слагайте краставиците в салата или ги хапвайте просто по този начин, без ограничавания в количеството.

Диня

Тя е рекордьор измежду продуктите, които утоляват жаждата и засищат организма. Също като краставиците се състоят от 90 % вода и съдържа малко калории. Затова без терзания може да ядете любеница в неограничени количества, без да се притеснявате за фигурата. Освен това съдържа доста фибри и пектин. Динята подтиква храносмилането и процесите на обмяната в организма. Спомага също по този начин за извеждане на отровите от организма.

Киви

Този зелен плод е освен доста богат на витамин С, само че и предотвратява обезводняване поради високото си наличие на калций. Освен това контролира сърдечния темп и кръвното налягане. Така че през лятото самоуверено го добавяйте в плодови салати или в овесената си каша за закуска.

Малини

Пресните малини освен утоляват жаждата, само че и усъвършенстват храносмилането. Малината може да намали температурата при настинка и спомага за извеждането на токсините от организма. Освен това ни оказва помощ да се борим с неприятното въодушевление.

Свежи подправки

Зелените подправки са различен неповторим артикул от лятната градина, които може да слагате във всяка прясна салата. Импровизирайте с копър, магданоз, лук, босилек, джоджен, мента, девесил и всичко друго, което харесвате.

Пъпеш

Пъпешът оказва позитивен резултат върху храносмилателния развой, също така изцяло утолява жаждата и успокоява нервната система.

Чушки

Чушките са цялостни с витамини и каротин, а по равнища на витамин Стимулира секрецията на стомашния сок, заради което може да се ядат в огромни количества.

Касис

Тези дребни черни вкусни плодове имат диуретичен резултат и подтикват изпотяването, заради което работят чудесно при освобождение на тялото от отрови. Касисът има още противовъзпалително деяние и покачва апетита.

Тиквички

Тиквичките се усвояват прелестно от организма ни и основават чувство за задоволеност, макар че са лека храна. Може да се готвят в гювеч, да се прибавят към картофеното пюре, да се задушават, пържат или пекат.

Домати

Тайната съставна част на доматите, която укрепва имунната система, насища тялото ни с витамин С и прави кожата ни свежа е антиоксидантът ликопен. Освен това той защищава кожата от нездравословните ултравиолетови лъчи и забавя процеса на стареене.

Патладжан

Патладжанът е богат на есенциални аминокиселини, които оказват помощ за контролиране на апетита, усъвършенстват качеството на съня и настроението. В допълнение, този супер зарзават е мощен антиоксидант, който защищава клетъчните мембрани от повреди.

Цвекло

Цвеклото е добър източник на фолиева киселина - естествено защищава от увреждане дебелото черво и се бори с остеопорозата.

Боровинки

Плодчетата са дребни, само че изгодите от тях са големи. Особено високо оценени в боровинките са антоцианините - антиоксидани, които дават кондензиран цвят и имат противовъзпалителни свойства. Освен това усъвършенстват мозъчната функционалност и дават сила.

Смокини

Те ни пазят при настинки и възпаления на дихателните пътища. Малките зрънца в тях попиват и извличат натрупалите се с в стомаха и червата газове, след което те още веднъж действат вярно. Помагат и за поддържане на колониите потребни бактерии.

Праскови

Родината им е Китай, където са били почитани и обожествявани. За античните китайци прасковата символизирала дълголетието, здравето и безсмъртието. Много от потребните <210> субстанции се резервират при консервиране, сушене и печене. Препоръчва се за укрепване на имунната система при дребни деца и дълго боледували хора.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР